Autor Zpráva
Jack.Big
Profil *
Dobrý den, nad ránem mi někdo hacknul databázi a smazal všechny příspěvky, naštěstí každý den zálohuji, ale jak je to možné ? Heslo zjistit nikdo nemohl, je dlouhé a dost těžké a nikde sem se nepřihlašoval jen u sebe na PC, a nikdo z rodiny ani kamarádu to být nemohl.
Joker
Určitě hacknul databázi?
Může to být i výsledek špatně zabezpečeného webu a SQL injection.

Když dám příklad, skript na smazání příspěvku pouští SQL dotaz: "DELETE FROM tabulka WHERE id=".$_GET["id"]
a někomu se povede odeslat ID příspěvku třeba "5 or 1=1"
Jack.Big
Profil *
Ano určitě hacknul databázi. A nedivil bych se, ani kdyby to byl bývalí kolega co pracoval na projektu. Jde to nějak zabezpečit ? Respektivě. kde a co ? Mohu sem poslat soubory.
Jack.Big
Profil *
a toto mi to potvrzuje, jednalo se o hack z této IP 81.2.196.231:38852

ID Uživatel Počítač Databáze Příkaz Čas Stav SQL-dotaz
393039780 database 81.2.196.231:38852 Žádná Query 0 --- SHOW PROCESSLIST
Joker
Jack.Big:
Jde to nějak zabezpečit?
(Poznámka, před otazníkem se nedělá mezera)
No, takové obecné rady:
- Co nejnovější verze databáze
- Nastavit bezpečné heslo
- Dávat si pozor kdo to heslo má

Pokud má někdo přístup na FTP (což bývalý kolega dost možná měl?), dá se heslo vyčíst i ze skriptu, který se připojuje k databázi.
Jack.Big
Profil *
Právě že jsem vše změnil a pak i heslo do DB takže tam se dostat nemohl, nikdo ty hesla nevěděl, a co nejnovější verze databáze? Nějak to nechápu? Jako, že bych měl napsat na forpsi.com aby mi ji dali? Musel to hacknout přes příkazovou řádku, jde tomuto nějak zamezit ?
Jack.Big
Profil *
Právě to smazal znova, kretén. Prosím poraďte mi. Mohu popřípadně něco zaplatit, pokud se tomu dá nějak efektivně zabránit.
TomášK
Zdá se mi pravděpodobnější, že získává heslo než že by využíval nějaké chyby databáze. Pokud pracoval na projektu, pak tam může mít nějaká zadní vrátka - buď v podobě SQL injection nebo třeba vinou nějaké chyby dokáže zobrazit zdrojové kódy. Máš-li přístup k nějakému logu, pak bych se podíval, na jakých stránkách útočník byl.
Jack.Big
Profil *
Můžeš mi napsat svůj kontakt, nechci tady řešit kde byl atd. aby toho ještě někdo nezneužil ? moje icq 413-628-393, či skype : Gizzer_CZ a nebo mail gizzer@net-park.cz. Díky moc. Mohu ti poslat celý web a když by jsi našel čím tam chodí, zaplatil bych ti za to.
Alphard
Jack.Big:
Myslíte, že ví o tomto vlákně?
Jestli ne, nechto ho "najít" tu chybu. Logujte veškeré požadavky (get i post), až to smaže potřetí, budete moci zpětně dohledat, jak to udělal.
Jack.Big
Profil *
Alphard:
můžeš mi napsat na nějaký z těch konaktů prosím?
Alphard
Jack.Big:
Nejsem zvyklý na tento styl. Snažil jsem se dát konkretní radu, jestli chcete více podrobnosti, tak se ptejte tady, na logování snad není nic tajného.
Jack.Big
Profil *
Dobrý den,

K hacknuti databaze dochazi pres zavirovany pocitac nebo pres nezabezpeceny script na Vasem webu.
IP 81.2.196.231:38852 je odpovida phpmyadminu,znamena to ze Vam nikdo ukradl heslo a prehral Vam data v databazi.

Toto mi napsali z forpsi, heslo jsem změnil na 17místné, a když jsem napsal bývalému kolegovy, dělal že o ničem neví ( tak jsem mu trochu pohrozil ) takže pokud se to bude opakovat bude to pro něj hodně zlé.

No chtěl bych vědět, jak to logování zavést ?
xmark
Navíc se nedá rozpoznat, kdo je v právu a kdo ne. Jsem si jist, že ten bývalý kolega vidí celou věc trochu jinak. A možná se snaží domoct něčeho, na co má nárok.
Alphard
Jack.Big:
No chtěl bych vědět, jak to logování zavést ?
Třeba http://www.jakpsatweb.cz/clanky/logformat.html

Nebo dočasně můžete přímo v PHP. Stačí dát někam na začátek index.php logovací script:
file_put_contents('log.txt', "-$cas-$dalsiData-".print_r($_POST, true), FILE_APPEND);
apod.
Jack.Big
Profil *
xmark:
Tak to opravdu není, byl vyplacen a slušně "vyhoděn".
Alphard:
Díky, použijeme to.
xmark
Jack.Big:
Já netvrdím, že to tak je.
Jack.Big
Profil *
Takže jsme to už vyřešili. Ten parchant ještě před změnou hesla nahrál na FTP soubor end.php, který mazal databázi. Děkuji moc. A ani nevím komu mám děkovat,protože si mě přidal na skype.
Jack.Big
Profil *
Pochvala patří uživateli HajekJirka. Díky mockrát !

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit

Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0