Autor Zpráva
Panasonixon
Profil *
Dobrý den,
potřeboval bych trošku kopnout správným směrem.

V současnosti mám pro inzeráty 1 tabulku s kategoriemi, a 1 tabulku s 25 volitelnými poli (val1, val2 ... val25)
vím, že to není zrovna dobré...

Jeden známý mi poradil udělat tabulky 3, bohužel nějak nezbyl čas na vysvětlení funkčnosti. A já si to nějak neumím představit

Jeho návrh:

KATEGORIE
--------------
id
jmeno

PARAMETRY
--------------
id
parametr

KAT_PARAMETRY
--------------------
id_kategorie
id_parametru

nevím ale kde bude uložena hodnota...

Každá kategorie by prý takto mohla mít volitelný počet parametrů a tím by u některých odpadlo (např. val8 - val25) několik sloupců

Každá kategorie bude mít jiné sloupce, tudíž třeba výkon motoru se ke knize nehodí... Nevím tedy kde bude ta informace co sloupec obsahuje a jakou hodnotu...

Napadá Vás jiné řešení? Byl bych moc vděčný za rady
Kajman
Tyto tabulky určí, které parametry se u inzerátu mají vyplňovat. Tyto hodnoty zapíšete do další tabulky.

INZERATY
--------
id_inzeratu
obecne
sloupce

INZ_PARAMETRY
-------------
id_inzeratu
id_parametru
hodnota_parametru
Panasonixon
Profil *
Kajman:
Takže tabulka s kategoriemi zůstane? A kde v tomto případě vezmu id_parametru?

Vím, že jsem asi otravný... ale mohl by jste mi napsat třeba smyšlené informace do jednotlivých tabulek? Pro lepší pochopení. Omlouvám se, že takhle otravuju.

jestli jsem to teď po 3 přečtení pochopil, tak by mohl mít různé parametry inzerát, já bych spíš asi potřeboval v budoucnu přidávat kategorie + jejich parametry v adminu. A to pokud budou mít parametry přímo inzeráty asi bude trochu problém, nebo ne?
juriad
kategorie:
1, auta
2, pocitace

parametry:
1, cena
2, najeto km
3, velikost disku v gb

kat_parametry:
1, 1 -- auta, cena
2, 1 -- pocitace, cena
1, 2 -- auta, najeto
2, 3 -- pocitace, disk

inzerat:
1, prodam nadupanej pocitac
2, prodam ojete auto

inz_parametry:
1, 1, 10000 -- prodam nadupanej pocitac, cena, 10000 kc
1, 3, 320 -- prodam nadupanej pocitac, disk, 320 gb
2, 2, 200000 -- prodam ojete auto, najeto, 200000 km
za -- je vždy vysvětlení řádku

parametry nemusí být povinné, kdykoli později přidáš řádek do parametry a kat_parametry, tak se (automaticky) objeví jako dostupný při zadávání inzerátu
v mém příkladu není cena auta vyplněná

přidání kategorie znamená vložit 1 řádek do kategore a přidat n řádků do kat_parametry
Panasonixon
Profil *
Vypadá to že jsem to pochopil... Až budu u pracovního pc, tak to vyzkouším. DĚKUJI

P.S. Existuje nějaký hromadný INSERT do více tabulek... Jak tahat data pomocí Join Leftu vím...
juriad
neexistuje
pokud chceš omezit přenos dat mezi php a db:
někdy by šly použít procedury, ale nejsou moc standardní (tady moc nelze, ani nevíš které inserty budeš provádět)
pokud ti jde o vložení všeho najdnou:
je možné skupinu insertů spustit v transakci (není asi třeba, nejspíš ti nevadí, že může proběhnou select na nehotový inzerát)
Panasonixon
Profil *
no narazil jsem na jeden problém, pokud budu vkládat hodně parametrů pak to znamená na každý parametr 1 dotaz... to mi nepřijde moc efektivní... nebo na to jdu zase špatně

když vezmu v potaz, že třeba kategorie auta má cca 15 parametrů odlišných od třeba knih tak to by znamenalo 15 insertů abych pokaždé vložil do inz_params id, hodnota a znovu pro další a další atd.
juriad
A je to opravdu velký problém? Určitě častěji budeš inzeráty zobrazovat (select) než vkládat (insert)

počet insertů můžeš snížit na jeden pro všechny parametry: pročti http://dev.mysql.com/doc/refman/5.5/en/insert.html počínaje "INSERT statements that use VALUES syntax can insert multiple rows."

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit

Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0