Autor Zpráva
šufánek
Profil
Proč to nenapsat zrovna sem?
Jsem proti používání BB. Přijde mi to jako zbytečnost. Je to podle mě hybrid, vzniklý okleštěním html. Netvoří nic nového, jen se snaží zavést duplicitní standard tam, kde už jeden je. Proboha proč?

Argumenty ve smyslu větší bezpečnosti neberu. Pár řádek php kódu udělá z vloženýho html stejně bezpečný text, jako kdyby byl původně formátovaný jenom v BB ( a html by se pochytalo treba htmlspecialchars ). Na druhou stranu nevýhod BB je hned několik. Je poměrně nepružný ( o větších možnostech html se snad se mnou nikdo hádat nebude ), a stále ještě méně známý než html. Tak proč teda BB a ne HTML?

Budu rád, když mi můj názor někdo vyvrátí
bartolomej
Profil
Já bych řekl: právě naopak!
BBcodes se staly, ať chceš nebo nechceš, velmi oblíbenými pro laickou veřejnost a pokud vím, jsou (pro ně) nejvíce užívanou "náhradou" html tagů (pokud nepočítám wysiwyg) a řekl bych, že jsou dokonce rozšířenější..
Byly vytvořeny pro jednoduché formátovaní textu v "textových polích," a ve většině případech jsou naprosto dostačující.

Mluvíš o bezpečnosti.. samozřejmě, že můžeš na svém fóru, například "vyseparovat" jen určité atributy a "ošetřit" HTML tag tak, aby ti vyhovoval, z hlediska rozšířeného formátování; naprosto stejně jako to můžeš udělat s BB cody..

Co se týče "zbytečnosti paralelního jazyka, který vychází z HTML a vytváří duplicitní standard," toho bych se nebál.. BB nikdy v ničem nebude konkurentem, je tu jen kvůli určitému zjednodušení.. a že prostě tak "prorazil," bych opravdu neřešil..

Nehledě na to, že když pod textové pole napíšeš příklad, jak formátovat, nemusíš nic řešit a můžeš používat například:
{tucny_text other=kurziva,12px,zelena}text{konec_tucneho_textu}
Což, jistě, postrádá smysl.. ale to už jsme mimo téma :)
DoubleThink
Profil *
BBcode je určitě lepší.
Pro laika je srozumitelnější
[email]mujmail@mail.cz[/email] než <a href="mailto:mujmail@mail.cz">mujmail@mail.cz</a>
llook
Profil
V této konkrétní diskuzi by formátování textu pomocí HTML mělo tu nevýhodu, že by se pomocí HTML formátoval text. :-)
šufánek
Profil
llook: zatimco pomoci bb se tu formatuje co? Nechapu co tim chces rict.

bartolomej(i doublethink): z obou prispevku vyplyva jedina vyhoda - vetsi jednoduchost. Budiz, ta tu nesporne je, i kdyz rozdil podle me neni tak vyrazny, jak ukazuje doublethink. proti jeho prikladu bych postavil (i v teto diskusi) mnohem pouzivanejsi :
[b] nebo <b>? kde je rozdil ve slozitosti tady?

na druhou stranu uziti jineho (podstatne uzsiho) standardu jen umensuje moznosti vyuziti. jinymi slovy - neni mista, kde by se misto bb nedalo pouzit html, je mnoho mist kde by se misto html nedalo pouzit bb. Nahrazovat pruznejsi nastroj mene pruznym, jen za dosti pochybne zjednoduseni?
Bubák
Profil
šufánek
Každá mince má dvě strany ;-)
šufánek
Profil
Bubák : proto jsem tohle vlákno zakládal....myslim, ze bb tu dobrou stranu takrka postrada..
llook
Profil
šufánek
Chci tím říct to, že když v této diskuzi někdo napíše HTML značku, tak nechce, aby se s ní cokoli formátovalo. Psát místo <> vždy &lt;&gt;, nad to ve fóru o webdesignu není!

Hlavní důvod pro BB kódy je ale to, že se staly de facto standardem v diskuzních fórech tohoto typu, ať se nám to líbí nebo ne. Uživatel, který navštěvuje více diskuzních fór, nemusí měnit zažité zvyky.
Walker
Profil *
Neznášam keď narazím na nejakú stránku, alebo fórum kde sa miesto zrozumiťeľného bb-kódu používajú nejaké hatlaniny typu: * = ^ $$ atd. Bežný užívateľ sa nechce učiť syntax nejakého exotického formátovacieho jazyka, bežný užívaťeľ vie že [b] znamená bold - tučný, [i] italic - kurzíva, [clolor] farba a [url] znamená url - takisto sú označené formátocvacie tlaćítka vo Worde. Presne preto sa stal bb kód štandardom.
Walker
Profil *
clolor <-> color
Timy
Profil
Walker
A běžný uživatel taky ani neví, kde je na české klávesnici hranatá závorka, za to hvězdičku pro *zvýraznění* jako má Texy! najde určitě. A Texy! se už u nás také stává (alespoň u blogů) dost standardem. Kdyby šlo zprovoznit i zde, bylo by to výtečné, ovšem odhaduji, že to asi jen tak nepůjde...
Walker
Profil *
Timy ja o texy veľa neviem, formátovačov textu exituje na internete veľmi veľa ale medzi bežnými užívateľmi sa udomácnil bb-kód, veď načo sa učiť syntax nového jazyka? BFU v 1. rade potrebuje občas zvýrazniť text, alebo pridať aktívny link, nepotrebuje hromadne spracovávať text, na to sú určené špeciálne jazyky(ako napr. Perl). BB code, pochopí každý kto niekedy pracoval s Wordom alebo iným kancelárskym software. Hviezdičky, mäkčene, dollary a vokáne vníma BFU ako zmäť nezmyselných symbolov - ak použíjem alternatívu voči bb-kódu riskujem tým že sa môj web stane neprístupný pre širokú verejnosť.
Timy
Profil
Walker
Když BFU pochopili tohle [b]zvýraznění[/b], tak proč by proboha nepochopili stokrát jednodušší ekvivalent *zvýraznění*? U BB kódů musím zbytečně klikat na ikonky, protože se mi obvykle hranaté závorky psát nechtějí, je to zbytečně nepohodlné, texy je jednodušší a rychlejší.
Anonymní
Profil *
Co se týče *, tak na zvýraznění kódu funguje i v MS Wordu i OpenOffice, ale koho to zajímá? Kdo z běžných BFU si toho všimne, když mu to nenaservírujete přímo pod nos. Myslím, že tohle ani Walker nevěděl.
Bubák
Profil
ale koho to zajímá?
Jde o to, že *tohle* _zvýraznění_ už se používá hezkých pár let. Přesně nevím, ale používalo se v dobách, kdy žádné počítače nebyly.
DoubleThink
Profil *
Pravda, texy je určitě jednodušší na používání (je stručnější). BB je zase intuitivní - u tučného písma stejně jako HTML, u složitějších elementů (email) více.
Texy tedy vnímám jako velmi vhodnou náhradu BB (s menší legendou u formuláře použitelnou i pro laiky).
Jenže takto původní otázka nestojí. Porovnává se BB a čisté HTML.
Kromě zmiňované nevýhody, že by nešlo rozlišit formátování a ukázkový HTML kód, je zde příliš velká flexibilnost HTML. Tady už nejde jen o to, vybrat povolené tagy - je potřeba vybrat i povolené atributy nebo dokonce styly.
Laik se v takové houštině bude těžko orientovat - nehledě na větší poměr formátování/text, které je navíc pro našince hůř srozumitelné (ne každý ví, že a=anchor, src=source, href=hypertext reference).
mila
Profil
Je třeba si uvědomit, že bb code není vůbec paralelní k html. Html je na tvorbu stránek, ty divné značky jsou pro jejich uživatele. Musí být co nejjednodušší, proč někoho nutit učit se html, když chce jen zanechat komentář.
Když napíši <>, očekávám že se tam také objeví. Jako obyčejný uživatel nevím, že má nějaký speciální význam, a už vůbec mě nenanpadne místo něho psát nějaké entity.
Prostě chci vidět text, který jsem napsal, formátovat se budou jen značky, které jsou výslovně zmíněny.

S tím že bych se přimlouval za co nejjednodušší syntaxi. Co potřebuji více než tučné, kurzívu, případně odkaz. V odoborné diskuzi to může být něco navíc, jako zdrojový kód, nebo třeba diagram s rozložením karet.
Hvězdička a podtržítko jsou stadardy, které jsou tady možná i déle než internet.

Málokterý systém si například poradí s odsazením pomocí mezer. V html se samozřemě mezery nepočítají, ale pokud jako uživatel odsadím, tak to odsazení chci vidět.

Texy už míří jinam než bb code. Svědčí o tom spousta dotazů, jak takové a onaké html udělat pomocí Texy. To je už malinko pokřivené myšlení. Normální je přemýšlet, jak naformátuji text, ne jak do něj dostanu nějaké značky. Pokud chci html, tak ho píši rovnou.
Přínos v texy vidím ve spostě typografických vychytávek.
Joker
Profil
I já se připojím k zastáncům BBcode.
Dle mého názoru BBcode není nějaký duplicitní standard, HTML je pro tvorbu stránek a myslím nikoho nenapadne tvořit stránky v BBcode. I když bych si uměl představit nějaký jednoduchý editor stránek například, který by BBcode používal. Nicméně v každém případě je finálním výstupem BBcode snad vždy HTML kód. Takže se nedá mluvit o nějakém paralelním standardu, BBcode je prostě taková obezlička pro laiky, kteří neznají HTML.

Nesouhlasím se šufánkem ohledně toho, že rozdíl mezi BBcode a HTML není výrazný. Ten rozdíl je v některých případech velmi výrazný. A hodně BFU má problémy s BBcode, snažit se je naučit syntaxi HTML by podle mě byl nesmysl. A tím nechci říct, že by ti lidé byli blbci, někdo se prostě o počítače nezajímá a má jiné priority než se učit syntaxi HTML jenom kvůli tomu, aby napsal příspěvek na diskusním fóru.
Počítačově znalý člověk se principy HTML naučí během jednoho volnějšího víkendu, ale tady máme co dělat s normálními uživateli, kteří třeba nemají o programování potuchy, v životě neviděli zdrojový kód stránky a ani je nezajímá jak to funguje, prostě si chtějí s ostatními psát. Takový návštěvník má problém pochopit třeba i počáteční a ukončovací značky.

No a teď k té složitosti:
Docela to vystihl DoubleThink s tím e-mailem, ale to ještě zdaleka není ten nejvýraznější případ, srovnejte například tohle:
BBcode:
[citace="šufánek"]Proč to nenapsat zrovna sem?[/citace]

HTML:
<p class="citace_vnejsi"><strong>šufánek napsal</strong><div class="citace_vnitrni">Proč to nenapsat zrovna sem?</div></p>

Značka pro citaci bývá jedna z nejpoužívanějších na phpBB fórech a generuje ještě podstatně složitější HTML kód než můj příklad.
Závěr jasný: očekávat, od BFU zvládnutí té HTML konstrukce je myslím úplně absurdní.
šufánek
Profil
díky, skoro jste mě i přesvědčili.

Ok, uznávám omyl v přesvědčení, že bb tagy jsou stejně složité jako html. Znamená to ale skutečně že jsou něčím užitečné? Všechny příklady o kterých píšete předpokládají jednu věc - že ty tagy někdo bude psát "ručně".

Jak říkáte, bb tagy byly zavedeny pro usnadnění života BFU's ale i ostatních. Nedávají sice nějaké extra formátovací možnosti, ale ty ani nejsou potřeba. No jo, ale nejde totéž například pomocí jednoduchýho javovýho wysiwyg editoru vnořenýho do html stránky? Myslim, že jde o mnohem víc user friendly variantu než psaní v ruce, a jednoznačně se taky na úkor ručního psaní rozmáhá.

Proč o tom mluvim - ve chvíli, kdy ten kód neni ručně psanej, ale stará se o něj wysiwyg, problém se složitostí se stává naprosto podřadným. Zbývá opět jen otázka zbytečného duplicitního standardu.

(argument ohledně problémům s javou a její dostupností beru, nepřijde mi ale moc silnej)
tiso
Profil
šufánek
Ono to na prispievajúcich funguje asi takto:
1. Chceš prehľadnejšie formátovať príspevok? Tak sa nauč pár krátkych bb kódov a dopíš ich do príspevku... Budeš cool...
2. Zdá sa Ti to zložité? Nikto Ťa to nenúti používať...

Čo sa duplicity týka tak to je tiež otázne - čo je pre programátora jednoduchšie ošetriť - priamo html značky alebo iba pár špeciálnych bb značiek...
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.

0