Autor Zpráva
Seki
Profil
Ahoj, mám tu menší problém. Abych v databázi vyspořil jeden sloupec tak jsem se rozhodl jeden sloupec používat zároveň pro více údajů. Jenže naneštěstí teď také potřebuju aktualizovat záznam, který má ze všech největší id. Nevíte někdo, jak na to?

Děkuji
abc
Profil
Seki:
UPDATE .. ORDER BY id DESC, LIMIT 1 
Tori
Profil
Pokud je to ID v samostatném sloupci, tak můžete použít UPDATE tabulka SET sloupec=hodnota ORDER BY ID DESC LIMIT 1.
Jinak jak vidíte, ukládat víc údajů do jednoho sloupce je ve většině běžných případů nesmysl, nedá se s tím pracovat.
Seki
Profil
Tori:
V tomto případě to jde poměrně dobře, ve skutečnosti ušetřím nejenom 1 sloupec, ale i 1 dotaz při každém načtení souboru, což mi přijde jako dobré vyvážení.
Keeehi
Profil
Seki:
Ušetření sloupce je víceméně irelevantní. A ušetření dotazu se mi nezdá. Spíše jen nevíš, že by to šlo i jinak v rámci jednoho dotazu.
Seki
Profil
Udělal jsem aplikaci, ve které potřebuji evidovat, jak dlouho daný uživatel strávil přihlášený a ještě poztřebuji určit, jeslti je online, away či offline. Takže mám tabulku, do které přidávám řádek při každém přihlášení a mimo jiné jsou tam slupce session_start a session_end, do kterého zároveň ukládám čas posledního obnovení stránky (tady je ta úspora jednoho sloupce, kde byl uložen čas poslední obnovy stránky)
Keeehi
Profil
Seki:
Pořád nevidím tu úsporu jednoho dotazu.
Seki
Profil
no problém předtím byl, že když někdo zavřel okno křížkem, tak jsem měl ve sloupci session_end číslo nula, takže jsem v přihlašovacim scriptu musel získávat lastvisit a updatovat ho do tabulky logů....

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: