Autor Zpráva
Clint
Profil
Již delší dobu si hraji s myšlenkou vytvořit nové CMS, které bude svojí jednoduchou funkčností a vzhledem přívětivý pro běžné uživatele, ale svou robustností a komfortem, zase umožní programátorům, koderům a implementátorům nevýdané možnosti, jak vytvořit webové stránky na vysoké úrovní.

Předpokládá se, že bude podporovat: HTML 4.x a 5, XHTML 1.x a 2.x, CSS 2.1 a 3, PHP 5 (oop), vytvořené API pro jednotlivé moduly, schopnost spolupracovat s MySQL a SQLite, podpora jQuery a jQuery UI, AJAX, XML, GA, SEO

Rád bych chtěl vědět Váš názor nebo spíš co bych neměl v novém CMS opomenout a co by mělo umět. Nyní jsem ve fázi sběru požadavků a následně z toho vytvořím analýzu na nové CMS.

Díky všem na náměty
JAAkub
Profil
Aj ja som to chcel urobiť podobne ako ty. Ale zistil som že je to Zbytočná strata času. Odhovoril ma od toho kamarát, a vysvetlil mi to... A súhlasím s ním. Ale predsa len keby som si ho nasilu chcel urobiť, určite by som ho nedal pre verejnosť, ale poskytoval ako služby môjho portfólia. CMS-iek je podobne ako linux distribúcií ako soli v mori. Načo budeš vytvárať nový keď ich je tak veľa? Pre svoje služby/stránky, to dá zmysel ale pre verejnosť? No jednoducho podľa mňa je to pre verejnosť nanič robiť. (nechcem sa s nikým hádať!)

Ale keď sa tak rozhodneš, tak ti napíšem čo by som ja vyžadoval od CMS:
1. JavaScript editor (pr. CKEditor) s možnosťou vypnutia pre písanie PHP/JS/jQuery kódu (problém s tým je vo Wordpressi preto som od neho odišiel :D)
2. Možnosť pridávanie modulov cez zbalený ZIP (čo bude podľa mňa v tvojom CMS samozrejmosť :))
3. jQuery efekty v designe.
(čo by bola podľa mňa super vec je) 4. Možnosť použiť CMS aj bez databáze (FWrite) a zároveň "prepnúť sa" do MySQL :)
4. Pekný design, možnosť tém
5. Pekné URL (http://test.eu/cosi/cosi/stranka/)
8. Odcenil by som integrovaného FTP klienta.
9. Keď moduly, tak pridávanie podobne ako vo Wordpresse.
(nepovinne :D 10. Keď AJAX/jQuery tak #hash stránky s možnosťou vypnutia)
Clint
Profil
Vytvořené CMS bych nedával volně ke stažení, ale využíval bych jej na komerční projekty, jinak díky za návrhy :-)
JAAkub
Profil
Clint:
Ano, tak to zmysel už má :)
Clint
Profil
A myslím si, že dobře navržené CMS, usnadní polovinu práce při tvorbě webu a pokud bude i pro uživatele přívětivější, tak je tu větší šance, že by se mohl rozběhnout i dobrý byznys.

No já má výčet věcí asi následující:

a) rewrite pravidla - budou se vytvářet automaticky (čím nedojde k ohrožení, že pokud si někdo založil specifickou stránku, tak mu to nepojede)

b) bude se využívat framework nette (má v sobě MVC (Model-view-controller) - což umožní oddělit zobrazovací, logickou a databázovou vrstvu od sebe a navíc má vyřešen kontrolu formulářů atd...

c) CMS bude mít jádro, které bude nenáročné a rychlé a k tomuto jádru se budou připojovat moduly

d) každý z modulů bude mít svoje specifické API pro snadnou práci (uvedu příklad: $myFile = File::getFiles($idFolder); - vrátí všechny souboru v příslušné složce pod příslušným $idFolder $myFile bude pole s daty, apod.. takto bych mohl pokračovat

e) nebudou se používat standardní sql dotazy, ale dibi opět jejich používání je bezpečnější

f) při prvotní instalaci se vytvoří fungující prezentace se základními stránkami (fungující web) - pak bude stačit upravit styly

... no těch výčtu by bylo opravdu hodně, napsal jsem pár těch nejdůležitějších ...

no asi nasbírám informace a na jaře bych mohl začít dělat analýzu :-)
kajamanek
Profil *
Nevím jestli nette je nejvhodnější volba, viz poslední debaty na fóru. Co jsem koukal, tak verze 2.0 opět překopává celou strukturu FW (viz NS, neon, ...) a představa že budeš muset co verze to překopávat celý CMS se mi moc nelíbí.
Spíše bych ti radil použít FW který nemá tak bouřlivý vývoj ale přesto je stále "IN".

Mé osobní doporučení (rychlost, kvalita, komunita, dokumentace): Yii framework, Symfony 2
Clint
Profil
Přemýšlel jsem i o Zendu, ale ve srovnání s jinými Frameworky je dost pomalý a abych jej mohl využít na plno, musel bych mít spuštěný akcelerátor, zatímco u nette je rychlost bez akcelerátoru nižší než u Zendu s akcelerátorem. Jiný frameworky připadají taky v úvadu, ale tyhle dva jsou nejznámější, nejrozšířenější a dobře zdokumentovaný.

Tak se tu opět objevuje ta standardní Shakespeareova otázka nette nebo zend, to't otázka :-)
kajamanek
Profil *
Pokud ti jde o rychlost:

http://www.yiiframework.com/performance/

http://symfony-reloaded.org/fast

Myslím že jak nette tak zend v tomhle o dost zaostavají, ale jak si říká "dělej v tom, v čem ti to vyhovuje"
Clint
Profil
nebo jak jsi napsal :-), díky moc

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0