Autor Zpráva
Stig001
Profil
Dobrý den,
Co se týká MYSQL, tak s ní nemám žádné zkušenosti, nicméně jsem si našel tento odkaz: http://www.devbook.cz/mysql-databaze-tutorialy odkud se mi to zdá poměrně jednoduché na první pohled, resp. principu obecně zde +- rozumím. Tvorba přes phpMyadmin.
Co bych ale potřeboval poradit, tak je, "jak uložit fotografie do databáze". Ke klasické fotogalerii používám tento kód:

<a class="vlightbox1" href="vazky/images1/2012_vazka_jarni_(1).jpg" title="Vážka jarní - Sympetrum fonscolombii (18.6. 2012)"><img src="vazky/thumbnails1/2012_vazka_jarni_(1).jpg" alt="Vážka jarní - Sympetrum fonscolombii (18.6. 2012)"/></a>

<a class="vlightbox1" href="vazky/images1/2012_vazka_jarni_(2).jpg" title="Vážka jarní - Sympetrum fonscolombii (18.6. 2012)"><img src="vazky/thumbnails1/2012_vazka_jarni_(2).jpg" alt="Vážka jarní - Sympetrum fonscolombii (18.6. 2012)"/></a>
atd. (kód obsahuje fotografii originál + miniaturu do náhledu. Celá fotogalerie se zobrauje v lightboxu.

Nicméně by se mi líbilo, kdybych měl databázi Vážek (fotím mimo jiné vážky a na tohle bych to chtěl směřovat pro začátek). Celou databázi bych si představoval tak, že by v ní bylo např. 500 fotografií cca 40 druhů. Měl bych tedy 500 souborů v databázi, ke kterým bych přiděloval identifikace druhů, data, roků, čeledí, momentů atd. .... pak bych měl v php nějaké formuláře, které by zobrazily přesně to, co si uživatel nadefinuje. Rovněž bych tyto data použil do různých galerií.

Fotografie bych nahrával na web přes ftp (nepotřebuji nějaké menu s nahrávacím formulářem pro tohle) a do databáze bych pak nejspíš dal jen název souboru ? s popisky.

Chtěl bych se tedy zeptat, jestli je to takto realizovatelné (koncepčně) ? Případně jak pro začátek na to ? Nejsou někde na webu ukázky kódů atd., jak to udělat (ukázky mi vždy pomohou nejvíce). Nebo celá koncepce je takto nerealizovatelná ? Bude to pak nadále kompatibilní s lightboxem ?

Díky za odpověď
Kajman
Profil
Je to realizovatelné. Pokud se stává, že na jedné fotografii může být zachyceno více druhů vážek, můžete použít např. tabulky

druhy
 id_druhu, nazev_cesky, nazev_latinsky, id_celedi, ...

fotky
 id_fotky, nazev_souboru, popis, datum_porizeni, gps_x, gps_y, nahled_sirka, nahled_vyska, ...

druhy_fotky
 id_druhu, id_fotky

Pokud bude na fotce vždy jeden jediný druh, můžete vypustit třetí tabulku a dát sloupec id_druhu do tabulky fotky. Tabulky zkuste navrhnout tak, abyste nebyl omezen na vážky a do stejných tabulek se dávala data i pro případné jiné živočichy.
Stig001
Profil
OK, ale ještě by mě zajímalo, jak ty fotky jakoby dostat do té databáze. Uvedené postupy v tom odkaze jsou pro "text" a právě nevím, jak to protpojit s obrázky.
Jinak to ID jsem myslel, že by obsahoval název souboru jpg, protože ten musí být "neduplicitní" ...
např. vazka_ploska_(1).jpg ; vazka_ploska_(2).jpg; vazka_ploska_(3).jpg; vazka_ploska_(4).jpg; atd. ...


OK, ale ještě by mě zajímalo, jak ty fotky jakoby dostat do té databáze. Uvedené postupy v tom odkaze jsou pro "text" a právě nevím, jak to protpojit s obrázky.
Jinak to ID jsem myslel, že by obsahoval název souboru jpg, protože ten musí být "neduplicitní" ...
např. vazka_ploska_(1).jpg ; vazka_ploska_(2).jpg; vazka_ploska_(3).jpg; vazka_ploska_(4).jpg; atd. ...
anonymníí
Profil *
Stig001:
Ukládej jen název obrázku do databáze, ne celé obrázky. Při výpisu si pak dosadíš do obrázku (do atributu SRC) cestu k obrázkům a název obrázku z databáze,
Stig001
Profil
A když budu chtít zobrazit všechny obrázky např. z roku 2012 (položka 2012 z jednoho sloupce z databáze), tak půjde to nějakým jednoduchým kódem ? Když těch obrázků bude např. 100 ?
anonymníí
Profil *
Stig001:
Dáš si do SQL dotazu podmínku na datum. Vytáhnou se ti jen ta jména obrázků, která patří do tohoto časového období.


Konkrétně v Kajmanově návrhu databáze to bude sloupec "datum pořízení".

Stig001:
položka 2012 z jednoho sloupce z databáze
Ukládej si celé datum, ne jen samotně/samostatně rok (a příp. měsíc).
Stig001
Profil
OK, díky ... jinak ale jak zajistím, aby se mi ty fotografie vypisovaly do kódu toho lightboxu (úplně první můj příspěvek v tomto příspěvku) => foto + miniatura (2 rozdílné soubory se stejným názvem, ale jinou přístupovou cestou) ??
Kajman
Profil
Stig001:
Pokud náhledy nahrajete také přes ftp a budou takto v samostatném adresáři. Je možné z názvu souboru sestavit cestu k hlavnímu obráku i k náhledu. Pokud tedy celá fotogalerie bude využívat takto jen dva adresáře (ty si nadefinujete v nějaké proměnné).

Pokud toužíte mít cestu hlavního obrázku a náhledu nezávislé. Můžete si do tabulky fotky dát i sloupec nazev_nahledu.
Stig001
Profil
Díky za info, ale pořád mi není jasné, jakým způsobem zajistím, aby se mi všechny obrázky z daného roku např. zobrazily a to tak, abych je měl v lightboxu => Zde je kod pro jednu fotografii:
<a class="vlightbox1" href="vazky/images1/2012_vazka_jarni_(2).jpg" title="Vážka jarní - Sympetrum fonscolombii (18.6. 2012)"><img src="vazky/thumbnails1/2012_vazka_jarni_(2).jpg" alt="Vážka jarní - Sympetrum fonscolombii (18.6. 2012)"/></a>

Tzn. že když bych tam chtěl mít např. 100 fotek, tak tento kód 100x nakopíruji a změním názvy jpg souborů + title a alt , ale jak to bude fungovat přes tu databázi (ten princip mi není jasný, nikdy jsem nic podobného nedělal).

Pak budu mít např. soubor php s názvem "vazky_2012.php" a co tam "dám" aby, se mi zobrazily vážky z tohoto roku ale aby byly kompatibilní s tím lightboxem atd. ??


Jinak ještě mě napadlo (možná je to principielně totální blbost, nevím), ale každou vážku definovat né samotným názvem, ale celým textem se vším všudy (ten bude stejně neměnný), např.
<a class="vlightbox1" href="vazky/images1/2012_vazka_jarni_(2).jpg" title="Vážka jarní - Sympetrum fonscolombii (18.6. 2012)"><img src="vazky/thumbnails1/2012_vazka_jarni_(2).jpg" alt="Vážka jarní - Sympetrum fonscolombii (18.6. 2012)"/></a> - každou vážku takto, tím pádem, kdybych potom vypsal data z určitého sloupce, taky by se to teoreticky vypsalo i s tím kódem a s patřičnýma miniaturama. Šlo by to ? Nebo je to totální kravina ?
Kajman
Profil
K databázi přizvete nějaký programovací jazyk, např. php a v něm výsledek nalezených řádků postupně po jednom zpracujete.

Viz např http://www.linuxsoft.cz/article.php?id_article=344 plus okolní články z toho seriálu.
Stig001
Profil
Jo, tomu taky relativně rozumím, nicméně na tom odkazu se pracuje s textem a já si to asi neumím dát do souvislosti s obrázkem.
Když bych měl např. adresy lidí, tak je mi jasné, že napíšu skript, aby se mi zobrazily např abecedně => Databáze by obsahovala čistě text, který by se akorát pak vypsal. ..... Ale když mám obrázky, tak tam potřebuji zadat např tu třídu class="vlightbox1" nebo title="něco" atd. protože ta databáze by obsahovala pouze název souboru jpg, takže bych si dal vypsat tabulku, které jsou v roce 2012 a ono by to zobrazilo fotky, ale jak bych tomu definoval ty ostatní atributy, aby mi to fungovalo ? Tohle mi od začátku na tom není právě jasné.
Kajman
Profil
Obrázek řešit nemusíte. Jednoduše spojíte jednotlivé kousky textů, abyste dostal chtěné odkazy.
while($zaznam=...)
{
  echo '<a class="vlightbox1" href="vazky/images1/'
       . htmlspecialchars(urlencode($zaznam["nazev_souboru"]))
       . '" title="'
       . htmlspecialchars($zaznam["popis"])
       . '"><img src="vazky/thumbnails1/'
       . htmlspecialchars(urlencode($zaznam["nazev_souboru"]))
       . '" alt="'
       . htmlspecialchars($zaznam["popis"])
       . '"/></a>';
}
Stig001
Profil
Aha a ta proměnná seznam bude pak co ? sloupec tabulky ?
Kajman
Profil
Odpověď Vám dá článek odkázaný v [#10].

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: