Autor | Zpráva | ||
---|---|---|---|
tomas2245 Profil |
Zdravím, ako by som vedel nastaviť SELECT tak, keď mám kód takto:
$dotaz = ""; $vrat = mysqli_query($pripoj,"SELECT meno, priezvisko FROM objednavky WHERE skupina='$cisloskupiny' AND priezvisko LIKE 'C%'"); while($vrat2 = mysqli_fetch_array($vrat)){ $dotaz .=' '.$vrat2['priezvisko'].' '.$vrat2['meno'].''; } proste ten kód mi vyberie z tabuľky objednávky všetky riadky ktoré obsahujú v stĺpci priezvisko ako prvé písmeno "C". To je všetko v poriadku, do tej doby, kým nie sú v tabuľke riadky typu "Ch" alebo "Č"... ako by som docielil to, aby to vyberalo iba podľa prvého písmena a rozlišovalo diakritiku? |
||
Keeehi Profil |
tomas2245:
C od Ch nerozlišíš, jelikož ch prostě není jeden znak. C a Č by rozlišit jít mělo. Když nastavíš sloupci kódování utf8_bin , mělo by to začít rozlišovat diakritiku. A zároveň to bude rozlišovat i velikost písmen.
|
||
tomas2245 Profil |
Keeehi:
ďakujem, funguje, to s tým C a Č / D Ď, akurát to utf8_bin nerozlišuje veľkosť písmien... |
||
Kcko Profil |
#4 · Zasláno: 8. 1. 2017, 08:54:02
tomas2245:
Takhle se to nereší, navíc přes LIKE to je zbytečně pomalé. V aplikační vrstvě (PHP), si při uložení daného řádku zajisti, aby se Ti do nově přidaného sloupce (třeba pismeno) uložilo i první písmeno, přes které pak hledáš. Např. Charvát, Čačala, Cenkl (všechno má být dohledatelné přes "C") uložíš => C. Vyjímku bych dělal u CH (tj, místo jednoho písmena bych ukládal Ch). |
||
tomas2245 Profil |
Kcko:
okej, to znie ako dobrý nápad, spravím to tak diky :) |
||
Pavlínka Profil |
#6 · Zasláno: 8. 1. 2017, 10:33:42
z vlastní zkušenosti doporučuji nastavit utf8_czech_ci s utf8_bin jsem měla nejednou problém při výpisu spec. znaků na webu
|
||
tomas2245 Profil |
Pavlínka:
ďakujem :) nastavil som to na utf8_slovak_ci :) ešte mám takú otázku všetko mi funguje to ukladanie písmien, len si neviem dať rady s týmto: $pismeno = substr($priezvisko, 0, 1); //zoberem prvý znak z priezviska $pismeno = ucfirst($pismeno); //ak je znak malý tak ho prepíšem na veľký všetko funguje, len ak zadám priezvisko s diakritikou napr. Š, Č, Ť tak sa mi to nezapíše.. kde je problém? |
||
pcmanik Profil |
#8 · Zasláno: 8. 1. 2017, 11:20:24
tomas2245:
Musíš použivať funkcie z rodiny Multibyte String Functions. |
||
tomas2245 Profil |
ďakujem
|
||
Časová prodleva: 8 let
|