Autor Zpráva
tito100
Profil
dobrý den.

chcel by som sa poradit, ako sa správne rieši vec, ked chcem spravit forum, a mat to, aby každy uživatel vedel ktore prispevky už prečítal.
napada ma viacej riešení, ale ktoré je najrýchlejšie neviem.
mohol by som to spravit cez samostatnu tabulku, kde budú všetky uživatelom prečitane prispevky všetkych uživatelov-to sa mi zdá byt zlá volba
mohol by som každemu uživatelovi vytvorit samotnú tabulku, prečitanych prispevkou- asi zlá volba
mohol by som da každeho prispevku do jedneho slpca naskladat id všetkých užívatelov ktorý clanok precitali-zaujimava volba, ale pri 10 000 prečítaní to takisto chvílu trvá.
mohol by som každemu prispevku vytvorit nový stĺpec z id ucivatela v ktorom by som uchovaval potrebne udaje.-neviem či to DB spomali ked ma tabulka 10 000 stlpcou a ja vyberam len 10 .

taky dodakot, chcem brat aj tú možnost, že na fore může niekedy byt aj 10 000 uživatelov.

alebo ako inač sa to rieši.

takisto by ma zaijimalo, či je DB jedno kolko ma stlpcou a riadkou, ked jej zadam počiadavku na vytiahnutie určity počet stĺpcou a presne zadanom riadku.

vopred dakujem
Joker
Profil
tito100:
mohol by som to spravit cez samostatnu tabulku, kde budú všetky uživatelom prečitane prispevky všetkych uživatelov-to sa mi zdá byt zlá volba
...asi jediná správná možnost.

mohol by som každemu uživatelovi vytvorit samotnú tabulku, prečitanych prispevkou- asi zlá volba
Rozhodně ne. Je zbytečné dělat X (potenciálně X tisíc) úplně stejných tabulek. ID uživatele má být sloupec v té jedné tabulce.

mohol by som da každeho prispevku do jedneho slpca naskladat id všetkých užívatelov ktorý clanok precitali-zaujimava volba, ale pri 10 000 prečítaní to takisto chvílu trvá.
Ukládat si spousty údajů do jednoho sloupce je špatný nápad.

mohol by som každemu prispevku vytvorit nový stĺpec z id ucivatela v ktorom by som uchovaval potrebne udaje.-neviem či to DB spomali ked ma tabulka 10 000 stlpcou a ja vyberam len 10 .
To nebude stačit, příspěvek si přece může přečíst i více než jeden uživatel.
tito100
Profil
Joker:
> mohol by som každemu prispevku vytvorit nový stĺpec z id ucivatela v ktorom by som uchovaval potrebne udaje.-neviem či to DB spomali ked ma tabulka 10 000 stlpcou a ja vyberam len 10 .
To nebude stačit, příspěvek si přece může přečíst i více než jeden uživatel.
mal som na mysli vytvorit každemu prispevku novy stlpec s každým novym uživatelom.

> mohol by som to spravit cez samostatnu tabulku, kde budú všetky uživatelom prečitane prispevky všetkych uživatelov-to sa mi zdá byt zlá volba
...asi jediná správná možnost.
ano. ale predca taká tabulka bude obsahovat hodne riadkov, presnejšie : pocet prispevkov*pocet uzivatelov . a to může narást na obrovské množstvo. a ked dám vyhladat konktrétny riadok podla konkrétneho ID , nebude to trvat príliš dlho ? Respektíve:
takisto by ma zaujimalo, či je DB jedno kolko ma stlpcou a riadkou, ked jej zadam požiadavku na vytiahnutie určitych počet stĺpcou na presne zadanom riadku.

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: