« 1 2
Autor Zpráva
Anonymní
Profil *
jasný, časem se třeba poučíš. Hoď mi sem svůj mail, abych tě mohl kontaktovat.
ellhonza
Profil
web874@seznam.cz ;)
ellhonza
Profil
Zdravím tady jsem si udělal opravdu jednoduchý návrh.. Ve svým PC mám i .psd samozřejmě. Zajímalo by mě jak to dostat do kódu už asi hodinu a něco hledám po internetu a lámu si s tím hlavu. Jak vidíte je tam jen amatérské menu a "logo" a v hlavičce desingový prvek.

http://jpeg.cz/images/2013/05/01/kBcAd.jpg
quatzael
Profil
Anonymní:
Vykašli se prostě na takovéhle kraviny, stejně nebudeš svůj první projekt prezentovat na internetu jako plnohodnotnou stránku
No nevím jestli někdo se učí programovat proto, aby nejdřív vytvářel neplnohodnotnej web, kterej nikde nebude prezentovat..

Taky nechápu proč všude v učebnicích pro úplné začátečníky nevysvětlujou jak to celé funguje a co je (není) všechno potřeba k vytváření webu (HTML, CSS, JS, PHP, ASP.net, MySQL, jQuery, Zend, Wordpress, Joomla atd..). Když jsem poprvé do obchodu pro nějaký učebnice, abych se dozvěděl jak vytvořit funkční web tak jsem narazil na takový ty stupidní knížky kde krok za krokem učí jak udělat stránku kde se zobrazí nápis "Hello World" apod..

Myslím, že většinu lidí, kteří se nechtějí přímo živit přímo jako programátoři, spíše zajímá jak vytvořit funkční web, který budou prezentovat na internetu.

Takže moje rada pro ellhonzu zní: buď trpělivě nastuduj z knížek a ze zdrojů na netu jak se to dělá a nebo se domluv osobně s nějakým programátorem osobně, který Ti všechno stručně vysvětlí co budeš potřebovat k vytvoření svýho webu..
Anonymní
Profil *
quatzael:
No nevím jestli někdo se učí programovat proto, aby nejdřív vytvářel neplnohodnotnej web
Programovat? Nebuď směšný, tady se mluví čistě o HTML a CSS a to k programování má dost daleko. A upřímně? Ty myslíš že někdo úplně na první pokus bez větších úprav prostě napíše kód na první dobrou? A prostě, že ho je schopný prezentovat aby byl 100% funkční? Nevím jestli jsem já hrozně netalentovanej nebo ty seš superman ale já když se něco učím(a to nebylo jen programování, či kódování v HTML, to bylo prakticky všechno - jak se říká "žádný učený z nebe nespadl"), tak se to prostě učím abych to uměl. Nepočítám s tím že budu mít hned 100% výsledky, kdybych s něčím takovýmhle počítal a myslel si to tak už jsem se dávno podřezal že nic neumím.

potřeba k vytváření webu (HTML, CSS, JS, PHP, ASP.net, MySQL, jQuery, Zend, Wordpress, Joomla atd..)
Mícháš jablka s hruškama. Tenhle výčet vypadá jako by si potřeboval k vytvoření webu všechno tohleto. Nehledě na tom že mícháš značkový, skriptovací jazyky, knihovny javascriptu, framework, programovací jazyky, databázi a redakční systémy.
Ono dost záleží také jakou knížku si kupuješ, pokud si koupíš čistě jen o HTML a CSS tak není divu že tam nepíšou nic o .NETU, to je jako bych se vztekal že v knížce o kočkách nic nenajdu o německém ovčákovi.

jsem narazil na takový ty stupidní knížky kde krok za krokem učí jak udělat stránku kde se zobrazí nápis "Hello World" apod..
Co já vím tak vytvoření Hello Worldu je spíše ukázka pro člověka jak vypadá syntax daného programovacího jazyka.

Myslím, že většinu lidí, kteří se nechtějí přímo živit přímo jako programátoři, spíše zajímá jak vytvořit funkční web
Ale můžeš mi říct jak by ta knížka byla tlustá? Nehledě že funkční web může být i web o jedné stránce, nebo internetové bankovnictví. ¨
Takže je otázka co myslíš funkčním webem? Ale já si pod funkčním webem představím nějaký webík, kde je nějaká kniha návštěv, login, občas se tam nahraje příspěvek. A na něco takovédleho potřebuješ mít znalosti HTML, CSS, JS, SQL(MySQL, MSSQL, PostgreSQL), a serverového jazyka(PHP,ASP, . NET, JSP, Ruby ...), dále by jsi měl vědět něco o serverech, zabezpečení atd.. Co já vím tak jen kniha co trošku do podrobna vysvětluje ASP.NET má asi 1000 stránek. Řekl bych že u všeho ostatního je to tak nastejno

A myslím lidi, co chtějí mít nějakej web kam budou dávat příspěvky o svém životě můžou využít redakční systém a na to nepotřebují snad žádnou znalost, nebo něco jako webnode.cz . Takhle tvorba webu je běh na dlouhou trať, ale ostatně to je u všeho. Pokud chceš něco umět musíš se to učit.

A zrovna řekl bych, že prostě pokud začátečník "obšlehne" celej web s nějaké knížky či odněkud a prostě přidá si tam pár vylepšeních, tak je jen otázkou času, kdy se nějakej vtipálek na web vloupá a prostě si ho upraví k obrazu svému..
quatzael
Profil
Anonymní:
Ty myslíš že někdo úplně na první pokus bez větších úprav prostě napíše kód na první dobrou? A prostě, že ho je schopný prezentovat aby byl 100% funkční?
Je jasný , že ne na první pokus. Ale to co se od začátku snaží udělat je web, který bude prezentovat. To že to několikrát předělá, rozšíří, doplní apod. než to bude úplně ok, to je jasný. Ale nemyslím si, že by někdo ztrácel čas dělaním webu, který bude jen k tomu, aby si dotyčný zkusil co takové vytvoření webu obnáší..

Ale můžeš mi říct jak by ta knížka byla tlustá? Nehledě že funkční web může být i web o jedné stránce, nebo internetové bankovnictví.
Nemusí být vůbec nijak tlustá. Právě, že jde o to, aby se ten začínající dozvěděl co všechno bude potřebovat k vytvoření webu. Totální začátečník většinou nikdy neslyšel o databázích. Co si každý spojuje s webem je většinou jenom HTML. Takže si koupí knížku pro začátečníky nebo o HTML a dozví se, že když chce něco napsat tučně tak má použít tag <b>, ale marně bude hledat jak udělat registraci uživatelů apod..

Tobě to možná připadá samozřejmý, ale úplný začátečník o vytváření webu neví opravdu prakticky vůbec nic. Naopak ví jak weby vypadají a jaký nabízejí funkce. Takže když má v hlavě nějakou představu co chce vytvořit, tak je na začátek nejužitečnější učebnice, která mu přehledně vysvětlí co k tomu bude všechno potřebovat a jak si lze práci výrazně ulehčit (editory, frameworky apod.).
Anonymní
Profil *
Řekl bych, že nějaká takováhle kniha určitě existuje.

quatzael:
jak udělat registraci uživatelů
Ale k čemu mu to bude, když nebude umět použít tag <b> a bude tam mít prostě ukázku kódu jak je možné vytvořit registraci třeba v PHP, .NETU, JSP, k čemu mu to bude? Prostě to obšlehne a téměř nic se nenaučí. A pokud tam bude jen nějaká teorie jak to udělat tak to začátečníkovi bude také na prd. Prostě takhle, začátečník si musí dát úkol na který stačej jeho vědomosti. A promiň ty bez základních znalostí syntaxe, metod atd. stejně nic nevytvořiš. To je jako by sem nadával, že se v autoškole neučím hned driftovat nebo závodit, když se ani neumím pořádně rozject či přeřadit. Kdybych to měl přirovnat k programování tak taky když se učím prog. jazyk tak není první můj cíl 3D hra typu GTA 4(to mě tak napadlo). Prostě začátečník si má dát úkol na který stačí -> nenapadá mě jak vytvořit registrací -> nemám na to jí vytvořit -> nemůžu to udělat a mám bud na možnost bud se budu zlepšovat a věnovat tomu, nebo se na to prostě vykašlu.

Já prostě nevím, html a css není nic těžkého(ty základy) a to se prostě učíš tak, že se šprtáš tagy a zkoumáš jejich použití, návrh designu webu už složité je a potřebuješ mít na to prostě vkus, stejně tak programovat se každej nenaučí(abstraktní myšlení, předpokládat co se stane).
ellhonza
Profil
http://jpeg.cz/images/2013/05/01/kBcAd.jpg

No pořad mi nikdo neporadil jak tento návrh dostat do HTML/CSS. Chci se dozvědět hlavně ten princip na internetu se mi to nepodařilo nalézt.díky
jenikkozak
Profil
ellhonza:
Vytvoříš si dva malé obrázky. Na jednom bude list, na druhém kolečko.

Použiješ prvek <menu>, kterému nastavíš požadovanou šířku.
Horní čáru vytvoříš pomocí horního rámečku toho menu: border-top: 6px solid #6F6F6F.
List přidáš menu jako obrázek na pozadí: background-image: url("cesta_k_obrazku.png")
Pro texty VY, MY a ONI použiješ položku seznamu, které odebereš odrážku (list-style-type:none) a nastavíš jim float, aby se řadily vedle sebe a ne pod sebe. Položkám menu také nastavíš nějakou výšku a také výšku řádku. Tím dosáhneš toho, že texty odrážek budou vertikálně centrované. A pak už jen přidáš konkrétní položce obrázek na pozadí, kterým bude ten kruh.
A pak ještě menu přidáš zápis overflow:hidden, což způsobí, že prostor menu obalí vnořené položky.
Anonymní
Profil *
Prosimtě proč zase obrázky? Nehledě na tom, že obrázek má tvar čtverce či obdelníku, takže je to stejně jedno. To co tam je(položka My, Vy, Oni) lze docílit i pomocí border - radiusu, a bude to mnohem efektivnější už z důvodu, že prostě je blbost dělat design z obrázků. Každopádně s tím zbytkem souhlasím, ale vyhybej se obrázků, když CSS3 nabízí border-radius
quatzael
Profil
Anonymní:
Ale k čemu mu to bude, když nebude umět použít tag <b> a bude tam mít prostě ukázku kódu jak je možné vytvořit registraci třeba v PHP, .NETU, JSP, k čemu mu to bude? Prostě to obšlehne a téměř nic se nenaučí.

Ty asi vůbec nečteš co píšu. Já jsem nepsal, že v tý knížce pro úplný začátečníky má být návod jak vytvořit registraci a správu uživatelů, ale měla by mu sdělit co bude muset všechno nastudovat, aby to byl schopen vytvořit (tedy, aby věděl, že se bude muset například naučit PHP a SQL).. To, že v tý knížce by byla i ukázka kódu PHP, aby dotyčný měl aspoň trochu představu na začátek jak takový kód vypadá, ale hlavně jakým způsobem se používá.

Mě by taková knížka rozhodně ušetřila čas a navedla hned od začátku správným směrem.

Já jsem chtěl začít dělat web už před dvěmi lety, ale když jsem šel do Luxoru pro nějakou knížku, ze který bych zjistil jak na to, tak jsem opravdu nevěděl co si mám koupit. Takže jsem usoudil, že bude lepší si sehnat programátora, který mi to naprogramuje. Jenže se ukázalo, že ten dotyčný toho moc neumí (webový služby, placení kartou), takže když jsem trochu získal přehled, co zhruba k tomu bude potřeba, tak jsem se na to vrhnul sám. Hodně mi pomohlo, že jsem měl možnost konzultovat to ještě s jedním programátorem, který mi například poradil jQuery, na který bych určitě sám nepřišel a z těch knížek, ve kterých nic není, taky ne.

Kdybych to měl přirovnat k programování tak taky když se učím prog. jazyk tak není první můj cíl 3D hra typu GTA 4(to mě tak napadlo).
Tak sorry, ale učit se programovat, jen abych si vytvářel nějakou rádoby hru, kterou nikdo nebude hrát, by mě fakt nenapadlo. Možná je to tím, že jsem už dospělý a nějak si více cením času, kterého je pořád méně a méně. Uznávám ale, že dokážu pochopit, že nějakej znuděnej teenager si bude psát nějaký prográmky jen tak pro zábavu..
Anonymní
Profil *
quatzael:
Tak sorry, ale učit se programovat, jen abych si vytvářel nějakou rádoby hru

Prosimtě čti pořádně, já to psal jen jako příklad a ne že to dělám. Používal jsem to jako příklad, že si začátečník dá složitej úkol Nehledě na tom že se v herním průmyslu točí miliony.

psát nějaký prográmky jen tak pro zábavu
Ale, tak pokud máš programování jako koníček, tak proč ne..

Ale to je jedno už to neřešme, offtopicujeme tady, s něčím, co říkáš souhlasím s něčím nesouhlasím. A myslím že mě nepřesvědčíš. Stejně tak jako že já nepřesvědčím tebe, takže je to jen ztráta času to tady řešit..
juriad
Profil
Anonymní:
Taková diskuse tu už jednou byla: Patří procedurální grafika do CSS?

Border-radius ti zabije podporu pro IE8 a starší: http://caniuse.com/border-radius
Petr ZZZ
Profil
Anonymní:
„offtopicujeme tady“
Tož toto jsem si též už pomyslel. Je tady v tom vlákně spósta písmenek, ale informační hustota nic moc. :-)
Amunak
Profil
juriad:
Border-radius ti zabije podporu pro IE8 a starší
Když tam přijde někdo s IE8 a starším, tak uvidí kostičky místo koleček. Myslím, že je to něco, čeho si většina lidí ani nevšimne, a tomu zbytku to asi bude jedno. Není to žádná chyba, která by stránku udělala nečitelno nebo nepřijatelně ošklivou. Myslím, že tady bude ušetření nepoužitím obrázku významnější, než naopak.

Nebo to aspoň dát do jednoho obrázku a napozicovat přes background-position. Ale to je asi zbytečně složité.

Anonymní:
A na něco takovédleho potřebuješ mít znalosti HTML, CSS, JS, SQL(...), a serverového jazyka
Nebo taky jen HTML a PHP. Na registraci a návštěvní knihu nic jiného nepotřebuješ.

quatzael:
psát nějaký prográmky jen tak pro zábavu
V začátcích budou první pokusy stejně spíš naprosto děravé, neoptimalizované, špatně napsané skripty, takže pokoušet se tam o nějaké placení kartou a pak to nasadit do ostrého provozu by mohl být naopak průšvih. Když se něco snažíš naučit, těžko můžeš očekávat, že první výtvor bude stoprocentně použitelný a kvalitní. Naopak si myslím, že nějaké pokusy o vytvoření hry nebo redakčního systému jsou v pořádku, protože to dotyčného baví, hodně se na tom naučí a je to neškodné. Nemyslím si ani, že by nějaká kniha "vytvořte si komplikovaný web od základů" měla vyložený úspěch, protože si každý chce dělat věci trochu po svém, vyhovuje mu nějaký styl, a takový návod by ho pak nejspíš kolikrát nutil do něčeho, do čeho se mu vůbec nechce. A ani by se na tom nenaučil tolik, jako když si to udělá sám.
ellhonza
Profil
jenikkozak:
Použiješ prvek <menu>, kterému nastavíš požadovanou šířku.
Horní čáru vytvoříš pomocí horního rámečku toho menu: border-top: 6px solid #6F6F6F.
List přidáš menu jako obrázek na pozadí: background-image: url("cesta_k_obrazku.png")
Pro texty VY, MY a ONI použiješ položku seznamu, které odebereš odrážku (list-style-type:none) a nastavíš jim float, aby se řadily vedle sebe a ne pod sebe. Položkám menu také nastavíš nějakou výšku a také výšku řádku. Tím dosáhneš toho, že texty odrážek budou vertikálně centrované. A pak už jen přidáš konkrétní položce obrázek na pozadí, kterým bude ten kruh.
A pak ještě menu přidáš zápis overflow:hidden, což způsobí, že prostor menu obalí vnořené položky.

Chtěl bych udělat aby se ten kruh zobrazil jen když na to najedu myší. Jinak díky doma vyzkouším ;)
quatzael
Profil
Amunak:
Nemyslím si ani, že by nějaká kniha "vytvořte si komplikovaný web od základů" měla vyložený úspěch, protože si každý chce dělat věci trochu po svém, vyhovuje mu nějaký styl, a takový návod by ho pak nejspíš kolikrát nutil do něčeho, do čeho se mu vůbec nechce. A ani by se na tom nenaučil tolik, jako když si to udělá sám.

Už podruhý.. Četl jsi co jsem tam psal?? Já jsem nepsal o knize, ve který jsou přímo návody jak udělat nějaký aplikace. Já jsem psal o knize, která naprostým začátečníkům stručně vysvětlí co všechno obnáší tvorba webu, jaké existují programovací jazyky, co se s nimi dá dělat a podobně. I například to jak a kde zaregistrovat doménu, nahrát obsah na web apod. Prostě pro ÚPLNÉ ZAČÁTEČNÍKY, kteří prostě neví vůbec nic a mohli se vydat správným směrem. Tedy, aby mohli začít studovat to co potřebují a ne to co zrovna najdou v knihkupectví. Jako například Joomla, a nebudou vědět co s tím..
Stalker
Profil
ellhonza:
Tak místo toho, abys nastavoval pozadí jednotlivým odrážkám jim nastavíš hover v css. Tzn.
menu li:hover { background-image: url("cesta_k_obrazku.png") }
Moderátor jenikkozak: Odmazal jsem mezeru před pseudotřídou „hover“. Nesmí tam být, nefungovalo by to.
Amunak
Profil
quatzael:
nečetl, teď už to chápu. Každopádně napsat takovou knihu by taky nebyl jednoduchý úkol, protože jsou miliony způsobů, jak se web dá vlastně řešit. Někomu by třeba stačilo naučit se nastavit nějaký redakční systém. Jiný si to chce napsat sám od začátku. Někdo zase nechce nebo nemůže používat skripty na serveru. Někde je PHP s Apache, jinde to běží na lighttpd. Můžeš mít DB v MySQL, PgSQL nebo SQLite. Každý hosting je jiný, všude mají různé možnosti správy domén, webhostingů, jinak řešené nahrávání souborů na server... Stejně by to asi musela být akorát příručka se seznamem názvů. Vlastní výzkum je prostě lepší. A na JPW je toho taky dost - rozhodně dost na to, abys pak už sám dokázal hledat jinde.
Anonymní
Profil *
<!DOCTYPE html>

<html lang="cz">
    <head>
        <meta charset="utf-8" />
        <title>Ukázka</title>
        <style>
            .kolecko {
                width: 75px;
                height: 75px;
                border-radius: 50px;
                float: left;
            }
            .kolecko h1 {
                text-align: center;
            }
            .kolecko:hover{
                background-color: #0094ff;
            }
        </style>
    </head>
    <body>
        <div class="kolecko"><h1>VY</h1></div>
        <div class="kolecko"><h1>MY</h1></div>
        <div class="kolecko"><h1>ONI</h1></div>
        
    </body>
</html>

Takhle bych to nějak vyřešil já, je to psané na rychlo takže za prasárny se omlouvám, po najetí na "kolecko" text automaticky zmodrá. Myslím, že je to docela elegantní řešení tvého problému a aspoň nemusíš používat obrázek(ale ty by jsi stejnak musel dělat border-radius) protože mě upřímně nenapadá jak "zakulatit" obrázek.
Chamurappi
Profil
Reaguji na Amunaka:
Myslím, že je to něco, čeho si většina lidí ani nevšimne, a tomu zbytku to asi bude jedno.
Tak proč vůbec dělat kolečko, když není určeno k tomu, aby si ho lidi všimli?

