Autor Zpráva
Hribek
Profil *
Ahoj, mam takovej mensi dotaz, spis si chci jen potvrdit svuj nazor. Je dobry udelat firemni prezentaci, teda web s nabidkou sluzeb, aktualit, kontaktu apod. KOMPLETNE ve flashi? Ja si totiz myslim ze je to uplnej nesmysl, nerikam banner + menu, ale kompletne mi to prijde jako blbost (spatna indexace, zbytecny nacitani flashe, cast zakazniku to muze odradit + flash neni proste urcenej pro prezentace tohodle typu podle me).
mckay
Profil
Hribek:
ale kompletne mi to prijde jako blbost
Souhlasím s tebou. Flash na webové stránky jen v omezeném množství. Dělat celé webové stránky ve flashi se vyplatí, když chceš, aby si měl co nejméně návštěvníků, a vyhledávače si tě skoro ani nevšimly.
Railbot
Profil
mckay:
Dělat celé webové stránky ve flashi se vyplatí, když chceš, aby si měl co nejméně návštěvníků, a vyhledávače si tě skoro ani nevšimly.
Tohle je taky blbost. Bývávalo.

Hribek:
banner + menu
Vyjmenoval jsi zrovna jednu věc, která je klíčová a do flashe raději patřit neměla.
Hribek
Profil *
no ja osobne preferuju web prakticky bez flashe. ale dotycni, kvuli kterym to tema vlastne bylo zalozeno, si menu + banner vymluvit nenechaji 100% . naopak ted zacali trvat na komplet celym webu ve flashi a ja uz fakt nevim jak je od toho odradit. tak jen chci vedet jestli je to fakt takovej nesmysl jak se zda me...
DoubleThink
Profil *
Potenciál, který Flash nabízí, dalece přesahuje možnosti HTML/CSS/JS. Pokud jej firma chce využít, je použití full-flashového webu správná volba.
Samozřejmě, přístupnosti je třeba věnovat zvýšenou pozornost, především pak deeplinkingu a textovým alternativám.
flz
Profil
Hribek:
neries ci to je nezmysel, alebo nie... ked to chcu tak to tak sprav... usetris cas, nervy a peniaze
mozno ta stranka bude menej pristupna, ale vsetko ma svoje pre a proti...
treba brat do uvahy aj obsah webu...
velBloud007
Profil *
Dobry den, dovolte abych nekolik zede prezentovanych nesmyslu o Flashi vyvratit.

1. "Spatna indexace flash webu." Toto tvrzeni je sice castecne pravdive ale Google uz dnes bezne indexuje flash weby. "Jenom u nas jseme trochu zaostali". Nehlede na to, ze Adobe koupila spolecnost, ktera by tuto problematiku mohla vyresit.
2. "Zbytecne nacitani flashe." Toto je taky nesmysl protoze format SWF je delan s myslenku za malo penez hodne muziky. To znamena, ze jednotlive casti tlacitka, animace a pod. mohou sdilet vsechny SWF soubory takze je staci nacist jenom jednou. Je jenom skoda, ze nekteri tvurci flash webu tuto moznost neznaji nebo se zenou za efekty, ktere velikost SWF mnohonasobne zvysi.
To ani nezminuji, ze pomoci ActionScriptu jde spustu veci nakreslit takze menu vytvorene pomoci AS zabere mene bajtu nez menu vytvorene pomoci HTML, CSS, JS a obzaku.
3. "Muze odradit cast zakazniku." Toto tvrzeni taky dnes uz neplati uzivatele si uz zvykli na flash o tomto tvrzeni svedci fakt, ze pres 90% uzivatelu internetu ma stazeny Flash Playr a flashovou technologii uziva spousta velkych firem, napr.: automobilky, vyrobci obuvy, atd.

Nechci tvrdit, ze pouziti flashe se vzdy vyplati, ale lze pomoci flashe dosahnout urcitych efektu, ktere pomoci HTML, CSS, JS nelze dosahnout. Nehlede na to, ze odpada optimalizace HTML stranky pro jednotlive prohlizece a dlouhodobe ladneni a badani proc to v IE8 funguje a proc to nefunguje v Opera10.
panther
Profil
velBloud007:
Nehlede na to, ze odpada optimalizace HTML stranky pro jednotlive prohlizece a dlouhodobe ladneni a badani proc to v IE8 funguje a proc to nefunguje v Opera10.
kdybys věděl, jak se různé prohlížeče v různých situacích chovají, věděl bys, že žádné „dlouhodobe ladneni a badani“ není třeba. Chce to jen trochu umu. To jen tak na okraj.
velBloud007
Profil *
Jo jo neni nad to procitat dokunetaci treba k IE a zjistit, ze podle dokumentac ma neco fungovat takto ale ono to stale funguje postaru nebo v rosporu s pravidly, ktere vydala w3c. Neni troch savzujici byt limitovan rozdilnym chovanim prohlizecu? Nebo dokonce psat urcitou cast HTML "kodu" nekolikrat za sebou pro kazdy prohlizec a jeho verzi. Toto se v ActionScriptu diky Bohu nestane!!!
velBloud007
Profil *
Jenom je skoda, ze popiras slova, ktere uvadis na svem webu: "Trvá dlouhý čas, než se z kodéra stane dobrý kodér." Neni to pokrytectvi?
panther
Profil
velBloud007:
dostali jsme se trochu mimo téma, přesto ti odpovím.

Ano, dlouho to trvá, nicméně když načerpáš dostatečné znalosti a zkušenosti, žádné dlouhé bádání není třeba. Stejně tak nejsi ničím svazován a nemusíš úryvky HTML kódu opakovat, jak píšeš v [#9].

Dá se to shrnout:
Někdo umí pracovat s flashem - udělá dobrý výsledek ve flashi a já neříkám, že něco jde nebo nejde (flash je pro mě španělská vesnice). Stejně tak bys ty neměl říkat, že v HTML je třeba dělat takové či makové opičárny pro každý prohlížeč zvlášť. Toť vše.
dawe
Profil *
panther:
ja si myslim, ze flash vs html je vzdy spis podle toho co chce uzivatel. A rozhodne si nemyslim, ze cela stranka ve flashi je nejaky problem, naopak to muze vypadat lip a nalakat vice lidi. Minimalne co se tyce ruznych aplikaci a microsite...
panther
Profil
dawe:
A rozhodne si nemyslim, ze cela stranka ve flashi je nejaky problem
to jsem někde napsal? Nepamatuji se.
dawe
Profil *
panther:
to bylo spis na prispevky vyse
pas
Profil *
Sama Adobe svého času měla některé své weby (Adobe TV nebo dokonce homepage) ve Flashi, ale nakonec se vrátila k HTML.

Flash se má jednoznačně použít v případě, že nám nestačí HTML. Těch případů je samozřejmě hodně: video, práce s kamerou, pokročilá grafika (vektory, filtry), komunikace (sockety, peer-to-peer)... Když si sepíšeme, co z těchto věcí potřebujeme, tak pak zbývá další velké rozhodnutí - zda tyto věci řešit dílčími flashovými komponentami nebo udělat celou stránku ve Flashi. To záleží na tom, jak komplikovaná by byla celková integrace flashových komponent. Dnes je tato integrace čím dál jednodušší (viz technologie jako Flex-AJAX bridge), takže doporučuju vždy o ní vážně uvažovat, místo toho, abychom mávli rukou a řekli "to radši udělám celé ve Flashi". Prostě se podívejte na příklady úspěšných webů ve světě. Málokdy se vám samotným dobře pracuje s webem, který je kompletně ve Flashi. Takže proč s tím otravovat naše uživatele (většinou to bývá jen proto, že jednočlenný vývojářský tým nic jiného než Flash neumí, ovšem přesto chce realizovat celý projekt ;-)).

(BTW, to píšu jako velký propagátor Flashe. :))
pas
Profil *
A ještě k původnímu dotazu: Pokud po tobě chce zákazník web kompletně ve Flashi, tak mu řekni: Ano, je to možné, Flash dnes umožňuje docílit stejné použitelnosti i přístupnosti jako HTML, můžu ho udělat plně indexovatelný vyhledávači, atd. atd., ALE náklady budou o XX Kč vyšší. Vždyť vše je o penězích, nebo ne? Když děláte hru, buď to v HTML vůbec nejde (ovšem v HTML toho jde čím dál víc!) nebo to jde, ale bylo by to dražší. No a u jiných projektů (typicky u "informačního webu") je tomu zase naopak.

A jeden tip, který zabere, když se ti web ve Flashi fakt nechce dělat - vytáhni na něj iPhone a ukaž mu, že lidi uvidí stránku konkurenta, zatímco tu jeho ne. :)
Hribek
Profil *
diky za nazory. opravdu nakonec skoncime u flashe, byt se mi to nelibi :-) kazdopadne koukam, ze co clovek to nazor a tezko rict ktery smer nazoru je lepsi...
Railbot
Profil
pas:
Ano, je to možné, Flash dnes umožňuje docílit stejné použitelnosti i přístupnosti jako HTML
Tento výrok je nesmysl, jelikož Flash uživatel může mít a nemusí, může mít správnou verzi a nemusí, ale HTML umí zpracovat každý prohlížeč. A to je fakt, který nelze opomenout.

Hribek:
kazdopadne koukam, ze co clovek to nazor a tezko rict ktery smer nazoru je lepsi...
Asi žádný. Proto se tomu říká názory a ne fakta :) Každopádně držím palce, ať se povede vytvořit web alespoň v rámci možnostech přístupný.
pas
Profil *
Railbot:
V tom případě se taky dá říct, že uživatel může mít počítač nebo nemusí. :) Nebo může mít Netscape 2.0 a v něm toho dnes taky moc neuvidí. Nevím, co se ti na mém výroku nezdá, ale asi jde o výklad pojmů "použitelnost" (usability) a "přístupnost" (accessibility). Oba asi mají různé definice, ale já vycházím z těch nejobvyklejších.
BO
Profil *
Railbot:
Nikdy nenajdes plnou shodu mezi nekym, kdo flash dela, rozumi mu a plne ho umi vyuzit(PAS) a nekym kdo na flash stezi kdy sahnul(TY). Podle statistik je podpora flashe pres 98% na vsech kontinentech(s tim ze v USA je to samozrejmne vic). Pocet uzivatelu s povolenym Javascriptem na toto cislo nikdy nedosahl, ale nikdo si nestezuje a javascript nekritizuje za to ze vylucuje cast uzivatelu. A koneckoncu muzes zjistit jestli flash player na cilovem stroji je a kdyz ne tak zobrazit alternativni obsah.

Co se me tyce, delam flash ale sam nejsem moc velkym priznivcem celoflashovych webu. Radsi mam kombinaci obou. Ucelem flashe neni nahradit html tam, kde html plne dostacuje. Nekde flash vylozene vadi. Ale vzdy je to jenom chyba tvurcu, protoze nepochopili o cem web je, k cemu ma slouzit a jak ho vyuzit. Fakt, ze flash diky flashi muzeme udelat cely web prakticky bez html nas nenuti to tak delat. Na druhou stranu flash dava webu obrovskou porci interaktivity a nevyuzit ho tam, kde by se hodil, je krok spatnym smerem a ztratou oproti konkurenci hned na startu. Bohuzel velka cast html koderu, ktera flash neovlada a nechce se ucit novym vecem, tak mystifikuje zakazniky lzivymi argumenty aby se pouziti flashe vyvarovala.

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: