Autor Zpráva
Yourk
Profil *
Moderátor DoubleThink: Přesunuto ze zaniklé kategorie Flash všeobecně.

Ahojte, trochu jsem se naučil html a teď chci jít do Flashe s tím že v něm budu dělat weby. Ale vím že weby se ve flashi často sekají, zase mě fascinují ty možnosti. Chci se zeptat jestli jsem udělal dobře že jsem se rozhodl jít z Html do Flashe. Někde jsem četl že je Flashařů stále nedostatek a tak si myslím že to zase nebude tak hrozný z těmi zakázkamy. Nedokážu si představit jestli to opravdu má cenu se učit abych si něco vydělal. Z grafikou na tom nejsem dobře, a tak budu moct jen programovat a nebo se v té grafice zdokonalit. Zároveň se chci zeptat jestli neznáte nějaký kroužek od 15 let do nějakejch 18 ? Kroužek kde se Flash nějak probírá je jedno jestli As2 nebo Grafike, rád bych se zapojil do nějakého spolku a byl veden profesionálněji než jako samouk. Hlavně z tou grafikou bych potřeboval nějak pomoci prostřednictvím kroužku nebo tak... Protože jak vidím tak programátor ve flashi udělá grafiku pak to hned naprogramuje a je to. Ale kdybych měl dělit zisk ještě z grafikem tak by mě z toho asi moc nezbylo... Děkuji za cené rady :-)
embee
Profil
1. zapomen na AS2, AS3 je tu uz par let nema cenu se ucit nic starsiho

2. html a flash jsou dve ruzne technologie a pouzivaji se ruznymi zpusoby. Zalezi na tom, co stranka ma umet - na neco se vylozene nehodi falsh, na neco se zase vylozene nehodi html. Nikdy jsem vsak nevidel situaci, kdy by se flash a html nejak prali. Jak se rika - technologii volis podle potreby, nikoli potrebu podle technologie.

3. co se toho zdokonalovani a krouzku nebo ceho tyce - myslim, ze slovo krouzek asi neni to vhodne. Spis kurz. A ty se plati. Uprimne receno mi pripada mnohem smysluplnejsi se ucit na netu, pokud umis aspon trochu anglicky (bez anglictiny jsi, co se uceni se techto veci tyce, prakticky vyrizenej). Nestoji to skoro nic a materialu je spousta. Jako priklad za vsechny doporucuju tv.adobe.com.

4. na grafiku nepouzivej flash, je to podradny program ve srovnani napr s adobe illustrator. A bitmapy ve flashi neupravis vubec (na to je zase photoshop). V tehle branzi kazdy chce znalost alespon photoshopu, nekdy i illustratoru - pokud te zajima design.

5. pokud chces byt spise programator, nauc se k ASku a html jeste PHP a MySQL.

Proste s jednou technologii dneska nic moc neporesis, kazdy kdo dela do webu (at uz z graficke nebo kodovaci stranky) umi rozhodne vic, nez jednu vec.
Yourk
Profil *
Aha a vyplatí se více programovat v as nebo dělat designi ? Já si totiž myslím že se naučím as3 a pak příjde napříkald as4 no a budu se vše muset učit znovu. U grafiky si myslím že tma je to skoro pořád stejné, a z platem na tom nejsou grafici špatně...
embee
Profil
Vsechno se vyviji, smir se s tim.

Je podle me celkem jedno jestli delas grafiku nebo programko, oboji je potreba. Jde o to co te vic bavi. A ruku na srdce - na grafiku musis mit oko, na programko hlavu.
Yourk
Profil *
Aha díky, dodal si mi sebevědomí. Nevím jestli se tomu dá říci sebevědomí ale něco si mi dodal a to něco mě u flashe snad udrží...
flz
Profil
na grafiku nepouzivej flash, je to podradny program ve srovnani napr s adobe illustrator

dovolim si nesuhlasit :) grafiku pre flash najlepsie nakreslis vo flashi. je pravda, ze illustrator je best, ale urcite nie pre flash.
ked mi dizajneri poslu podklady v illustratore, tak ma ide rozhodit od zlosti... celu grafiku si musim upravovat
embee
Profil
flz
No, grafiku na flash jsem si vzdy delal v illustratoru, navic od verze cs3 ma illustrator a flash stejny renderovaci jadro pro vektory, vypada to naprosto stejne. Zadny problem. Uprimne receno si nedovedu predstavit delat vektory ve flashi, ty tooly tam stoji proste zaprd a udelas v nich tak 30% veci co udelas v AI.

"a od verzie flashu 7. format .ai do flashu nenaimportujes (co mi je fakt zahada)"

Myslis verze 7 a niz? Naopak je to holy nesmysl, delam to skoro kazdy den.
flz
Profil
embee

tak neviem, ja mam zle skusenosti s grafikou z illustratora... mozno to nas dizajner kresli na vtaka. napriklad jednoduche shapy ktore vo flashi nakreslim pomocou 5 uzlov mi .ai vykresli asi cez 20, co mne ako animatorovi robi fakt problemy. tiez ma nasiera ze kazdy shape je grupa... popripade grupa v grupe ktora je v dalsej grupe atd...

a to nemalo byt .ai ale .eps... pomylil som sa :)
embee
Profil
flz
tak ono je lepsi to z toho AI vykopirovavat postupne tak, jak to potrebujes (copy-paste funguje dobre). Kdyz vezmes cely dokument s 50ti layery a importujes ho jako celek, tak to moc dobre nefunguje. Taky jde o verzi, ve ktere to delas, CS4ka je zase o neco dale nez CS3ka.
Pan X
Profil
Yourk:

Z pohledu optimalizace, bych doporučil použít převážně HTML, nebráním se flashi ale čím míň tím líp pro mě. Ideálný by byla kombinace všechny texty a důležité prvky dělat v HTML a zbytek (design a animace) ve flashi. Pokud by byl celý web jen flash a zdrojový kód by vypadal takto:

<html>
<body>
<embed src="xxx.swf"></embed>
</body>
</html>


Měl by každý vyhledávač problém s indexací, ůj vlastní zatím flash indexovat neumí, a nevím jak to odstranit. Jestli to seznam nebo google umí netuším

Opraveno V na W na popud MichMonda, díky
MichMond
Profil
Slyšel jsem že google to umí... Jo a swf se píše z dvojtím v :-). K tématu, také si myslím že je lepší použít html ale sám programuji ve flashi a zakázky mám. Takže na tom Flash a weby nejsou zase tak špatně. Ten web to chce udělat opravdu šikovně... Například né moc náročný a pak aby načítal texty například z xml, to pak při vyhledávání pomůže.
embee
Profil
Pan X

doporucuji clanek: http://googlewebmastercentral.blogspot.com/2008/06/improved-flash-indexing.html
Pan X
Profil
embee:

Jé mockrát děkuji

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: