Autor Zpráva
Bors
Profil *
Dobrý den. Můžete mi prosím někdo říct / vystvětlit, když pošlu člověku na email návrh webu v .jpg formátu, jak mám zabránit tomu, aby si dotyčný již z toho .jpg nerozřezal potřebné části a vesele nepoužíval zdarma ten design ? Jaké na to máte finty ? Teprve s webdesignem začínám, a tohle by mě hodně zajímalo. Děkuju předem.
Plaváček
Bors:

Nemám žádné finty. Důvěřuji svému zákazníkovi. A ty bys měl také. Když tě občas někdo vypeče (ale nestává se to často), mávni rukou a jdi dál. Jakákoliv jiná činnost je z pohledu budování tvého dobrého jména a slušné pověsti smrtící.
Bors
Profil *
A mám další otázku - musím mít na činnost webgrafika živnostenský list ?
Plaváček
Bors:

Na každou soustavnou výdělečnou činnost musíš mít živnostenský list. Studuj: http://jakpodnikat.cz/
ninja
Webdesign, tedy tvorbu grafiky, je možné vedle živnosti provozovat jako autorskou činnost pouze s registrací FÚ, stejně jako další autorské činnosti. A to i soustavně jako hlavní zdroj příjmů. V současné době ale jsou formální náležitosti prakticky stejné v případě autorské činnosti i živnostenského listu, kdy druhý jmenovaný má výhody možnosti vyšších paušálních nákladů v dani z příjmu.

Vedle mávnutí rukou nad odcizením (respektive neoprávněným užitím) díla můžete zkusit dotyčnému často telefonovat, nebo podat žalobu a žádat náhradu.
Kcko
aby si dotyčný již z toho .jpg nerozřezal potřebné části a vesele nepoužíval zdarma ten design 

Watermarkem například.

Dotyčného, který Ti design poškodí bych být nenechal jak píše Plaváček, ale minimálně bych mu otravoval život (viz příspěvěk od uživatele ninja, nejde o těch "pár korun" ale i o princip. Udělá to Tobě, projde mu to, příště poškodí jiného.

Volej / piš / "pomlouvej" na diskusních webových fórech (ve smyslu udělal to a to, zde je důkaz, pozor na něj kolegové z oboru).
jenikkozak
Kcko:
"pomlouvej" na diskusních webových fórech (ve smyslu udělal to a to, zde je důkaz, pozor na něj kolegové z oboru).
To bych nedoporučoval. Pokud klient úspěšně absolvoval základní školu, dost pravděpodobně bude na ta samá diskusní fóra psát "protipomluvy". To designérovi určitě neprospěje.
Plaváček
Bors, Kcko:

piš / "pomlouvej" na diskusních webových fórech

Tak přesně tohle zásadně nikdy nedělej, to je nejrychlejší cesta, jak se už ze startu znemožnit a k ničemu dobrému to nevede. Nikdy.

ale minimálně bych mu otravoval život

Budeš-li otravovat život jemu, budeš ho také otravovat sobě. Svou energii a čas napřeš do činnosti, která nemá smysl (pokud totiž onen filuta už dopředu počítal s tím, že tě okrade, bude na všechno připraven a bude mu to fuk), a nebudeš mít čas a sílu věnovat se tomu, co chceš dělat. Totiž webdesignu.

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit

• Pokud přikládáte obrázkové ukázky, dbejte prosím na jejich přijatelnou (datovou) velikost.
  • Uvádějte v titulku grafický program, na který se ptáte.

Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0