Autor Zpráva
foster
Profil *
No začnem asi tak, milí webdesigneri:

1. Že zháňam webdesignara je asi jasné.
2. Dôležitá vec na úvod: bohužiaľ nie som/sme schopný/í, za takúto prácu zaplatiť (aj keď niektoré free designy tu prezentované si zaslúžia odmenu). Sme totiž príspevková organizácia.
3. Nejedná sa o žiadnu rutinu(weblog, osobné stránky, e-shop,...). Moja požiadavka je trochu špecifická.
4. Jedná sa o zmenu designu pre hasičský web. Asi Vás nebude veľa tých, čo ste už niečo podobné robili. Preto ponúkam niečo nové, čo môže byť pre Vás výzva urobiť niečo, čo si do Vašich referencíí len tak ľahko nedáte.
5. Jedná sa o web, ktorý patrí k tým naj. hasičským stránkam v SR. (--- toto prosím neberte ako nejakú samoschválu, webowé stránky hasičov v SR sú vo všeobecnosti v otrasnom stave). Stránka prezentuje hasičský zbor DHZ Poprad-Spišská Sobota, ktorý patrí k absolútnej špičke hasičov v popradskom okrese za posledné roky(--- tiež to prosím nebrať ako samochválu, viď výsledky na webe).
6. Web potrebuje zmenu celkového grafického návrhu(bez Flash), loga, menu, atd... V tomto smere ponúkam voľnú ruku pri výbere farieb, umiestnení vlastného loga autora designu, atd...
7. Adresa webu: www.hasici.biz
8. Ďalšie info na icq:217693128, foster(at)hasici(bodka)biz.
9. Staršie príspevky na podobne ponuky som čítal, kontaktoval som príslušých ľudí.
10. Ďakujem všetkým, ktorí sa dočítali až sem.


Foster.
peta
Profil *
foster
ten web chce grafika, a cely chce predelat do jednoduche konstrukce. Mezi nami, ja se v tom mnozstvi odkazu nevyznam. Takze njdriv treba vymyslet, co kde bude skryte, pak grafik, pak do html kod.
Tomu grafikovi bych dal za pekny navrh min 3000 a pak sehnel cloveka, ktery to prepise do webu.
Jestli chces neco tak rozsahleho zadarmo? Tak ses divnej.
Zkus si projit me stranky. Kdybych je chtel predelat zadarmo, tak to je temer 0.5M textu, asi na 50 souboru... Proste, nekdo by se aspon tyden potil a jeste 2 tydny pred tim delal grafiku a usporadani, co kde bude.
Pokud v tomhle nemas jasno...
www.volny.cz/peter.mlich/
foster
Profil *
1."web chce grafika" Prečo myslíš, že zháňam grafika? :-)
2. "predelat do jednoduche konstrukce" - je to sice off-topic, ale odpoviem ti. To nie je blog, kde máš 4 odkazy, ako pre slepých. Je to hasičská stránka a hasiči sa v nej vyznajú. Viac argumentov neuvádzam, patrí to do inej časti diskusie a nie o tom je môj príspevok.
3. "navrh min 3000" - o tom som asi mal napísať 5x, aby si si to všimla, alebo som to nenapísal? :-)
Keby som mohol dať grafikovi 3000, tak to sa mne oplatí naučiť robiť v Coreli webdesigny, a tie
peniaze dám sebe. Mimochodom v Coreli viem robiť, ale čo neviem, to je presne to, čo robí grafikov
grafikmi. A to je výber vhodných farieb, výber striedmych efektov, atď..., tak aby pôsobili zaujímavo
ale nie rušivo. Proste mať estetické cítenie. A toto ja nedokážem.
4. "pak sehnal cloveka, ktery to prepise do webu" - to si urobím sám, zháňam len grafika (tiež som to zabudol napísať? :-)
5. "chces neco tak rozsahleho" - nič rozsiahleho nechcem. Ak grafik urobi nejaky gif, napr.: pozadie položky menu, tak je to asi jedno, či je tých položiek 5 alebo 50.
6. "Tak ses divnej" - to je možné, každý sme nejaký.....
7. "Zkus si projit me stranky" - tvoje stránky nemienim komentovať.

Asi som neuviedol dôležitú vec.:

Nepotrebujem nič komplikované. Potrebujem akurát zopár gifov, tak aby celá stránka bola farebne zladená, príjemná pre oko užívateľa.
kaifman
Profil
si to udelej sam a dej si ty 3000 sobe ty chytroline B-)

za opravu auta bys hned caloval ani bys nedutal ale za neco kde se "jenom sedi u pocitace" prece nebudes platit vid?

mea culpa ale tokovyhle setrilkove me dokazou dycky nadchnout :)
foster
Profil *
kaifman: skús prečítať čo som napísal.
kaifman
Profil
foster

prave ze jsem to cital
foster
Profil *
Tak kde som napisal ze mam 3000? Kde som napisal, ze praca za PC nie je praca na zaplatenie? To by som asi aj ja robil zadarmo :-) Nikomu nevycitam, ze niekto robi webdesign len za peniaze.

Sa cudujem sam sebe, ze tu vobec driem klavesnicu kvoli takym poznamkam.
Suta
Profil
Já dotaz chápu, nic špatného v něm psáno není, ani nic co by ponižovalo či vydíralo ... takže:
Zřejmě nikoho takového nenajdete, pane Kaifman, ale třeba jo... Tož tak.
Fred
Profil
foster Nepředstavuj si jen změnu designu, chtělo by to celé přepsat, takže nepotřebuješ jen grafika ale i kodéra.
Plaváček
Profil
Vlastně se dá říct, že celé by to potřebovalo šikovnou webdesignérskou ruku. Ale profík vám to nejspíš zdarma dělat nebude. Na druhou stranu si myslím, že pro začínajícího webdesignera, pokud to s řemeslem myslí vážně, je tvorba takového webu slušnou výzvou a pěknou referencí a já osobně, kdybych začínal a cítil se pevný v kramflecích, asi bych do tohohle redesignu šel. Za předpokladu, že se:

1. změní se kompletně struktura webu, který je značně nepřehledný
2. vyrobí se rozumná a téma webu navozující grafika
3. kompletně se překope frontend (čili html kód, připraví se šablony)
4. programování bych už nechal na majiteli webu

Ostatně přesně takto (to jest zdarma) začínala většina dnes uznávaných webdesignérů.
peta
Profil *
foster
jsem chtel rici jen tolik, ze zadarmo to cely prekopat, to bych videl jako dost narocne.
WebDesigner neni grafik, grafik je uplne jiny clovek. Ano, mel by to byt jeden clovek, nejlepe.
Jak sem uz rikal a jak rikala Plavacek, ten web potrebuje
- zprehlednit (rozvrzeni)
- grafiku
- programovy kod
Kdyz si sezenes grafika, jako grafika (www.grafika.cz - forum), ktery ti udela ty gify, on by stacil i jeden obrazek, jsem ochotny ti to zprehlednit a predelat. Ale stavajici vzhled je nepouzitelny. To teda koukam, kdyz pises, ze se v tom orientujes.
A take pises, ze to neni jednostrankovy blog, nezlob se na mne, ale mi to prave takove pripada.
meca
Profil
a jak rikala Plavacek ?

> (to jest zdarma) začínala většina
> dnes uznávaných webdesignérů.

Ale IMHO je jiná doba - všichni chtějí peníze a né uznání ;)
Plaváček
Profil
Přes uznání vede cesta k penězům, málokdy naopak.
habendorf
Profil
Přes uznání vede cesta k penězům, málokdy naopak.

Tesat do mramoru!
foster
Profil *
Fred, peta, Plaváček:
V prvom rade dakujem za rozumné postrehy.
V druhom rade skúsim odpovedať naraz:
Že treba prekopať grafiku (aby bola "rozumná a téme webu navozující"), to je mi jasné. Ja sa necítm ani na grafika a už vôbec nie na webdesignera. Maximálne viem povedať čo sa mi páči a čo nie :-) Preto som založil, tento topic. Pokúšal som sa o zmenu designu: gify, okruhle rohy, tieňované pozadia, hover efekty, to som si urobil sám, ale keď som to dal dokopy, tak to stalo za nič. Nejaký nový možný design si viem prerobit, resp. zakomponovat do webu.

Čo sa týka rozvrženia a sprehľadnenia webu: Web ma klasický trojstlpcový layout, neviem čo je na ňom neprehľadné. Položiek v menu je dosť, neviem ich nijako zjednodušiť. V každom prípade privítam konkrétnejšie pripomienky. Určite sa ale zmení úvodná strana, tie srandy čo tam nemusia byť, tam nebudú.

Ku kódu: čo je zlé na kóde, to by som rád vedel.
foster
Profil *
peta
ešte jedná vec:
Mne sa práve jedná o tie gify.
Plaváček
Profil
Třeba takto dopadne hasičcký web při vypnutých stylech: http://klient.plavacek.net/hasici.gif . Což jenom dokazuje, že kodér svou práci neodvedl dobře. Jinými slovy, web se stane nepoužitelný.

Pokud se týká struktury a informací:

- celý web potřebuje provzdušnit. Mrňavé pidipísmo se jednak špatně čte a celá prezentace působí nahňácaným dojmem (jinak to říct neumím). Prostě nelahodí oku. Uričtě je třeba se zamyslet nad dostatečnou vzdáleností textu od rámečků (padding), větší line-height a podobné věci. To ale bohužel ve stávajícím kódu udělat nelze, proto jsem mluvil o tom, že celý frontend je nutné od základů překopat a to nejlépe do plovoucího layoutu.

- není patrné, co je vlastně hlavní navigace webem, všechno vypadá stejně a během minuty se ztratím a zabloudím. Tenhle chlivek je tam zbytečný - Last Entrances, kolik je online uživatelů je také zbytečná informace, pryč s tím.

- jezdící text ve stavovém řádku je věc, za kterou by se měli webdesignéři střílet nebo věšet za nohy do průvanu

- neexistence tiskové verze způsobí každému, kdo dává přednost tištěnému slovu nervový záchvat, když se bude snažit nějaký článek vytisknout.

- zvažoval bych opuštění tabulkového layoutu, už jenom proto, že by sis ušetřil spoustu práce při dalším redesignu nebo aktualizaci


Vše, co jsem až dosud napsal souvisí úzce s kodem a je také odpovědí na otázku, co je na kodu zlé.

Pokud se týká grafiky, v tomto konkrétním připadě PROSTĚ NESTAČÍ pár gifů nebo obloučků, zde je třeba začít na zelené louce, ujasnit si strukturu webu, z ní ty vyjde přehledná základní navigace, za úvahu stojí i pomocná drobečková navigace, aby člověk nebloudil. Šikovný grafiky by měl namalovat web, který v člověku evokuje pocit, že je na hasičském webu, protože tady nevím, kde jsem (proč modrá vodová hlavička?). A tak dále, a tak podobně.

Vším chci jenom říct, že tento web nezachrání grafik, ani kdyby se rozkrájel, prostě to nejde. Pro šikovného webdesignera je návrh úvodní stránky včetně grafiky, nakodování šablony úvodní stránky práce tak na týden. A to vím, o čem mluvím. Proto ti nikdo s tímhle zadarmo asi nepomůže.
peta
Profil *
foster Ok, ale je to trosku mimo tema, ze nekoho shanis...

- v prvni rade bych vyhodil tu ptakovinu, co mi beha ve statusbaru
- chyby - na uvodni strance mas 3 a to, mas TABLE WIDTH=333px , v html zadne PX neexistuje, to je vlastnost style CSS , ty dalsi stranky ted nezkoumam, tam by se mozna neco naslo
- pri sirce stranky 400px se neda dostat do prave casti naprosto zadnym zpusobem, nevidim zadny scroll, nic. Cili na tom webu je uz ted pulka veci zbytecna, kdyz je nevidim a nedostanu se k nim
- vetsina tech obdelnicku, co mas po stranach, se da krasne chovat do rozbalovaciho menu, treba mne osobne (kdybych byl clenem) nezajima:
(to bych najel mysi, at se rozbali)

Hasicska liga, Sutaze, Last entrances (alias IP posledniho, kdo na strance byl), Archiv, Cool links, Napiste nam

Ty ostatni by se dali zarovnat tak, jak jsou na pravy a levy slopec, zadny 4-sloupcovy vzhled, kteremu rikas 3-sloupcovy.
Vem si, ze jako navstevnik, urcite nebudu chtit hned napsat vzkaz

- barva pozadi menu je treba dat odlisnou od pole s obsahem (posledne pridane)

- Velmi zajimavy vyznam ma pro mne 2x Kontakt, jednou v "Spišská Sobota", podruhe "Ostatné" , takze, kam mam vlastne psat?

Jinak mi neni uplne jasne, ktere odkazy odkazuji na tvoji stranku a ktere a nejakou stranku jinou, ktera by se mohla nacitat o dost dele a kam jsem klikat nechtel.

Menu mne upoutalo, mas je komplet delane tabulkou. Procpak?
Zkus si tohle zkopirovat do nejakeho souboru:

<head>
<style>
.menu {width:6em;border:1px solid #b80;background:#fff0cc;margin-bottom:.5em}
.menu b {display:block;padding-left:30px;background:#f88 url(obrazek.gif) no-repeat 0 50%;color:#fff;}
.menu a {display:block;width:5.5em;border-top:1px solid #b80;padding-left:.5em;text-decoration:none;color:#ff0000}
.menu a:hover {background:#ffcc80}
</style>
</head>
<body>
<div class="menu">
<b>Nadpis</b>
<a href="#">aaa<br /></a>
<a href="#">aaa<br /></a>
<a href="#">aaa<br /></a>
<a href="#">aaa<br /></a>
<a href="#">aaa<br /></a>
</div>
<div class="menu">
<b>Nadpis</b>
<a href="#">aaa<br /></a>
<a href="#">aaa<br /></a>
<a href="#">aaa<br /></a>
<a href="#">aaa<br /></a>
<a href="#">aaa<br /></a>
</div>
</body>

(ten div samozrejme muzes presunout do nejake tabulky)
Hned to vypada jinak...
Samozrejme nevim, za jakym ucelem to mas v tabulce, treba je to dobry duvod
peta
Profil *
mala oprava...
misto width:5.5em;
je treba napsat bud width:5.5em;_width:100%;
nebo jen width:100%;
foster
Profil *
Web pri vypnutých štýloch - to som ani nerobil a ani to robit nebudem. Viac slov netreba.
Výška písma, padding, line-heigh - súhlasím
plavajúci layout - to nie je jediná správna možnosť ako urobiť web. Každý layout ma pre a proti.
hlavná navigácia - to by šlo. Ale určite s pomocnou navigaciou.
čo je tam zbytočné - to som už spomínal, že to vyhodím.
jezdící text ve stavovém řádku - no comment.
verzia pre tlač - to viem, že nie je. Bude až v novej verzii.
opuštění tabulkového layoutu - to je len menu. Ale tiež zvažujem.
web, který v člověku evokuje pocit, že je na hasičském webu - to je mojím cieľom.
foster
Profil *
peta

Html má pixely a %. Iné nie.
sirka stranky 400px - iba v IE sa zobrazí scrollbar. Toto som fakt neskúšal v ostatných browseroch. Dik za postreh.
rozbalovacie menu - beriem ako možnosť.
2x kontakt - pôvodne to malo byť rozdelené medzi organizačnú zložku a súťažnú časť. To sám neviem prečo. Neskôr sa to ale nezrealizovalo. Už by som to bol dávno odstránil, keby bol čas.
tabulkove menu - ked som to robil vtedy, tak mi to prišlo lepšie. Ale žiadny vážny dôvod na to nie je.
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.

0