Autor Zpráva
it123
Profil *
Zdravim,

v prvom rade chcem povedat, ze niesom vhodnej skupine diskusii, ale zda sa mi najidealnejsia.

Mam nasledovny problem s jednou funkciou v Exceli:

Mame tabulku, kde su "hokejove muzstva (nazvy timov)","pocet nastrielanych golov", "pocet dostanych golov".
napriklad:

Slovan, 20, 13
Praha, 50, 2
Brno, 12, 24
.
.
.
a tak dalej, teda mame 3 stpce a niekolko riadkov.

Ja by som chcel vypisat nazov muzstva, ktore ma najlepsie skore, teda najvyssie cislo z "strelene goly minus pocet dostanych golov"
Ale podmienka je taka, ze sa nesmie pouzit pomocny stlpec.

Ak by to nahodou niekto vedel, tak mu budem zato velmi velmi vdacny.

Dakujem.
Mistr
Profil
it123:
Mám (zatím) dva dotazy:
(1) Počet mužstev je stále stejný?
(2) Co smím použít? Pouze funkce z Microsoft Excelu nebo mohu programovat i makra?
it123
Profil *
(1) Ano, pocet muzstiev je rovnaky
(2) Mozes pouzit vsetko, co dokaze MS Excel 2003, (nie 2007!)

Inak, kebyze mozem pouzit pomocny stlpec Nastrielane goly minus Inkasove goly, tak to viem spravit.
Len v ulohe je jasne napisane, bez pouzitia pomocnych stpcov.


Budem vdacny, ak mi niekto pomoze.
Kajman_
Profil *
Není tam něco jako rank(sloupec1-sloupec2)?
Mistr
Profil
Já zatím dokáži najít řádek, kde je hodnota rozdílu nejvyšší. Ovšem nedaří se mi následně vypsat jméno klubu, u kterého tato skutečnost nastala.
H13
Profil
Mistr:
Já zatím dokáži najít řádek, kde je hodnota rozdílu nejvyšší. Ovšem nedaří se mi následně vypsat jméno klubu, u kterého tato skutečnost nastala

Já jsem na OpenOffice.org (Calc), ale pokud jsi našel řádek, kde je hodnota rozdílu nejvyšší, pak by jsi to celé mohl zkusit vložit do INDEX MATCH konstrukce:

INDEX(A1:A3;MATCH(B3;B1:B3;0))

Zkusit dát to na místo B slopců

A1:A3 - výběr sloupce s názvy klubů
Místo B použít výsledek z tvé funkce
_es
Profil
it123:
Koľko je tam asi tak riadkov?
Mistr
Profil
it123:
Tak to mám, ale řešení je - pravda - dosti "humpolácké" (nic proti Hliníkově rodišti z filmu Marečku, podejte mi pero).

Mám tabulku o čtyřech řádcích a třech sloupečcích. Počet řádků lze samozřejmě poupravit, ale pro příklad ty čtyři stačí.
a  23  65
b  15  24
c  65  65
d  17  15

V prvním sloupečku je název týmu, v dalším počet vstřelených branek a v posledním počet branek inkasovaných. Tedy tak, jak znělo zadání.

Tabulku jsem si v Excelu vytvořil v buňkách A1 až C4.

Využívám nejprve excelovské funkce MAX pro určení maximální hodnoty:
=MAX(B1-C1;B2-C2;B3-C3;B4-C4)

A následně využívám funkce KDYŽ, tedy když je podmínka splněna, vypiš či udělej cosi, není-li podmínka splněna, vypiš nebo proveď něco jiného.

Spojím tyto funkce dohromady na principu je-li rozdíl vstřelených a obdržených branek prvního mužstva roven maximu, vypiš do buňky XY jméno tohoto mužstva; není-li, pak porovnej rozdíl vstřelených a obdržených branek u druhého mužstva atd. Výsledný vzorec pak má podobu (nakopíruj si jej do buňky, v níž chceš mít výsledek, tedy jméno nejlepšího mužstva):
=KDYŽ(B1-C1=MAX(B1-C1;B2-C2;B3-C3;B4-C4);A1;KDYŽ(B2-C2=MAX(B1-C1;B2-C2;B3-C3;B4-C4);A2;KDYŽ(B3-C3=MAX(B1-C1;B2-C2;B3-C3;B4-C4);A3;KDYŽ(B4-C4=MAX(B1-C1;B2-C2;B3-C3;B4-C4);A4;0))))

A teď už si jen hraj s počty vstřelených a inkasovaných branek a uvidíš, jak se Ti bude jméno nejlepšího mužstva měnit.

Pokud bude mužstev více, musíš si tenhle dlouhatánský vzorec upravit a ještě více jej rozšířit.


A teď, až se vzbudí kolega Chamurappi, tak asi nebude mít radost, že tady řešíme Excel. :-)
Amunak
Profil
Mistr:
Tak to mám, ale řešení je - pravda - dosti "humpolácké"
Vzhledem k tomu, že bych řekl, že zadání byl něco jako domácí úkol z informatiky, by profesor nebyl pravděpodobně s tímto spokojen... Čistě z mého pohledu je tohle dost nepraktické, (což zajisté chápeš), protože pokud bych chtěl přidávat a odebírat řádky, musel bych vždy měnit řetězec pro výpočet. Taky kdyby bylo řádků několik desítek až stovek, tak by to nebyla zrovna primitivní podmínka.

Ostatně ale nevím, proč to vůbec píšu, když to nejsem schopný vyřešit. (minimálně ne v tuto hodinu).

it123:
Inak, kebyze mozem pouzit pomocny stlpec Nastrielane goly minus Inkasove goly, tak to viem spravit.
Možná by nám pomohlo, kdybychom věděli, jak to udělat s tím pomocným sloupcem. Mě totiž nenapadá ani to.

Mistr:
A teď, až se vzbudí kolega Chamurappi, tak asi nebude mít radost, že tady řešíme Excel. :-)
Excel je taky databáze, ne? :)
Bubák
Profil
Amunak:
Taky kdyby bylo řádků několik desítek až stovek, tak by to nebyla zrovna primitivní podmínka.
Mám dojem, že počet vnořených podmínek je v Excelu omezen na šest.
H13
Profil
Pokud by v excelu existovala nějaké funkce, která by dokázala odkazovat na pomocí vzorce vytvořenou oblast, pak by se to dalo zjednodušit a bylo by to možné bez rozšiřování použít na více řádků:

=INDEX(A1:A3;MATCH(MAX(B1-C1;B2-C2;B3-C3);xxx;0))

A1:A3 - sloupec pro výběr mužstva
MAX(B1-C1;B2-C2;B3-C3) - získání nejvyššího rozdílu
xxx - oblast, ze které se má vybírat podle výše uvedeného kritéria - pokud by byla nějaká funkce, která by vytvořila oblast za pomocí rozdílu (B1-C1 = x), (B2-C2 = y), (B3-C3 = z), pak by se porovnávaly hodnoty MATCH(MAX) s oblastí x,y,z

Příklad:
Slovan 10 5
Praha 5 2
Brno 20 1

vyber mužstvo - INDEX (Slovan, Praha, Brno)
maximální rozdíl MAX(B1-C1;B2-C2;B3-C3) (19 u Brna)
xxx - řádky s jednotlivými rozdíly: 1. řádek - 5, 2. řádek - 3, 3. řádek - 19 (něco jako VYTVOŘ OBLAST(B1-C1;B2-C2;B3-C3)

s tím, že by MATCH porovnával 19 ve vytvořené oblasti s hodnotami 5,3,19 a INDEX už jen přiřadí název mužsta u vybraného řádku.


Mistr
třeba to Chamurappi přehlídne :-)
Moderátor Chamurappi: To pochybuji :-)
Amunak
Profil
Bubák:
počet vnořených podmínek je v Excelu omezen na šest.
Tím spíš by to bylo docela omezující :)
H13
Profil
Amunak:
Možná by nám pomohlo, kdybychom věděli, jak to udělat s tím pomocným sloupcem. Mě totiž nenapadá ani to.

Způsobů může být hodně, např.

A           B     C     D
Slovan    10     5     (B1-C1)
Praha      5      2
Brno       20     1


Vzorec pro sloupec D:
(B1-C1)

Vzorec pro výběr mužstva:
=INDEX(A1:A3;MATCH(MAX(D1:D3);D1:D3;0))

a tipuju, že by to mohlo být ještě jednoduší
_es
Profil
Ak je v sú prvom riadku popisky stĺpcov, v prvom stĺpci názvy tímov, v druhom stĺpci strelené góly, v treťom stĺpci dostaté góly, tak pre 100 družstiev je vzorec:
=INDEX(A2:A101;MATCH(MAX(B2:B101-C2:C101);B2:B101-C2:C101;0))

Treba ho zadať ako maticový vzorec, teda CTRL+SHIFT+ENTER.
V českom Exceli sú možno názvy funkcií iné.

it123:
Ak to je pre niekoho iného, tak sa aspoň priznaj, že si na to neprišiel sám.

Mistr:
Na taký škaredý vzorec zneužiť moderátorské farbičky :-)
H13
Profil
_es:
Treba ho zadať ako maticový vzorec, teda CTRL+SHIFT+ENTER
Tak to je to, co mě celou dobu unikalo :-(
{=INDEX(A1:A3;MATCH(MAX(B1:B3-C1:C3);B1:B3-C1:C3;0))}

díky
it123
Profil *
_es:
To je ono! Skvele!
Si fakt dobry.

A vies mi vysvetlit, preco to musi byt ako maticovy vzorec?
Resp. co to vlastne znamena?

H13, Amunak, Mistr:
Dakujem Vam vsetkym za pomoc.
Pomohli ste mi velmi.
_es
Profil
it123:
A vies mi vysvetlit, preco to musi byt ako maticovy vzorec?

Maticový vzorec môže pracovať s celými oblasťami aj tam, kde to bežné vzorce alebo funkcie nepodporujú a miesto celej oblasti by pracovali len s jednou bunkou alebo vypísali chybu.
SwimX
Profil
velice zajímavé, jen doplním, že funkce MATCH se v českém excelu jmenuje POZVYHLEDAT jinak to nepůjde.
_es
Profil
SwimX:
V Exceli, a hlavne v českej verzii, to s tou lokalizáciou trochu prehnali.
Amunak
Profil
_es:
V Exceli, a hlavne v českej verzii, to s tou lokalizáciou trochu prehnali.
Já si to radši předělal zpátky na anglické názvy, protože to co tam bylo česky byl děs a hrůza...
Mistr
Profil
Amunak:
zadání byl něco jako domácí úkol z informatiky
Ano, také mne to napadlo.

je tohle dost nepraktické, (což zajisté chápeš), protože pokud bych chtěl přidávat a odebírat řádky, musel bych vždy měnit řetězec pro výpočet. Taky kdyby bylo řádků několik desítek až stovek, tak by to nebyla zrovna primitivní podmínka.
Ano, i s touto Tvou poznámkou souhlasím. Však jsem psal, že se jedná o řešení poněkud humpolácké.

Bubák:
Mám dojem, že počet vnořených podmínek je v Excelu omezen na šest.
To je možné, nevím.

_es:
Na tu funkci INDEX ve spolupráci s maticí jsem také pomýšlel, leč neuměl jsem ji správně nastavit. Jsi holt šikovnější.

it123:
Dakujem Vam vsetkym za pomoc.
Pomohli ste mi velmi.
Nemáš zač.


Moderátor Chamurappi: To pochybuji :-)
Tušil jsem to. :-)
_es
Profil
Aby to nevyzeralo, že je táto téma mimo fóra, tak sa to dá riešiť aj SQL dotazom:
Vytvoriť nový ODBC databázový dotaz na ten istý súbor, kde výsledkom bude len jedna hodnota.
Určite sa to dá, no nechce sa mi písať presný postup.
Mistr
Profil
_es:
Dalo by se na to napsat i makro (v jazyce Visual Basic).
SwimX
Profil
Mistr:
a bylo by to nejjednodušší, jen si vzpomenout na sytaxi.. :D
_es
Profil
Mistr:
napsat i makro

Makrá sú obvykle oveľa pomalšie ako vzorce.
Mastodont
Profil
Ne obvykle, vždycky. Což je přirozené, protože VBA je interpretovaný jazyk.

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit

Odkud se sem odkazuje


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: