Autor Zpráva
Cup
Ahoj, už to tu jistě padlo ... chtěl bych se optat na to jaké kódování db použít pro uložení více jazyků do databáze ... jde mi především o češtinu, angličtinu, němčinu a ruštinu.
Procházel jsem interval a nenašel jsem nic víc než vím ... vše ukládat do UTF ... nicméně nebylo řečeno jesli UTF_czech_ci, utf_general_ci ... atd ... pokud někdo víte tak díky za odpověď ...

ptám se proto že mi šlape jeden web už asi 5 let ... a původně špatně navržená databáze mě štve ... když data vypisuju na web tak je vše ok ... ale když dělám zálohy (přímo v phpmyadminovi)tak tam mám děsné zkomoleniny př: ... ZA�??�TEK NOV??HO RO�?N?�KU VL ... (ZAČÁTEK NOVÉHO ROČNÍKU VL)

pokud to někdo umí objasnit budu rád ... články k věci si také přečtu díky
ninja
UTF_czech_ci, utf_general_ci nejsou rozdílná kódování. Rozdíly se vztahují zejména k třídění.

Pokud používáte vícejazyčný web, je rozmuné použít obecné utf_general_ci, případně v každé jazykové verzi nastavit příslušnou národní modifikaci.
__construct
utf_general_ci a utf_czech_ci je spôsob porovnávania - tzn. že ak mám nastavené utf_general_ci a dám zoradiť výsledok podľa textového stĺpca bude to napr.
…
ahoj
bistro
chleba
..
hudba
ivan
pokiaľ budem mať utf_czech_ci bude to:
…
ahoj
bistro
..
hudba
chleba
ivan
pretože angličtina CH v abecede nemá ..
Collation (porovnávanie) nemá vplyv na to či sú slová v DB uložené správne

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit

Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0