Autor | Zpráva | ||
---|---|---|---|
kocur Profil * |
#1 · Zasláno: 4. 12. 2024, 11:36:09
Ahoj, nejprve bych se rád zeptal jestli mi můžete doporučit nějakou českou stránku s forem o grafice?
Začnu trochu obšírně. Kdysi je to už fakt dlouho mi kamardád pomáhal a vysvětloval protože jsem chtěl zkusit dělat to co on návrhy grafiky pro stránky nebo i kodérství. Vysvětloval mi že to dělal v Indesigneru a taky používal Photoshop nebo možná i Adobe Illustrator. Ale v té době na mě toho bylo moc neměl jsem ani tablet a to byla velká chyba dnes vím, že bez něj to fakt nejde. Ale s ním se tá kouzlit. Měl jsem moc otázek, ale nezvládl jsem to. Dnes mi ty otázky většinově zodpoví AI, ale jsou mezery jako třeba ty právní. Chtěl bych se nechat najmout na smlouvu o provedení činnosti jako grafik a v této oblasti tvořit. Chci to dělat tak že najdu zájemce - potencionálního zaměstnavatele zjistím jakou má představu a potom udělám nějké předběžné návrhy spíš náčrty. Toto ještě před samotným uzavřením smlouvy protože od toho co si vybere se bude dále odvíjet kolik hodin úkol zabere a kolik moje hodinová mzda. Nyní řeším toto: Když tedy jsem udělal ten návrh jsem jeho autorem tedy autorem původní myšlenky. Když to vypracuju i když je to pro mého zaměstnavatele, tak jak dál? Mám mu podepsat nějaký papír s licencí, že to smí používat výhradně on, kde bude uvedeno, že jsem autor a on si to pak bude moci zaregistrovat na úřadu průmyslového vlastnictví? Protože nejde jen o stránku, ono tam může být i návrh loga, vizitky. Myslím si taky, že to třeba nebude pro toho klienta atraktivní, že není autorem, ale zase to bude mít levnější protože jsem schopen říct jasně kolik hodin práce to bude - což je nutné právě do té smlouvy uvést. Jinak ale si myslím, že kdybych ten návrh vytvořil až po sepsání smlouvy tak by klient byl jasným autorem jako firma a já jeho zaměstnanec, ale s tím jsou pro mě zase spojeny další otázky. Potřebuje klient mít komerční licenci na fonty, které použiju? Tedy musím to koupit na něj, reps. jako by to koupil on? To by zase byla komplikace a neumím si to představit jak realizovat. U živnostníků chápu, že tam si to prostě koupíte ty licence a pak jen zprostředkujete tu výrobu a hotový produkt je jeho i s tím fontem. Jenže co když on ten font bude chtít používat jako součást firemní identity třeba na obálkách a v dopisech? To by si musel koupit tu licenci, ne? A já tedy když bych ji koupil, tak nestačí abych si někde na stránce distributora zřídil účet jako fyzická osoba a nakoupil, musel bych snad zřídit účet na název firmy? Wow, to by bylo komplikovaný a snad nerealizovatelný! Protože by se mu to tím přece prodražilo, kdyby bylo třeba jen kvůli písmu použitém někde na stránce v hlavičce apod. nutné kupovat ještě písma. A obávám se že by prostě upřednostnil firmu či živnostníka kde to bude jednoduše vše v ceně jednoho balíčku. |
||
anonym_ Profil * |
#2 · Zasláno: 4. 12. 2024, 17:05:23
kocur:
Dohoda, smlouva, pracovní poměr. Tak co teda? Autor díla budeš vždy ty, pokud budeš zaměstnanec, tak například www.epravo.cz/top/clanky/autorske-dilo-vytvorene-zamestnanci-105745.html (nebo jakýkoliv jiný advokátní web). Licenci fontu je více, pro různá použití. Nic, co by se nedalo dohledat. Obšírný důvod s tvým kamarádem na začátku jsem nepochopil, ale je zcela irelevantní. |
||
kocur Profil * |
#3 · Zasláno: 4. 12. 2024, 20:53:55
