Autor Zpráva
Baff
Profil *
Dobrý den,

nevím si rady s vygenerování stránek z databáze. Jedná se o web turistických výletů. V databázi (mysql) je uložen název, datum, kde, kdo,... Pomocí příkazů z databáze zobrazím na úvodní stránce např. 5 nejnovějších výletů (fotka, název, zkrácený popis). Potřeboval bych poradit jak provést, aby se po kliknutí na jakýkoliv výlet vygenerovala stránky, kde budou všechny údaje tohoto výletu (kdo, kdy, kde, fotky, atd). Zda stačí vytvořit šablonu nebo zvolit jiný postup. Předem děkuji za všechny odpovědi.
xmark
Profil
Baff:
Stejně jako vypíšeš těch 5 nejnovějších, vypíšeš každý z nich. Rozdíl je jen v tom, že budeš potřebovat nějaký identifikátor (sloupec ID), který musíš dát do dotazu: " ... WHERE ID=5". No a těch údajů zřejmě budeš vytahovat víc.
Baff
Profil *
xmark:
Tohle chápu. Ale nevím, zda se to má vygenerovat na stejnou stránku (např. uvod.php) , novou (např. praha.php), či na nějakou, kde bude šablona na zobrazení.
Potřeboval bych něco, jako jsem našel na webu Kudy z nudy
Úvodní stránka: http://www.kudyznudy.cz/cs/index.html
Kliknutí na odkaz: http://www.kudyznudy.cz/cs/aktivity/2010-07-08-1939-gurmanska-turistika-pesi-turistika-za-poznanim-za-zabavou-praha-4.html?bl=true
Jak právě vytvořit tuto stránku. Zda do databáze uložit přímo odkaz nebo jinak...
Kajman_
Profil *
Většinou se to řeší tak, že při vkládání či úpravě výletu se vygeneruje jedinečná část url, které výlet specifikuje. Někdy se používá i jen id výletu.

Pak budete mít skript (šablonu), který podle url najde ten správný výlet a vypíše k němu informace.
xmark
Profil
Baff:
To je základ využívání php. Podstata fungování většiny webů je v tom, že máš jeden index.php a na základě adresy zobrazuješ různý obsah.

Takže:
"index.php" => zobrazíš seznam výletů
"index.php?vylet=14" => zobrazíš výlet ID 14

Jde jen o to načíst $_GET a zařídit se podle něj, ať už nějakým if nebo case.


domena.cz/adresadlouhajakouagadougou je jen finta, skoro nikdy neodpovídá fyzickému souboru. Dělá se to htaccessem, který to převádí na to, co píšu výše. Je to trošinku vyšší dívčí, nespěchej na to a nauč se používat normální adresy s parametry.
xmark
Profil
xmark:
Jde jen o to načíst $_GET a zařídit se podle něj, ať už nějakým if nebo case.

Tohle jsem neformuloval nejlíp. Nejde o to zařídit se podle toho parametru, ale podle toho, že ten parametr je součástí adresy.
Tzn. if (isset($_GET["vylet"])) -> zobrazím daný výlet
else zobrazím seznam výletů.
Baff
Profil *
Stránky mám řešený přes index.php?vylet=uvod, ale právě jsem nevěděl tu část s těmi odkazy. Juknu na to. Dík za pomoc!

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: