Autor Zpráva
Adun
Profil *
Přeji pěkný den. Mám vytvořen design stránky jako obrázek v psd. Chci ho sestříhat a vložit do CMS napsaného v php. Budu muset někde čachrovat s php soubory, nebo stačí znalost html a css?
tiso
Profil
To záleží na použitom CMS.
Adun
Profil *
Prestashop
Adun
Profil *
Formát je v psd, což předpokládám je to samé jako jpg nebo png, akorát že pro photoshop, není to tak?
jenikkozak
Profil
Adun:
Formát je v psd, což předpokládám je to samé jako jpg nebo png
Ano, tyto formáty mají k sobě přibližně stejně blízko jako motyka, hrábě a rýč. Všechno to sice jsou obrazové formáty, každý má ale trošku jiný účel, to samé to tedy určitě není.

akorát že pro photoshop, není to tak?
Tohle taky není úplně pravda. Všechny tři uvedené formáty se dají v Adobe Photoshopu otevírat a pracovat s nimi. Existují ale i jiné možnosti, například Gimp. Není tedy nutné kupovat nebo krást předražený Adobe Photoshop.

Uvedený CMS neznám, ale je-li správně vytvořen, stačí pouhý zásah do css souboru.
xmark
Profil
Adun:
Chci ho sestříhat a vložit do CMS napsaného v php. Budu muset někde čachrovat s php soubory, nebo stačí znalost html a css?
Záleží na tom CMS.

to samé jako jpg nebo png, akorát že pro photoshop, není to tak
Možná ano, možná ne. psd umožňuje víc, jde o to, jestli to v tom konkrétním psd je využito.
Adun
Profil *
No mě jde hlavně o to, jestli ten formát psd neumožňuje něco víc pro práci a stříháním grafiky na web. Ale jak tak čtu, tak všechny formáty prostě sestříhám (např. loga, grafické nadpisy adop.) a vložím do stránky přes css. Hodíte mi prosím nějaký odkaz na článek, jak návrh stránky rozstříhat a vložit do webu? Děkuji
xmark
Profil
Adun:
Ten formát více věcí umožňuje, otázkou je, jestli ty možnosti konkrétně tvůj soubor využívá. Jestli ano, může být už část práce, která se týká nařezání, už hotová. Jestli ne (nebo jestli to ty neumíš využít), pracuješ s tím jako s jakýmkoliv jpg nebo png.

S rozřezáním možná poradí někdo zkušenější, já prostě používám ctrl+x, ctrl+v a tím z toho základu vytahuju jednotlivé díly, které pak ukládám jako jednotlivé soubory. Možná to photoshop nebo i gimp umí i pohodlnějším způsobem.
Petr ZZZ
Profil
Adun:
Pochytil jsem tady na fóru, že PS má nějaký export do html (webového formátu), ale nedoporučoval bych to tak dělat, protože kód, který z toho vyleze, je údajně dost otřesný (věřím tomu) a sotva ti s ním někdo poradí, kdyby byly nějaké potíže. Web jsou texty a obrázky, nějak nakódované do výsledné stránky. Jak se to dělá, se dočteš na http://www.jakpsatweb.cz/, http://www.jakpsatweb.cz/html/ a http://www.jakpsatweb.cz/css/. Studium základů je na několik týdnů, pilování znalostí a sbírání zkušeností trvá roky. Možná to zní drsně, ale začni číst a pak uvidíš.
peta
Profil
Adun:
Pokud chces spravne rozstrihat obrazek pro html, mel bys mit uz zkusenosti aspon s tak 50ti strankami a cist forum jako jakpsatweb a jake problemy lide resi a znat moznosti obrazku.
Pokud ti staci to jen prevest do html, pak ti na to staci jen selsky rozum obrazek optimalne rozstrihat na vhodne kousky, nejlepe s nejmensim poctem.
Pokud chces udelat cms nebo programek, ktery to sam rozstriha, mozna to uz najdes hotove, googlem.

Totiz, rozstrihat spravne obrazek je umeni. Zkus poslat ukazku.

obrazky maji tyto tvary:
* ostre prechody barev a kontrasty - perokresby, ostre prechody, detske malovanky - pro takove obrazky je vhodny format gif
* obrazky s jemnymi prechody - jpg
A nekdy mas obrazky kombinovane. V PSD, ale i gimp toto resi vrstvami, layouty, kde pak vsechny obrazky, co se prekryvaji maji svou vrstvu. Takze muze byt pak vyhodnejsi perokresbu a jpg oddelit a udelat dve prekryvajici pozadi. Vyhoda? mensi velikost vysledneho obrazku a vysoka kvalita. Kdybys z toho udelal jpeg, tak se ti ostre prechody rozpiji nebo pro vetsi kvalite je obrazek neskutecne velky.

pak tu mas problemy s kulatymi ramecky a jinymi prvky, ktere se osekavaji podle potreby. Nekdy je potreba dokonce pro dynamickou zmenu rozmeru vytvorit uplne novy obrazek. V pripade kulatych rohu treba jeden velky nebo nekolik drobnejsich. ty drobnejsi je pak mozne zabudovat do css pres kodovani binarnich dat na base64.
Moc obrazku se totiz nacita pomaleji nez jeden stredne velky.
Bubák
Profil
peta:
Souhlasím jen se dvěma větami:
Totiz, rozstrihat spravne obrazek je umeni.
Moc obrazku se totiz nacita pomaleji nez jeden stredne velky.
Velda
Profil
peta:
gif není vhodný vůbec na nic...

jinak, když je moc obrázků tak se dá dobře použít dataurl :)
xmark
Profil
Velda:
gif není vhodný vůbec na nic

Dělals někdy třísloupcový layout, jehož pozadí bylo tvořeno obrázkem, nebo prostě cokoliv, co bylo složeno z několika málo jednobarevných ploch?
Víš o nějakém způsobu, jak udělat animaci třeba o třech framech?
Velda
Profil
xmark:
ukaž nějaký příklad takového gifu...

přiznám se, že třísloupcový eště ne, přijde mi, že pak je málo místa v obou krajních sloupcích a pro obsah taktéž...

canvas, měnění obrázků javascriptem, asvg, apng, nebo (tag) video...
Bubák
Profil
xmark:
Dělals někdy třísloupcový layout, jehož pozadí bylo tvořeno obrázkem, nebo prostě cokoliv, co bylo složeno z několika málo jednobarevných ploch?
Zpravidla vyjde výhodněji PNG. GIF je výhodnější jen a maličkých jednoduchých obrázků, ale tím se nemá cenu zabývat, protože úspora dat je zanedbatelná.
Adun
Profil *
Zkusím to rozstříhat ve photoshopu. Template mám. Uvidíme, jak si poradím s css (trochu ho umim a znaky znám, ale nemám praxi).
joe
Profil
Velda:
gif není vhodný vůbec na nic...

Proč by byl na nic? Naopak. Někdy je třeba výhodnější zvolit GIF před PNG, protože pak není třeba žádného PNG fixu pro starší IE.
Bubák
Profil
Pokud převedu GIF na PNG, tak s ním nemá žádná verze IE problém, nebo nějaký vidíš?

Jakýkoliv neanimovaný GIF jde jednoduše převézt na PNG, aniž by s ním měly starší verze IE problém.

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0