Autor Zpráva
Jimmin
Profil *
Zdravím, potřeboval bych poradit v problematice, kdy uživatelé si tvoří vlastní tabulky.

Problematiku bych přirovnal například k fungování Spreadsheet (excelu) na Google docs - uživatel si může tvořit vlastní tabulku, sloupce i typy hodnost ve sloupcích. Nyní nevím jakou cestou se vydat, tabulek může být spousta, proto jsem hned vynechal možnost vytváření stále nových tabulek.

Napadly mě dva způsoby, ale připadají mi šílené, že by to tak mohlo fungovat:

1. Tabulky a sloupce definovat do 2 tabulek a hodnoty ukládat do 3. tabulky a podle indexů zařazovat do správného řádku a sloupce, ale tato metoda by mě ochudila o ukládání v daném formátu do MySQL (vše by muselo být text)

2. Podobný prvnímu až na to, že záznamy bych neukládal jako každou buňku ale jako řádky a vždy, když by někdo překročil počet sloupců, který je předpřipraven a by se automaticky do tabulky dodělal, ale nedovedu si reálně představit, jak bych tabulku třeba po měsíci fungování spravoval.

Mohli byste mi prosím poradit, jak byste moji situaci řešili vy?

Předem mockrát děkuji.
jenikkozak
Profil
Do jedné tabulky bych dal vlastníka, souřadnici X, souřadnici Y a hodnotu. Nad sloupci vlastník, X a Y by byl unikátní index.
peta
Profil
tabulky
tab1: id_tabulky, nazev
struktury sloupcu
tab2: id_sloupce, nazev, typ, delka
data
tab3: id_data, hodnota
propojeni
tab4: id_tabulky, id_uzivatele -- priradit tabulku k uzivateli
tab5: id_tabulky, id_sloupce -- priradit sloupce k tabulce
tab6: id_sloupce, id_data -- priradit data k sloupcum
Nebo to pridat k tab1, tab2, tab3. Ale tohle postihuje situace, kdy muzou stejna data sdilet ruzni uzivatele, stejne tabulky, stejne struktury. Jenze, z toho pravdepodobne vyuzijes jen sdileni cele tabulky
Pokud to budes chtit serazovat, vyuzivat vhodne struktury sloupce, tak pro kazdy typ vlastni tabulku. Vypada to slozite, ale ten sql prikaz bude jednodussi resit takto.
Jimmin
Profil *
Děkuji za odpovědi! Ještě mě napadla jedna možnost:

Kdybych využíval typy (formáty) dat přímo v MySQL byla by blbost udělat strukturu tabulky s hodnotami například takto:

id;x;y;type(typ hodnoty);text;int;date;... (je jich cca 10 co bych využil) a podle typu pak hodnotu vypisovat? Oproti příkladu, který jsem uváděl Spreadsheet mám totiž výhodu v tom, že každý sloupec bude mít pouze hodnoty jednoho typu - tedy hodnotu type by nesl nejspíše sloupec a hodnoty by tak zůstaly v jedné tabulce, jen bych tam měl spoustu prázdných hodnot.

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0