| Autor | Zpráva | ||
|---|---|---|---|
| pan.kolouch Profil * |
#1 · Zasláno: 22. 11. 2005, 19:04:58
Je to spíš dotaz, než problém.
Na stránkách používám kódování windows 1250. Začal jsem se učit SQL a používám MySQL databázi. Vyzkoušel jsem si udělat guestbook. Všechno funguje parádně. Jen mě vrtá hlavou tohle. Zadám příspěvěk, který se uloží do databáze. Když si jej prohlídnu v phpmyadmin, tak je zobrazen také v pořádku, ale když si spustím konzoli MySQL a vypíšu si obsah tabulky, mám české znaky zobrazeny špatně. Místo ý mám ř např. Nevíte někdo čím to může být ?? Přičemž, když čtu data z databáze, zobrazí se mi na webu v pořádku. a ještě bych poprosil o radu. Neměl bych nějak kódování sjednotit ? Dříve mě to bylo celkem jedno, ale teď když se pokouším dělat s databázemi, chtěl bych se vyvarovat co nejvíce problémům. Měl bych přejít třeba v kódování strának na UTF-8 ? jenže jak jsem se dočetl (možná to celé popletu), písmeno s háčkem jsou 2 byte, takže např. do char(10) mě vleze 5 písmen s háčkem .. atd.. potřebuji nějaké rozhřešení :-) Díky. |
||
| xixli Profil |
#2 · Zasláno: 22. 11. 2005, 19:34:12
kvôli kódovaniu v konzoli by som si ťažkú hlavu nerobil, pokiaľ máš mysql > 4.1 tak skús toto
SET NAMES 'utf8'; čo sa týka utf-8 kontra cp1250 a iso 8859-2 tak ja viac inklinujem ku utf-8. Síce existujú menšie-väčšie problémy (PHP, MySQL, ...) ale nie je problém u utf pracovať s ruskými textami, arabskými, čínskymi ... Neviem, proste mám utf-8 radšej ;-) Ale rozhodne treba na jedných stránkach mať jedno jediné kódovanie, nie niečo v iso, niečo v cp ... |
||
| pan.kolouch Profil * |
#3 · Zasláno: 22. 11. 2005, 20:55:46
Mám MySQL 5.0.15 zkusil jsem to, ale je to ještě horší :-) Právě proto, co jsi psal pořád nad UTF-8 přemýšlím, jestlí má cenu jej pro weby určené českým uživatelům používat ? Čínštinu atd. tady asi běžně na webu nepotkám, ale zase nevím jak to je s lidmi přistupující na české stránky ze zahraničí. Ale kódování cp1250 by mělo fungovat všude, kde jsou winy a můj názor je, že u většiny obyčejných uživatelů windowsy jsou. Dokonce prý i linux v pohodě zvládá kódování cp1250. Jen jsem měl strach, aby nebyl problém s tímto kódováním a s Mysql.
|
||
|
Časová prodleva: 21 let
|
|||
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.
0