Autor Zpráva
Shadowek
Profil
Zdravím, dělám si do svého RS SQL konzoli. Funguje mi už v pořádku ale potřeboval bych nějak zjistit názvy sloupců ze kterých se získavají ta data.Tedy například uživatel zadá:
SELECT id,name,login,password,... FROM tabulka
Potřeboval bych nějak zjistit jména sloupců co zadal ale nenapadá mě jak případně jaký SQL příkaz (tedy konkrétně MySQL) použít.

Moderátor Joker: Přesunuto z PHP do Databáze na webu
Joker
Profil
Údaje o tabulkách by měly být v tabulce INFORMATION_SCHEMA.TABLES

Mimochodem, není SQL konzole na redakční systém příliš mocný nástroj? I správce obvykle potřebuje z prostředí RS pouštět jen nějakou množinu SQL dotazů (kterou mu poskytne ten RS). A v případě nějakého narušení bezpečnosti je SQL konzole docela smrtící nástroj.
Shadowek
Profil
Však já ji omezím že ji muže ovládat jen hlavní admin, a omezím ji jen na SELECT příkazy a takové ... nepovolím insertování, mazání ,...
RockFire
Profil
Pak bude ovšem prakticky nepoužitelná. Samotný select je k ničemu.
Shadowek
Profil
Tak kdyby si chtěli vytáhnout některé data které ten RS nevypisuje...
Joker
Profil
Shadowek:
Tak kdyby si chtěli vytáhnout některé data které ten RS nevypisuje...
Tohle je asi funkce, kterou bych dodělával až na základě toho, že to v praxi bude potřeba.
Mám pocit, že takhle v RS bude SQL konzole, u které strávíte čas na odladění a nastavení práv, ale bude představovat maximálně bezpečnostní riziko, protože admin stejně všechny reálně potřebné údaje zjistí jinde v RS pohodlněji, než kdyby musel vymýšlet SQL dotaz.

Příkladem budiž dotaz uvedený jako příklad:
SELECT id,name,login,password,... FROM tabulka
1. předpokládal bych, že v RS bude něco jako seznam uživatelů, ze kterého si admin pohodlně zjistí ID, jméno a login
2. SELECT password je bezpečnostní riziko. Hash uživatelova hesla (doufám, že do password neplánujete uložit heslo přímo!) se hodí snad jen RS pro ověření přihlášení a pak útočníkovi, který by chtěl získat uživatelovo heslo. Nenapadá mě důvod, proč by ta informace měla být přístupná uživateli, byť administrátorovi, RS.

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0