Díky moc za ten odkaz no stále se učím ohledně těch autorských práv a o tomhle jsem tedy ještě neslyšel... V tom textu se právě píše něco co souvisí s mým obšírným úvodem. Nechápu tuto část: "Díla, která byla vytvořena sice zaměstnancem, nicméně nikoli ke splnění povinností z pracovněprávního vztahu, byť v přímé souvislosti s výkonem práce (např. použitím pracovních prostředků zaměstnavatele)," takže vůbec nechápu co má autor textu na mysli. Třeba když by zaměstnavatel vlastnil Adobe Illustrator, nebo jiný softwarový prostředek jako třeba Indesign tak a já ho použiju... to je taky prostředek, ale chápu to tedy tak, že i v tomto případě, jsou autorská práva na mě. To jsem fakt nevěděl a jsem za to rád. Protože já si říkal no když ten zaměstnavatel by musel koupit třeba licence na ty fonty, tak a já použiju jeho fonty a jeho software, tak budu nebo nebudu autor? A ono je to vlastně logické, že to co se hodnotí jako autorské dílo je ten nápad, ta myšlenka, to co bylo původní, kdežto ten software nebo font či licence fontu je jen prostředek k realizaci lidského díla, nikoliv dílo samotné, které realizuje lidská bytost či zaměstnanec.
Mluvím o smlouvě o pracovní činnosti tedy o pracovněprávním vztahu. Takže představa je že nejprve vyhotovím několik orientačních náčrtů ze kterých se odpíchneme při vytváření díla na smlouvu. Takže ta původní myšlenka která bude v těch náčrtech či předběžných návrzích je moje autorské dílo. Kdežto to hotové dílo bude autorské dílo zaměstnance. |
||
anonym_ Profil * |
#4 · Zasláno: 5. 12. 2024, 04:55:10
kocur:
Myslím, že řešíš blbosti, které zatím řešit nemusíš. Vzhledem k tomu, že začínáš, nemyslím si, že to bude nějaké extra veledílo, že při porušení autorského zákona budeš vymáhat náhradu, atd. (za předpokladu, že dostaneš zaplaceno, ale to není předmětem autorství, ale je to jiná otázka). Mám jinou otázku: proč teď v téhle fázi řešíš otázku autorství? Chceš dílo uvést někde ve svém portfoliu? Chceš s dílem nakládat jinak? Co je tím cílem, kterého chceš nyní dosáhnout? |
||
kocur Profil * |
#5 · Zasláno: 5. 12. 2024, 09:23:34
No já celkově mám ze všeho obavy takže mám takovou povahu že si nejprve snažím o všem zjistit co nejvíce - co se týče právních otázek, tak aby pak třeba nenastaly komplikace, aby mě ten klient s něčím nezaskočil a já najednou nepůsobil nejistě. Musím si vše zjistit a být si jistý že to co chci do smlouvy uvést, je legální a v souladu se zákonem, nebo že to není proti zákonu. Jasně, že když klient zaplatí - jak se píše na té stránce co si mě odkázal - tak mě zůstává holé autorství - nemohu s tím nijak nakládat, poskytovat to třetím stranám jasně. Vidím to minimálně na dvě fáze (dvě zakázky): tvorbu obrázku či monogramu a tvorbu logotypu. Navíc bych byl rád kdybychom se mohli domluvit nejprve na tom že vytvořím jenom křivky bez dalších efektů to bude jedna smlouva. Po dokončení tohoto díla bych chtěl, abychom pokračovali těmi detaily. Takže i když si ty barvy předem ujasníme dejme tomu na první nebo druhé schůzce. Rastrová grafika se bude řešit až v samostatné smlouvě. Mohu tedy požadovat v té první smlouvě právo na editaci, respektive výhradné právo na dokončení loga? Něco co jsem začal, musím také dokončit, ale vlastně až tou následnou smlouvou. Takže by byly celkem třeba 4. Nebo myslíš že by to pro toho zaměstnavatele bylo příliš obtěžující řešit každou smlouvu zvlášť i když to bude práce třeba na pár dnů? Protože zase oni to musí poslat účetní a zdanit, že takže práce navíc pro ně. Ano, řeším takové detaily furt něco.
Ano určitě bych se tou tvorbou taky pochlubil. To snad mohu jako autor. Ještě hledám stránku na které mohu najít výhradně české fonty. Včera se mi nějak nedařilo když jsem hledal patová písma tak se mi nedařilo najít fonty pro Centrální Evropu. Takže já to stáhnu, nainstaluju a pak zjistím, že tam není diakritika. Co používáš za stránky k tomuto účelu? |
||
anonym_ Profil * |
#6 · Zasláno: 5. 12. 2024, 09:37:51
kocur:
Řešíš fakt blbosti. Na tvorbu logotypu a přidružených tiskovin opravdu nepotřebuješ druhou smlouvu. Natožpak 4. Podepište Dohodu (DPP/DPČ/smlouvu jakéhokoliv typu), vytvoř logotyp, nech si ho zaplatit a převeď výhradní licenci k užívání na objednatele (bude součást té jedné smlouvy/dohody/čehokoliv). Nic víc není potřeba. Jestli můžeš dílo uvést na svém webu, závisí na vzájemné domluvě mezi smluvními stranami. My jako dodavatel SW svým kolegům (ať už interním nebo externím) uveřejňovat na svých soukromých profilech cokoliv, co bylo vytvořeno pro nás, nepovolujeme. Ve většině fontových knihoven máš možnost filtrace, jakou sadu má obsahovat, případně nějakou pokusnou textareu. Já nepoužívám nic, už asi 15 let za klávesnicí nesedím. |
||
Taurus Profil |
#7 · Zasláno: 5. 12. 2024, 13:36:38
Google fonts nebo Adobe fonty jsou fajn cesty. Každá má svoje. První je zdarma, ale fonty jsou profláklé a s různou kvalitou. Druhá podmiňuje užívání software od Adobe nebo se lze obrátit na autory, kteří do Adobe dodávají (jsou to profíci, písma jsou placená).
Kdo chce nakládat s fontem, musí mít licenci. Ne, že jej živnostník koupí a poskytne písmo klientovi. To, že si klient od dodavatele vyžádá podklady k vizuální identitě neznamená, že si kupuje i písmo. Tablet – kreslící monitor je super, věc ale není to nutnost profesionálního grafika, zvlášť webového. Črty/skici před spoluprací – v začátcích, asi proč ne. Pokud chce ale odběratel profesionální výstup, vybere si kvalitního dodavatele a prostě začnou. Pokud by vyžadoval nejprve nějaké skici, než si plácnou, je to riziko ztráty kapacity dodavatele bez náležité odměny. Výhradní právo na dokončení – takový požadavek autora by mě jako odběratele spolehlivě odradil (ač v jiném oboru, přesně toto byl pro mě jednou důvod, proč služeb dodavatele nevyužít). Zaměstnavatel, který zakazuje veškeré reference prezentovat na osobní stránce je pro autora, který zvažuje vlastní dráhu, strašně špatně. Dobré jméno, zajímavé reference, spolupráce, známé značky, doporučení a testimoniály, to je pro mě poklad. Pokud bych měl být dlouhodobě vytěžovaný jedním zaměstnavatelem s přísnými podmínkami, zavřel bych si tím dveře v růstu. To dělat nechceš, nebo jen okrajově / v začátcích / krátce. |
||
kocur Profil * |
#8 · Zasláno: 5. 12. 2024, 14:30:16
Díky moc za cenné rady. Nápad s vícero smlouvama a postupně jednotlivé kroky/zadání zhotovit je protože je pro obě strany to může být lepší v případě nespokojenosti a taky kvůli rozdělení záloh. Když se neznáme může být přijatelnější risknout první menší zakázku. Tak asi toto bude na domluvě jako jedno ze dvou řešení.
|
||
anonym_ Profil * |
#9 · Zasláno: 5. 12. 2024, 15:24:47
Taurus:
Nemáš úplně pravdu, v mnoha věcech. - I kvalitní autoři pro zajímavé projekty mohou skicovat v rámci výběrového řízení. Někdy za skicovné, někdy skicovné obdrží jen někteří nebo nikdo a vše bere vítěz. - Užíváním produktů od Adobe určitě nezískáváš licenci na užívání všech fontů, které jsou v Adobe produktech dostupné. Zejména ne pro komerční účely. - Pokud bys byl zaměstnán, budeš 100% vytěžován jedním zaměstnavatelem. A pokud má zaměstnavatel více než 1 designéra, a ti spolu na dílech spolupracují, rozhodně není akceptovatelné, aby ses tím dílem chlubil na svém webu. I když se na něm podílíš sám, ani tehdy to u spousty společností není průchozí, protože dodavatelem je zkrátka celá společnost, nikoliv designér nebo vývojář. Poslední bod platí i pro OSVČ, kteří se na zakázce podílejí společně s někým jiným, ne jen pro zaměstnance. Pokud v nějakých speciálních případech na uveřejnění reference kývneme (nebo obecně firmy realizující větší zakázky, ne jen my), je to za podmínky, že na webu designéra bude jednoznačně uvedeno, že bylo realizováno pro společnost XY a současně, že dotyčný realizoval jen taxativně vyjmenované položky. kocur: Pro více záloh nepotřebuješ přeci více smluv. Zapomeň na to, 1 zakázka = 1 smlouva. Jdeš na to ze špatného konce. Za kolik to je zakázka, kolik potenciálně riskuješ? Do deseti tisíc? Tak gratuluji, už jsi zde na diskusi promrhal více prostředků, než kolik jsi si mohl za ten čas vydělat. |
||
Taurus Profil |
#10 · Zasláno: 5. 12. 2024, 21:40:46
anonym:
Tvá první odrážka je doplnění k mému tvrzení, nevidím rozpor. Ad druhá odrážka, tak dle helpx.adobe.com/cz/fonts/using/font-licensing.html mi přijde, že užívání fontů je ok, ale nečetl jsem to celé. A jestli je tam nějaká výjimka, budiž… Ad zbytek, tak to zase je tvé doplnění. Klidně to ve své firmě mějte jak je libo, pořád platí, že pro volnonožce není zrovna výhra, pokud spousta jeho práce nemůže být vidět (což je jádro mého sdělení). To jsme si zapřeháněli o „mnohých“ nepravdivých věcí z mé strany :-D Uf |
||
anonym_ Profil * |
#11 · Zasláno: 6. 12. 2024, 13:07:15
Taurus:
„Klidně to ve své firmě mějte jak je libo, pořád platí, že pro volnonožce není zrovna výhra, pokud spousta jeho práce nemůže být vidět (což je jádro mého sdělení).“ To je právě ta otázka... pro spoustu lidí (bez ohledu na povahu spolupráce) je práce na zajímavé zakázce pro dejme tomu nadnárodního klienta víc, než možnost uveřejnit si na svém webu malý projekt. A to nejen z hlediska jména ("Hele, pracoval jsem pro toho a toho"), ale i z hlediska toho, že na takové zakázce se může mnoho věcí třeba i naučit. A to je v ten moment víc, než uveřejnění v portfoliu. A vzhledem k tomu, že dle tvého profilu se ve světě webu nebo grafiky už nějaký pátek pohybuješ, předpokládám, že víš, že to je spíše běžná praxe, než že bychom my byli nějakou světlou výjimkou... :-) |
||
Taurus Profil |
#12 · Zasláno: 6. 12. 2024, 14:10:16
Tvé pohledy z korporátu doplňuju pohledem volnonožce, pořád nejsme nijak v rozporu. Proto mě zaujala tvá fakt zbytečná vágnost první reakce.
|
||
Časová prodleva: 1 měsíc
|
0