Autor Zpráva
xilian
Profil *
Potřebuju radu. Nejsem si jistý, jaký je nejlepší způsob ukládání obyčejných profilových obrázků, tzv. avatarů. Jaký je nejlepší způsob jejich ulkádání? Do databáze nebo do obyčejného adresáře na webu?
DJ Miky
Profil
Pokud nemáš pádný důvod ukládat je do databáze, volil bych soubory, a to z několika důvodů:
1) Bobtnání databáze: čím větší databáze, tím horší zálohování; některé sdílené hostingy mívají omezení na maximální velikost databáze.
2) Snížení zátěže databáze i serveru: statický soubor dokáže webserver naservírovat velmi rychle, naproti tomu natáhnout soubor z databáze znamená spustit proces serverového skriptu (např. PHP), vytvořit spojení do databáze, natáhnout z ní obsah souboru do paměti a z paměti ho odeslat přes webserver uživateli. Nepoměrně vyšší využití procesoru i paměti. Když se toto děje při každém načtení stránky několikrát (pokud je na stránce více avatarů), poznáš to při trochu vyšší návštěvnosti poměrně rychle. A pokud jsou webserver a databázový server na dvou různých fyzických strojích, poznáš to ještě rychleji.
3) Už jsem naznačil v předchozím bodě - při použití statických souborů nemusíš mít další mezivrstvu (skript) pro tahání obrázků z databáze.
4) Možnost škálování. Pokud se někdy v budoucnu rozhodneš oddělit statický obsah a dát ho jinam (na samostatný stroj/e), což se dnes u větších webů běžně děje (viz CDN - Content Delivery Network), budeš to mít v případě statických obrázků jednodušší.

Nicméně pokud by ses přesto rozhodl pro řešení s databází, pak nezapomeň posílat hlavičky řídící cachování, aby avatary prohlížeč nenačítal na každé stránce znovu.

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit

  • Pokud přikládáte obrázkové ukázky, dbejte prosím na jejich přijatelnou (datovou) velikost.
  • Uvádějte v titulku grafický program, na který se ptáte.

Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: