Autor Zpráva
Anonymní
Profil *
Zdar
Potřeboval bych nějakýho trpělivího "učitele" kdo by mě učil php. Už jsem si přečetl 3x kniho o php. (doporučenou od dobrého programátora) A nic jsem nepochopil. Samí echo atd. Něco málo jsem chápal a aš jsem se dostal dál tak jsem pochopil že nic neumím. Skoušel jsem dělat scripty při čtení postupně atd.
Všeljaké na internetu lekce mě nic moc neříkaj je to stejný jak v té knize.
Nic nenabízím ber te to jako výzvu si vyskoušet ...

Icq: 229165215
Díky
Hugo
Profil
Anonymní

IMHO je php velmi primitivní jazyk, a většina lidí, které znám se ho naučila samostudiem. Můžu ti doporučit postahovat z netu skripty a zkoušet je upravovat a rozšiřovat.
Filips
Profil
http://www.linuxsoft.cz/php/ toto je asi verse 4, ale je to velice kvalitní tutorial. Tady získáš dost z php a potom můžeš přejít na verzi 5. Kup třeba knihu http://knihy.cpress.cz/Pocitac/Book.asp?ID=1631 vynikající kniha můžu vřele doporučit.
HajekJirka
Profil
Dobrý den,
Nic nenabízím ber te to jako výzvu si vyskoušet ...
silně pochybuji, že Vás to někdo naučí zadarmo, ale přeji hodně štěstí.
Hooonza
Profil *
http://tvorba-www.webz.cz/php/php/azphp2.htm

Asi fakt nejde jen o to se php teoreticky "naučit", je potřeba si to začít aplikovat, zkoušet, tím se člověk nejvíc naučí:-)
Anonymní
Profil *
http://www.linuxsoft.cz/php/ toto jsem už skoušel. Přijde mi to poměrně složité ze začátku to je vpohodě..
Anonymní
Profil *
Hugo
upravoval jsem už spoustu scriptů ale nědikáži nic napsat svího :(

Jak ste se dlouho učili php aby jste dokázali něco napsat sami? kromě vypsání nějakýho textu atd..
Timy
Profil
Anonymní
Můžu se jen tak zeptat, kolik ti je let?
Nox_lbc
Profil
upravoval jsem už spoustu scriptů ale nědikáži nic napsat svího :(
Jak ste se dlouho učili php aby jste dokázali něco napsat sami? kromě vypsání nějakýho textu atd..


Jde o to se naučit "programátorsky myslet" ... není to o tom naučit se spustu funkcí nazpaměť ...

K tvé otázce: Začínal jsem na knize PHP 4 od nakladatelství Grada, během týdne až dvou jsem ji přečetl (skripty jsem vážně neopisoval) ... svůj web (do té doby statický) jsem obohatil o include menu, hlavičky apod. ... postupně jsem začal zjišťovat na co bych mohl používat PHP, co by mi zjednodušilo editaci svých stránek ... a tak jsem přidával PHP skriptíky ... pak přišla první zkušenost s databází a pak to šlo jako na drátkách ;-) upřímně řečeno, čtení skriptů po jiných lidech je blbost ... pokud nejsou nadmíru srozumitelně okomentované (což nejsou) ... jde o to zkoušet, zkoušet a zase zkoušet ... metoda pokud-omyl ... možná si zacykluješ skript a shodíš si server, pak ho restartuješ a hledáš chybu ... je to prostě tak ... jde o to vymyslet si nějakej jednoduchej skript a ten pak vylepšovat a vylepšovat ...
meloun
Profil *
Filips no ja bych rekl, ze mistrovstvi v php5 zcelajiste dotazujicimu se nic nerekne.

Anonymní myslim, ze tezko najdes nekoho kdo te bude ucit. dulezite je proste sam zacit a cemu nerozumis tak se ptat, ne jen 'nevim nic reknete mi neco', ale aspon trochu konkretni dotazy. bud zde na diskusi, nebo (mozna pro tebe lepsi
irc kanal samozrejme musis se strefit kdyz tam nekdo bude. ale thingwath je tam skoro furt)
Filips
Profil
meloun
Ty jsi tu knihu četl?
DoubleThink
Profil *
Anonymní
Pravděpodobnost, že tě někdo bude učit programovat zadarmo, se limitně blíží nule. Své šance bys mohl podstatně zvýšit snad jedině, kdybys napsal, že si nezadaná dvacetiletá sexy studentka ;)

Jinak co jsem tak zahlédl - osobní lektor by tě na hodinu přišel tak na 1200,-

Za tohoto stavu těžko radit. To, co napsali Nox_lbc a Hooonza je rozhodně pravda. Další věc, programování tě musí bavit, pokud ne, zkus něco jiného, není to to nejdůležitější v životě.
marvas
Profil
Timy
Můžu se jen tak zeptat, kolik ti je let?

Programovanie je nejak závislé od veku?
Dero
Profil
Programovanie je nejak závislé od veku?

Ano, samozřejmě. Do určitého věku (kolem dvanácti-čtrnácti let, čest výjimkám) nemá drtivá většina lidí vyvinuté abstraktní myšlení na takové úrovni, aby mohli programovat na vyšší než základní úrovni. Mě by odpověď na Timyho otázku také zajímala.
marvas
Profil
tak teraz uz aj mňa.
A myslel som, že preto že v nižšom veku človek ešte nevie matematiku na takej úrovni aby mohol robit zložitejšie programi.
Anonymní
Profil *
Je mě skoro 18 let. Zajímá se o web od roku 1999. Umím html a css. Popravdě řečeno učení mě moc nejde. Logika mě taky trochu schází. Baví mě strašně webdesign.
Mě programování baví teda myslel jsem tím css ..
PHP bych chtěl moc umět ale nelezemě to do hlavi buď su línej nebo nevim.
roberta
Profil
Anonymní
tak sa vykašli na php a venuj sa webdesign-u.
meloun
Profil *
Filips: Cetl necetl, vlastnim ji, zhruba vim co je zac ale jinou vec vim jiste - pro zacatecnika to proste neni.
DoubleThink
Profil *
Mě programování baví teda myslel jsem tím css ..
CSS a HTML není programovací jazyk - je to formátovací/strukturní kód.
Jirin
Profil
Anonymní
jak pise roberta, proc se ucit php, kdyz te bavi webdesign, html a css - dobri webdesigneri, jsou stale potreab take a mozan jich je mene nez php programatoru...
Sirius
Profil *
Uf uz jsem si myslel ze jsem uplne blbej.. Mam stejnej problem umim HTML,CSS ale PHP ne a ne pochopit, ani zadna literatura nepomohla... Asi to fakt bude tim ze mi je 13..
peta
Profil
Sirius - Anonymní
Literatura1 - http://cz2.php.net/nazevfunkce
Literatura2 - jakpsatweb.cz - ostatni - PHP
Pro zacatek si muzes zkusit nainstalovat EasyPHP pripadne se zeptej v "PHP" foru nebo "Problemy v zacatcich", jaky je nej program na PHP.
Nebo si muzes zaregistrovat hosting na wz.cz

Jak to funguje?
PHP je program, ktery neco zpracuje a pak muze vygenerovat HTML (CSS JS) kod. Ale take nemusi.

Jednoduchy priklad vypada treba takto:
--- soubor index.php ---
<?php include("menu.php"); ?>
--- soubor menu.php ---
<a href="#">odkaz1</a>
<?php echo "<a href="#">odkaz2</a>"; ?>
A kdyz tyto 2 soubory nahrajes na wz.cz a zobrazi se ti spravne na index.php 2 odkazy, tak uz umis PHP (pomineme asi dalsich 1000 funkci, ktere to jeste umi).

V HTML bys neco podobne musel resit pres FRAME IFRAME, abys mohl vlozit stranku do stranky.

Slozitejsi priklad:
http://www.volny.cz/peter.mlich/www.htm#msub11
# peter-mlich.wz.cz PHP mail form (3k) (POST)
# peter-mlich.wz.cz (zdroj: mailform.txt)
Soubor TXT si nahrajes, prejmenujes na PHP a nakopirujes na wz.cz a spustis
http://tvaadresa.wz.cz/mailform.php
(kod si muzes prostudovat pozdeji http://cz2.php.net/nazevfunkce -> http://cz2.php.net/mail)

Dalsi slozitejsi priklad:
http://www.volny.cz/peter.mlich/www.htm#msub11
# peter-mlich.wz.cz (zdroj: PPguest4.txt)
Postup stejny: TXT -> PHP -> wz.cz -> spustit PPguest4.php

A pak je dobre se naucit pracovat s SQL, k tomu se da pouzit:
http://www.volny.cz/peter.mlich/www.htm#msub26
(navod na instalaci miniBB fora, z toho je dulezite nastaveni SQL udaju)
priklad treba:
http://www.volny.cz/peter.mlich/www.htm#msub13
# peter-mlich.wz.cz PHP+MySQL minichat (5k 1 soubor) (POST,SESSION)
# www.volny.cz/peter.mlich (zdroj: minichat.txt)
# www.volny.cz/peter.mlich (zdroj: minichat.sql)
Postup: TXT -> PHP ->
1. nastaveni SQL udaju do PHP souboru pro tvuj wzczSQL
2. spusteni PHPMyadmina na wz.cz - SQL - vlozit obsah souboru minichat.sql - Proved (coz vytvori v SQL tabulky, kam budes zapisovat udaje chatu)
-> wz.cz -> spustit minichat.php

Jinak mracek@xko.cz , kdybys neco nepochopil. Ale obtezuj jen v krajnim pripade, kdy uz mas jednodussi veci vyzkousene nebo ti neco nejde.
ronnie
Profil
Anonymní: napiš, co ti konkretně nejde, co nechapeš, protože jinak se nikam nedostanem. Souhlasím ale s ostatními, pokud Tě baví CSS/XHTML, není třeba začínat s PHP a být tebou se budu raději věnovat kódovaní;)
peta
Profil
ronnie
S tim nesouhlasim. Kazdy druhy clovek chce moznost u stranky menit obsah bez znalosti HTML.
matqo
Profil
peta : ak ho bavi css/xhtml tak si moze najst pracu v nejakej firme ako koder a nemusi sa o php zaujimat takmer vobec.
m0ntik
Profil
matqo

moje řeč
D1ce
Profil
Nox_lbc
Čtení cizích skriptů bych zas až tak nezatracoval, člověk se často dozví co a jak dělat správně a co zase ne.
Anonymní
Tuším, že v každé programátorské knížce je něco jako úkoly, ty se prostě pokoušejte splnit a pokud něco nebudete vědět navštivte fórum s konkrétním dotazem. (Přestože vlastním několik knížek o php a žádné úkoly z nich přímo nevyplývají, je to spíš o vlastní iniciativě "něco si zkusit...").
Anonymní
Profil *
DoubleThink: Proto jsem psal myslel jsem tím. Ptotže jsem nevěděl jak to nazvat.
Děkuji vám vše za rady.


a) Možná někteří máte pravdu že css atd. mě stačí ale všude se vás ptají co umíte navíc.
b) Dále mě to velice láká. Nechci tvořit zázraky atd..

Už jsem se začal učit z doporučených stránek. Kdybch se u něčeho zakousl konkrétně tak napíši. Teda spíš vím že se u něčeho zakousnu už jsem u toho skončil víckrát.

Nemohl jsem semka reagovat na vás protože jsem se nemohl dostat kvůli Ban server (né má vina)
harmonie
Profil
Jedna věc je pomocí php někam dát echo a nebo include s hlavičkou. Takovou úrověň php zvládne každý. Ale programovat v php, tím myslím třeba rs nebo e-obchod, to už chce mít programátorské buňky. A to prostě není dáno každému. A na kodu je to vidět. Kdo jednou programoval (dobře) v čemkoli (c++, pascal, cobol, pl1, ...), tak po naučení se příkazů dokáže i php. Ale kdo nemá to správné myšlení, tak ať raději dělá něco jiného. Tím nechci nikoho srážet a jiné vyzdvihovat. Kažný máme prostě buňky na něco jiného.

Další věc je, jakým způsobem se učíme. Někdo si přečte manuál a už to mastí. A dobře. Já jsem se vždycky učil z cizích programů. Nekopíroval jsem je. Jen se nechal inspirovat. Chytal nápady.

Pro tento způsob učení doporučuji např. zdrojový kod wtcSQLite. Určitě bych nedoporučoval něco v php4. Pouze php5 a ještě OOP.

Hodně štěstí s php
Anonymní
Profil *
Zdravim .. skus www.programujte.com su tam zrozumitelne priklady a dost dobre su vysvetlene takze ich pochopi aj uplny zaciatocnik.. a potom mozes skusit napr. www.interval.cz alebo www.pcsvet.cz
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.

0