Autor Zpráva
RuleZZZ
Profil
Prosím o zhodnocení návrhu na mojí osobní stránku.

Ano, je to černobílé, chci to tak mít.. :D
Ano, je to práce amatéra.
Ano, šlo by to lépe.

Prosím o nějakou konstruktivní kritiku. Co přidat, co odebrat, návrh na lepší zpracování detailů...
yFang
Profil
RuleZZZ
Bylo by dobré, kdyby z designu vyplývalo, o čem by ta stránka asi tak mohla být.
RuleZZZ
Profil
yFang

Zřejmě chápu jak to myslíš, ale mám omezenou fantazii. Měl bys nějaký návrh? Jde čistě o osobní stránky, kde budu prezentovat svojí praci s PS (signatury, avatary...), případně fotky, nebo vlastně cokoliv, co by se mně nějak týkalo.

A ne, svojí fotku do hlavičky nedám.. :D
grimword
Profil
mohl by jsi si trochu pohrat se strukturou hlavniho textu (o ten predevsim jde, ne?) - udelat nejake styly pro nadpis, normalni text popripade nejake podnadpisy
RuleZZZ
Profil
grimword

Myslíš nějak jako mám např. hlavičku Main Menu..? OK, zkusim to. Na to jsem úplně zapoměl...
rommy
Profil *
co na to říci, když to chceš mít tak, jak to chceš mít???
...mně to absolutně nezaujalo
...jak bych měl posoudit něco, když z obsahu vůbec nevím, co mám posuzovat
...asi by sis to měl dát k posouzení později, až to bude k něčemu směřovat
RuleZZZ
Profil
rommy

Chci to mít černobíle a ne jako konečný vzhled, ale to je fuk...
Němám ponětí, jak myslíš k "něčemu směřovat". Jak může screen k něčemu směřovat? Spíš jsem chtěl poradit a posoudit, jestli má šanci to k něčemu směřovat.

____________________


Zkusil jsem to vzít z jiného konce. Myslíte si, že je to dobrý nápad..? :D

Více - méně by celá stránka byla dělaná jakoby vlastní rukou. Včetně nadpisů, podnadpisů, patičky atd...
rommy
Profil *
RuleZZZ
ale přeci když něco dělám, tak bych to měl dělat kvůli něčemu a nikoliv něco dělat a pak se ptát, jestli to k něčemu je?
...chceš-li mít web černobílý - budiž, ale z toho screenu nic nečiší...tak to např. ještě nějak doplň
RuleZZZ
Profil
Cituji sebe
Zřejmě chápu jak to myslíš, ale mám omezenou fantazii. Měl bys nějaký návrh? Jde čistě o osobní stránky, kde budu prezentovat svojí praci s PS (signatury, avatary...), případně fotky, nebo vlastně cokoliv, co by se mně nějak týkalo.


Už jsem psal, k jakému účelu bude stránka sloužit. Jenom jsem chtěl vědět, jestli to za něco stojí + co změnit.
rommy
Profil *
RuleZZZ
ano...připrav stránku, která bude bude mít jakýsi obsah (třeba s avatary či signaturami...nebo jako jejich fiktivními náhledy), jejich rozložením apod.
RuleZZZ
Profil
OK, zkusim něco sesmolit. Každopádně mám další a tentokrát poslední návrh. Takže také malé hlasování.

Budou to:

Dveře číslo 1
Dveře číslo 2
Dveře číslo 3

Zvolte prosím nejméně špatné řešení, pokud to jde... :)
grimword
Profil
návrh číslo 2 můžes rovnou vyřadit, protože font který jsi zvolil pro hlavní text nebude mít nikdo naistalovaný a tudíž se mu bude zobrazovat Arial nebo podobný, což naprosto změní tvůj návrh; zkus tedy znova a používej normálně dostupné fonty
grimword
Profil
ty se celkově necháváš strhávat a děláš v návrzích úplné grafické orgie, zkus něco jednodušší, čístčí, ne tolik efektů
Dranel
Profil
RuleZZZ
Takže vezmu to dokolečka dokola:
Číslo 1 i číslo 2 ujdou, 3 vyhodit. Teď k těm dobrým. Oboje má své plus stejně jako mínus. U jedničky si pohraj s obsahem. Co vlastně máme hodnotit když místo obsahu je vycentrovaný Lorem ipsum? Dej tam nějaký ukázkový článek a zformátuj ho tak, jak si myslíš, že je to nejlepší. My tě pak popostrčíme ještě dále. Jinak pokud chceš menu začínat pomlčkou, tak musí být delší, tohle je spojovník. A pokud to je pomlčka, tak musí být od textu oddělena mezerami, což v případě Main menu nemáš. Druhý návrh bych vedl spíše cestou diáře. Přečti si něco o typografii a dostupnosti písem a skus něco vysmolit.
RuleZZZ
Profil
grimword
ty se celkově necháváš strhávat a děláš v návrzích úplné grafické orgie, zkus něco jednodušší, čístčí, ne tolik efektů

No trošku jsem zdegeneroval z dělání signatur, kde je hromada efektů základem. Ale OK, pracuju na něčem úplně odlišném a snad jednodušším.

Dranel
Takže vezmu to dokolečka dokola:
Druhý návrh bych vedl spíše cestou diáře. Přečti si něco o typografii a dostupnosti písem a skus něco vysmolit.

No pokud bych dělal návrh číslo 2, použil bych tuto metodu. Ale nevim, nevim, jak bych to zvládl...


Všem vám samozřejmě moc děkuju a ozvu se, až budu mít hotové něco funkční :)
RuleZZZ
Profil
No nečekal jsem, že něco stihnu tak brzo, ale stalo se. Takže jsem tady tentokrát s hlavní stránkou, již v HTML. Nepředpokládám, že se vám to bude nějak extra líbit, ale na radu grimworda jsem se vzdal grafických orgií a na žádost Dranela jsem tam napsal i nějakou věc. Asi raději ignorujte obsah, nenapadlo mně nic lepšího...
_________________

Nezapomeňte zhodnotit i můj portrét.. :D

Docela jsem si s tím vyhrál, takže v současné době je to validní a kupodivu funkční ve svaté trojici prohlížečů.
_________________

P.S.: Na pravé straně mi vzniká obrovské volné místo, pro které zatím nemám žádné využití. Kdyby vás něco napadlo, nechám si rád napovědět...
Dranel
Profil
No vidíš, a hned se dá lépe hodnotit. Jen tedy nechápu, proč je to úplně jiné než oba předchozí návrhy. Ale to je jedno.

1) Na úvodní stránku odkazuj stylem href="/", a to všude. Předejdeš tak ve většině případů možné duplicitě.
2) V Opeře ti ujíždí nadpisy v menu krapek doleva a v obsahu máš tuším jiné řádkování (line-height). Skus použít CSS reset. Kdyžtak mi napiš, mohl bych ti píchnout.
3) Po zvětšení písma ti ujíždí patička z prostředka, nadpisy z grafického pozadí, položky menu ze svého místa a anketa zajíždí do neviditelna. Řešením je necentrovat odazením ale vlastností text-align:center. Dále pak tolik nefixovat text na určité místo, ale dát mu krapek volnosti.
4) Máš to nějak zvláštně nakódováno (a to jsem na kód ještě nekoukal), protože jde špatně označovat písmo. Stává se to občas při špatném pozicování nebo používání záporného marginu.
5) Černé orámování fotky graficky nesedí do hnědého designu webu.
6) Hlavní nadpis obsahu, který je mimochodem zvolen nejhůře jak to šlo, je špatně zarovnán vzhledem k obsahu. Ani vycentrován, ani doleva. Doporučuji mu dát text-align:left a zarovnat ho spolu s obsahem.
7) Nepiš do obsahu, kór na úvodní stránku žádné úvodníky typu Vítám Vás na těchto super stránkách který jsem dělal celý já sám, já velký... stejně to nikdo nečte. Úvodní stránka by měla zaujmout, nikoli odpudit. Měla by být, stejně tak jako celý web, adresován návštěvníkovi, potencionálnímu zákazníkovi, nikoli opěvovat kvality osobnosti, popřípadě firmy.
8) Tak a jdu na kód. Hned ze začátku si přečti něco o hlavičce dokumentu, pokud jsi tak ještě neučinil.
9) Pro strukturované odsazení kódu se nejčastěji používají dvě mezery (ještě lépe tabulátor nastavený na dvě mezery). Více je zbytečné, méně je už není tak přehledné.
10) Bacha na překlepy typu id= "ich" či <a href="me.html">o mně </a> &nbsp&nbsp - na dosti místech se ti tam nesmyslně vtřepaly mezery.
11) Na zbytek přijdeš průběžně sám, až si budeš projíždět pěkné kódy nebo Derovu typografii ;-)
Lexter
Profil
RuleZZZ
Je to celé utopené v jedné barvě.
RuleZZZ
Profil
Dranel

1) Zatím nemám ponětí, jak to myslíš.
2) Pokud to ujíždí jenom krapet, tak mi je to dost jedno. A jiné řádkování - no to jsem ani nenastavoval, takže je to asi defalutní, ale mně to nějak výrazně nevadí. CSS reset neznám.
3) Ujíždí? Ať koukám, jak koukám nikam nic nejede... (Je zvětšování CTRL++ a zmenšování CTRL+-, že jo..?
4) Ha. To jsem v životě neviděl... Ale bylo to ve špatném z-indexu. Už je to pryč...
5) Dal jsem hnědou a nezdá se mi to lepší...
6) Zarovnávo. Snad správně.
7) Jo, psal jsem, že mně nic jiného nenapadlo. Až to bude v nějakém pokročilém stádiu, změním to.
8) No prostudováno. Smazal jsem ty zbytečné keywords ale jinak nevím, co přidat/ubrat.
9) Jelikož nevím, jak nastavit tabulátor, tak se spokojím se "zbytečné". Je to pořád lepší než nepřehledné.
10) Upraveno. Jenom mi prosím poraďte, jak se zbavit toho &nbsp, čím to mám nahradit.
11) Haha.. Kde..?

Lexter

Ano, mám rád monotónost. Lepší než duha. Ale ano, zkusim s tím něco udělat...
Edit: Uděláno...
Dranel
Profil
RuleZZZ
ad 1) Když jednou odkážeš na svou úvodní stránku jako na "http://www.example.cz", podruhé jako na "index.html" a potřetí jako na "/", je dost možné, že vznikne duplicita. Vyvaruješ se jí tak, že na svou úvodní stránku budeš odkazovat jako na "/" a vše ostatní přesměruješ také na "http://www.example.cz"
ad 2) Právě CSS reset mnohdy usnadní práci - sjednocuje různé vykreslování různých prohlížečů.
ad 3) Podle toho, jaký máš prohlížeč. Ve většině moderních to totiž zoomuje místo zvětšování textu. Skus si dát třeba v IE -> View -> Text size (Zobrazení -> Velikost textu) a uvidíš ;-)
ad 5) A co to zkusit jinak? Nedávat orámování hned při fotce, ale až krapek dál? Nebo udělat vnitřní poloprůhledný rámeček ještě na obrázku? Možností je mnoho...
ad 7) Obsah je to nejdůležitější. Když nemáš obsah, web je ti k ničemu. Mysli na to ;-)
ad 8) Mrkni na můj příspěvek, máš tam i vysvětlení.
ad 9) Jaký používáš editor? Jestli Notepad (Poznámkový blok) tak prchni. Prchni k PSPadu nebo jiným, kteří to umějí ;-)
ad 10) Každé odsazení se dá řešit marginem, popřípadě paddingem. Pak ale pozor na box model, který se dá ovšem vyřešit např. matrjoškou.
ad 11) Co třeba trošku hledat? Ale tak já ti poradím ;-)
RuleZZZ
Profil
Dranel

1) Super věc.
2) OK, někdy se na to podívám.
3) Mám čtyři prohlížeče. Zkoušel jsem to v Maxthonu a Opeře... Na tvoji radu jsem to zkoušel i v IE a tam se mi to dokonce ani nezvětšilo :D
5) Zatím to tak nechám. Později na tom zapracuju trochu víc.
7) Budu na to myslet při psaní skutečného obsahu...
8) OK, upraveno. Jenom - nedá se nastavit meta pro všechny stránky najednou? Např. jako je tomu u externího CSS.
9) Já používám HTML Editor. Obsahuje některá tlačítka (při jednom kliknutí vypíše kompletní tag), nebo umožňuje nastavení jeho vlastností v liště, bez nutnosti zdlouhavého vypisování. A ve spodní liště lze přepínat mezi oknem kódu a oknem zobrazujícím stránku v plné kráse (zobrazuje jako jádro IE). Celkem vřele doporučuji.
10) No já spíš myslel mezi jednotlivými slovy. Ale to najdu...
11) Ohh, děkuji ti... :)


P.S. V Maxthonu a IE mi pod reklamou vyleze ještě velký kus místa, který ale v FF a Opeře není. A zaboha nemůžu přijít na to, čím to je. Mohli byste se na to jen tak letmo podívat..? Třeba si tam všimnete něčeho, co je tam navíc...

http://jaromirjuklicek.wz.cz/
Dranel
Profil
RuleZZZ
ad 3) Nezvětšilo se ti to proto, protože zapisuješ font-size v pixelech. Skus nastavit pro body font-size:62.5%; a pak nastavovat velikost textu pouze v jednotkách em. Jedna em se ti pak bude rovnat 10px.
ad 8) Dá se udělat jednotná struktura ve které budeš jen měnit obsah na přání uživatelova výběru položky v menu. Odpovědí je include.
ad 9) A já bych zase doporučoval kódovat primárně pro např. FF a až následně IE opravovat ;-)
ad 10) Mrkni na word-spacing popřípadě letter-spacing.

P.S.: Problém je v tom tvém layoutu. Ani nekoukám na kód, ale Web Developer Toolbar mě informativně upozornil, že si moc hraješ s pozicováním a z-indexem. Skus se zaměřit prvně na tvorbu layotu, pak až na zbytek. Mrkni na vlastnost float.
RuleZZZ
Profil
3) Jo na tenhle zápis jsem úplně zapoměl. Díky. Změněno. Každopádně při zvětšení písma toho ujíždí mnohem víc, než jenom patička.
10) Ano, to je přesně ono. Sice to neřeší můj problém, protože i jeden odkaz se skládá z více slov, takže se to celé rozhodí, ale do budoucna se to hodí...

A layout. No nad tím budu asi muset strávit víc času, takže si tam zatím nechám pod obsahem propast...

No to by byly vyřešeny téměř všechny problémy. Napadá tě něco dalšího..?
Dranel
Profil
RuleZZZ
Ne, máš toho na vyřešení celkem dost. GL ;-)
RuleZZZ
Profil
OK, takže já to tu zamknu a až si to znovu projdu a dodělám zbytek. Pak si založím téma s hodnocením.. Díky všem, předevšim Dranelovi. :)
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.