Autor Zpráva
Imrahil
Profil
TK Millenium Lety

čau, prosím o kritiku z pohledu průměrného uživatele,spíš se zaměřte na vzhled a funkčnost než na kód, také mi jde o to odhalit chyby v prohlížečích, snažil jsem se optimalizovat na nejnovější chrom mozillu IE a Operu

pozn. běžící text je na přání klienta a fotogalerii se hodlám také zlepšit
Radek9
Profil
Moc velký rozdíl oproti tomuto nevidím. Oba designy stojí za prd. Klientovi prosím vysvětli, že jezdící text ve stylu ČT24 se na web nehodí a odpuzuje. Rozhodně bych ten design vylepšil, možná i předělal.
Imrahil
Profil
Radek9
Moc velký rozdílo oproti tomuto nevidím
je to pro jednoho klienta, jednou použito

a rozdíl tak musí být, tamto byl návrh na jedni stránku, ted je to plně rozjetý funkční web, takže tvůj příspěvek je dost zbytečný
Radek9
Profil
Imrahil:
takže tvůj příspěvek je dost zbytečný
Já jsem jen popsal co jsem viděl. :) Stejné míče nad footerem, stejná navigace, stejné boxy v menu, stejný barevný přechod kolem. Rozdíl opravdu vidím jen v headeru.
Pokud toto odepíšeš každému na jeho názor, nikdo ti to nebude hodnotit. Zdrž se proto prosím hloupých komentářů.
Miloš
Profil
1) Právě odesílám větší objem dat, takže se moje připojení dočasně změnilo na „pomalorychlostní“, díky čemuž vidím, jak logo (80KB gif) leze leze po železe.
2) V Opeře menu poskakují jak zběsilá (obě – jak vodorovné, tak svislé); ono je to tím připojením – když na položce počkám dostatečně dlouho (neleknu se a neucuknu), pozvolna se mi načte obrázek. Řešit menu pomocí <img> je pitomost – použij obrázek na pozadí (například takto).
V Exploreru a FF (snad vytížením linky) žádný hover-efekt naopak neexistuje.
3) Nikdy nepodtrhávej to, co není odkaz! Za tohle: <u>Květinářství Roselline</u> přijdeš jednou do pekla.
Imrahil
Profil
Miloš
a když dám obrázek na pozadí místo abych ho tam střelil , řekněme "rovnou" , tak se načte rychleji ?
Miloš
Profil
Můžeš udělat takovéhle kouzlo:
— Na menu použiješ buď <menu>/<li>, nebo <ul>/<li> (ve vodorovném menu budou floatovat)
— položce <li> dáš na pozadí obrázek, jaký má mít odkaz ve stavu :hover, tudíž už bude přednačtený.
— odkazu dáš na pozadí první obrázek a pro :hover druhý. Jestliže se obrázek pro :hover bude z jakéhokoli důvodu dlouze načítat, místo něj se zobrazí pozadí <li>, tedy tentýž přednačtený obrázek.

Jednak to bude sémantičtější, druhak bude text skutečně textem (dá se to jistě udělat i celoobrázkově, akorát mi to připadá zbytečné a ta konstrukce je mírně složitější).
A rozhodně to pak nebude závislé na pro tyto účely dávno zbytečném javascriptu.
Imrahil
Profil
Miloš
ok, zkusím to tak
Miloš
Profil
Imrahil
Takhle nějak jsem to myslel: http://mfp.php5.cz/ukazky/tuk_male_tety/
Odladěno pro Operu 10 / Firefox 3.5.2 / Explorer 8 včetně kompatibilního zobrazení (= IE 7) a téměř odladěno pro IE 6 – v něm je horní menu lehce posunuté a nemá hover-efekt – pro 15 % návštěvníků (a bude jich ubývat) zanedbatelné; jistě by to šlo v podmíněném komentáři doladit, ale pro tyhle účely jsem byl líný.

A ještě dodávám – proč máš v hlavičce tak profláklý font jako MS Comic Sans? Když už je to obrázek, tak taky můžeš použít něco jiného.
dok.leo
Profil *
Desing nic moc, Pokud chceš tak mužeš použit tohle, ZDARMA

http://www.evcoteam.cz/pokus/pokus.pdf
zdroje:
foto - http://russki.istockphoto.com/index.php
inspirace - http://www.tutorials.cz/

Ale pospěš si, zitra rano to vymažu. Pokud to ne zvladneš prekodovat tak mužu pomoct, ale už to ZDARMA ne bude.
Imrahil
Profil
dok.leo
Error 404 - Soubor nenalezen nebo stránka neexistuje.
a azbuku neumim.
Imrahil
Profil
Miloš
trošku mě odrazuje ta neoptimalizace pro IE
dok.leo
Profil *
Imrahil
Řikal jsem že to rano dam pryč
dok.leo
Profil *
Imrahil
Pokud chceš tak ja ti to tam dam znovu, ale musim to udelat zas protože jsem to ne uložil. ???
Imrahil
Profil
Řikal jsem že to rano dam pryč
tak to jsem měl fakt hodně příležitostí se na to podívat , když jsi to tam dal v půl čtvrtý ráno
dok.leo
Profil *
tak to jsem měl fakt hodně příležitostí se na to podívat
vymazal jsem to asi tak v 11:00
tak to chceš nebo ne?
ErForce
Profil
1) to menu je odfláknutý - měl by sis pohrát s hover area neboli s tím co bude a co nebude na hover reagovat, a hlavně hover efekt na tlačítko by měl být od | k dalšímu | a ne s mezerami..
2) za jezdící text bych fackoval - nemlhu se soustředit na čtení
3) dizajn není ošklivý ;) nápis TK milenium lety vypadá lacině - najdi si vhodné písmo na netu, které bude vypadat trochu profesionálněji

kód:
1) menu není v tagu <menu> ani <ul> ! fuj
2) použití <dir> není namístě - nahraď to <ul>em nebo <ole>em
3) text v patičce je "jen" v divu... chtělo by to použít aspoň odstavec - nejlépe - místo toho divu.
4) zbytecne moc classů ve stylech : např.: a.autor{} se dalo vyřešit takto i bez class : listatext a {} stejně tak a.text se dal zapsat textpole a a rázem máš méně tříd... doporučuji
Imrahil
Profil
ne s mezerami..
jaké mezery myslíš?
btw...menu a hover efekty se řešili výše, ale moc mi to zatím nejde.
2) za jezdící text bych fackoval - nemlhu se soustředit na čtení
pokusím se to vymluvit klientova, ale opravdu na něčem takovém trvá
TK milenium lety vypadá lacině
písma vybírám v inksapce, kouknu se ještě po jiném.
použití <dir> není namístě
dir byl jediný co mi zobrazoval puntíky i v IE
zbytecne moc classů ve stylech
to je myslím problém, který mohu řešit až jako poslední, neříkám ale že to je zbytečné to sem psat
Imrahil
Profil
dok.leo
tak to chceš nebo ne?
nenutím tě, pomoci se meze nekladou
Miloš
Profil
Imrahil
trošku mě odrazuje ta neoptimalizace pro IE
Já nepsal, že to nejde odladit. Kdybych to dělal jako zakázku, za peníze, tak nad tím popřemýšlím a jistě že to má i řešení pro IE6.
Spíš jsem ti chtěl ukázat, jak se taková stránka dá udělat bez javascriptu. Když se podíváš do HTML kódu té stránky, myslím, že nenarazíž na jediný zbytečný tag, neboli že ta stránka dává smysl z hlediska sémantiky. Kdyby se zobrazila bez stylů a bez obrázků, tak se dá taky použít.
Takový kód je taky velice úsporný – moje HTML+CSS zabírá celkem 6 kilo, tobě 16. O grafice ani nemluvím – ty načítáš spoustu zbytečných obrázků, já daleko míň a jen jednou (přes CSS), takže se nakešují a zbytečně nezatěžují provoz.
Imrahil
Profil
Miloš
ok, ještě jsem neměl čas se do toho pustit na své verzi ale zkusím to
dok.leo
Profil *
Imrahil
Maš to tam zas, ale bez textu,a ten co tam je neni uprav., už to nestiham sry.
Imrahil
Profil
dok.leo
dik
Imrahil
Profil
Miloš
čau, mám problém, že se mi při tvém způsobu vykresluje ten obrázek na pozadí jen ve velikosti písma
Miloš
Profil
Taky jsem nevytvářel nové obrázky, jen jsem vyšel z těch tvých (ořezal, sloučil, ale s velikostí jsem nehýbal).
Normálně bych udělal ty obrázky větší, aby mělo písmo při zvětšování vůli. Pak by se písmo při mírném zvětšení do pozadí vešlo. Při extrémním zvětšení musí uživatel tak jako tak počítat s tím, že se mu stránka v některých bodech deformuje.
Nadto pominu-li IE 6, většinové prohlížeče (IE 7/8, FF, Opera) mají jako výchozí zvětšení zoom, tudíž se s písmem zvětšuje i pozadí.
Ofi
Profil
mám občasné účtové komplikace - jsem ErForce

jaké mezery myslíš?
tyhle: http://img195.imageshack.us/img195/1313/tenislety.jpg

pokusím se to vymluvit klientova, ale opravdu na něčem takovém trvá
dej nějaký těžký text do odstavce a posaď ho k tomu ať si to v klidu přečte .. a máš vymluveno ..


písma vybírám v inksapce, kouknu se ještě po jiném.

doporučil bych dafont.com

„použití <dir> není namístě “
nevěřím, nikdy jsem se seznamy neměl problémy v prohlížečích, viděl bych to spíš na nějakou drobnou chybku

to je myslím problém, který mohu řešit až jako poslední
jistě, samozřejmě .. ani to není problém spíš jako vada na kráse, ale.. je dobré se jí věnovat - cení se to:)
Miloš
Profil
Ofi
nikdy jsem se seznamy neměl problémy v prohlížečích
Nejde o problémy, nýbrž o nesprávnou značku z hlediska výše zmiňované sémantiky.
Stejně jako pro odstavec máme značku <p> a nikoli třeba <br>, pro nadpis <h1> až <h6> a nikoli <big>, přestože „funguje“ všechno a prohlížeče s danými tagy „nemají problémy“.

Právě tak máme i několik druhů seznamů a každý je určen k něčemu jinému:
<ol>/<li> – číslovaný (uspořádaný) seznam
<ul>/<li> – nečíslovaný (neuspořádaný, odrážkový) seznam
<menu>/<li> – menu
<dir>/<li> – výpis adresáře (seznam souborů v adresáři)
<dl>/<dt>/<dd> – definiční seznam

To znamená, že v uvedeném příkladě („Dále nabízíme…“) je jako jediný vhodný typ seznamu seznam neuspořádaný – <ul>/<li>.
Imrahil
Profil
dej nějaký těžký text do odstavce a posaď ho k tomu ať si to v klidu přečte .. a máš vymluveno ..

zlatokopy nepřesvědčím
Ofi
Profil
Miloš
heh nevim proč to vysvětluješ mě? dobře to znám a já sem byl ten kdo na to z hlediska sémantického poukazoval :D[#17] jvim, ty dva účty matou, ale já za to skutečně nemohu :-)
Imrahil
Profil
inovace

ne menu, s tim zatím válčím :D
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.