Autor | Zpráva | ||
---|---|---|---|
Ivorius Profil |
#1 · Zasláno: 29. 7. 2005, 15:37:59
Každý doporučuje požívat png nebo gif. Když ovšem použiji tyto formáty, datová velikost je obrovská (oproti jpg) a kvalita je "srovnatelná". Jediná výhoda se mi jeví průhlednost.
Můžete mi prosím vysvětlit v čem spočívají výhody png a gif oproti jpg? A ještě jedna otázečka. Jakou maximální velikost grafikckého prvku na webu jste ochotni akceptovat? (Zajímá mě, jestli 50 kb je snesitelné) |
||
thingwath Profil |
#2 · Zasláno: 29. 7. 2005, 15:44:58
No, rozdíl je v kompresi, pochopitelně.
GIF je omezen na pouhých 256 barev a průhlednost (jeden stupeň -- ano, ne). Z toho plyne, že na fotografie to nebude, ale spíše na jednoduchou málobarevnou grafiku. Třeba schémata. JP[E]G komprimuje ztrátově -- vznikají artefakty a mizí některé detaily. Záleží samozřejmě na stupni komprese. Komprese absolutně mrví hranice mezi barevnýma plochama a podobně. JPEG je vhodný na fotky, zcela nevhodný je třeba na tlačítka, schémata, grafy a podobně. PNG dokáže to co GIF se srovnatelnou kompresí a zároveň dokáže bezztrátově komprimovat i obrázky o více barvách než 8 bitů. Velikost je pak samozřejmě o něco větší. Má i průhlednost a to v 256 stupních. Závěr je ten, že PNG dokáže zcela nahradit GIF a pokud není problém velikost fotky či podobně, tak i JPEG. Zkrácený závěr -- fotky a velká, mnohobarevná grafika v JPEG, tlačítka, obrázkové nadpisy, loga a další v PNG. |
||
thingwath Profil |
#3 · Zasláno: 29. 7. 2005, 15:49:54
Obrázek vhodný pro PNG a nevhodný pro JPEG.
Porovnejte i velikosti. |
||
Nai Dzet Quiv Profil |
#4 · Zasláno: 29. 7. 2005, 15:57:16 · Upravil/a: Nai Dzet Quiv
GIF má také určité problémy s licencemi (nšvím, jestli jsem to formuloval správně).
Osobně se snažím od GIF upouštět, nahrazuji ho PNG. GIF používám jenom na: - animace GIF - obrázky, které potřebují průhlednost; IE ji totiž u PNG nepodporuje... Na fotografie používám JPEG. |
||
DoubleThink Profil * |
#5 · Zasláno: 29. 7. 2005, 16:07:39
GIF má také určité problémy s licencemi
Licence společnosti CompuServe na formát GIF expirovala v roce 2003. O obrazových formátech jsem něco málo napsal na stránce Fireworks.help: Grafické formáty |
||
Ivorius Profil |
#6 · Zasláno: 29. 7. 2005, 16:09:51
Díky DoubleThink - to je přesně to co jsem hledal
|
||
Časová prodleva: 19 let
|
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.
0