Myslím, že tady bude ušetření nepoužitím obrázku významnější, než naopak.
Jako že to, že ušetříš pár milisekund stahování čtyřem pětinám lidí vyváží fakt, že to jedna pětina uvidí na první pohled dost jinak? To bych teda takhle neviděl.


Reaguji na Anonymního:
lang="cz"
Takový jazyk neznám.

<div class="kolecko"><h1>VY</h1></div>
Odkazy se dělají elementem <a href> a ten nadpis <h1> uvnitř už je úplně mimo mé chápání…

mě upřímně nenapadá jak "zakulatit" obrázek
Kolečko už by samozřejmě bylo nakreslené už v tom obrázku… co v tom je za vědu?
Anonymní
Profil *
Chamurappi:
Takový jazyk neznám.

Jasný jak jsem psal, je to na rychlo. Samozřejmě je to blbost. Jsem unavenej, pořádně jsem pár dní nespal, takže omluvte takovéhle chybky.

Odkazy se dělají elementem <a href> a ten nadpis <h1> uvnitř už je úplně mimo mé chápání…
upřímně byl jsem línej se štvát se "štelováním" <a href> tak jsem tam šoupnul <h1>, které pro tyto účely bohatě stačí. A myslím, že si to snad autor upraví jak se mu to bude hodit.

Ale to už je jedno, takhle ellhonza se ptal jak to udělat, já mu navrhl toto řešení, v žádném případě neříkám, že je správné na druhou stranu nikdy se nezavděčíš všem. a co se týče obrázku fakt stačí aby měl dotyčný uživatel zablokovaný zobrazování obrázků a výsledek je podobnej jako by používal IE8 a starší. A kdokoliv může argumentovat tím "nemá si blokovat obrázky", ale stejně můžu argumentovat i já se svým border-radiusem: "nemá používat IE8 a nižší".
Chamurappi
Profil
Reaguji na Anonymního:
tak jsem tam šoupnul <h1>, které pro tyto účely bohatě stačí
Jaký účel to přesně je? Opravdu nerozumím, proč tam <h1> je.

fakt stačí aby měl dotyčný uživatel zablokovaný zobrazování obrázků a výsledek je podobnej jako by používal IE8 a starší
Lidí se zablokovanými obrázky je řádově méně. Vytváříš ellhonzovi mizerný žebříček priorit.

Jsem unavenej, pořádně jsem pár dní nespal
Tak dobrou noc.
Amunak
Profil
Chamurappi:
Tak proč vůbec dělat kolečko, když není určeno k tomu, aby si ho lidi všimli?
Nevšimnou si, že to vypadá jinak.

Jako že to, že ušetříš pár milisekund stahování čtyřem pětinám lidí vyváží fakt, že to jedna pětina uvidí na první pohled dost jinak? To bych teda takhle neviděl.
ušetříš stahování všem; pokud to bude samostatný obrázek, tak především request, který trvá nejdéle. Asi 12% lidí (celosvětově, u nás ještě méně) tam pak uvidí jako hover kostičku místo kolečka - nic, co by jakkoliv zásadně ovlivnilo vzhled stránky. Tedy ano, já to vidím tak, že se to vyváží. Podstatné je, aby ve starších prohlížečích stránka byla použitelná a ne škaredá. Nemusí přece vypadat na chlup stejně, jako v prohlížečích modernějších.
« 1 2

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit

  • Pokud přikládáte obrázkové ukázky, dbejte prosím na jejich přijatelnou (datovou) velikost.
  • Uvádějte v titulku grafický program, na který se ptáte.

Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: