| Autor | Zpráva | ||
|---|---|---|---|
| Báža Profil * |
#1 · Zasláno: 11. 7. 2006, 18:10:00
Možná název tématu zní kostrbatě, ale když to zjednoduším, tak jde o tohle: dejme tomu, že mám tabulku se seznamem studentů na nějaké škole, přičemž by tam byly taky sloupce "pohlaví" a "třída". A já chci vyrobit dotaz, který mi zjistí u každé třídy zároveň počet kluků i počet holek. Dvěma dotazy by to šlo:
. Jak to ale udělat, aby to bylo jenom v jednom dotazu? Dík. |
||
| kd Profil * |
#2 · Zasláno: 11. 7. 2006, 19:21:13
A co nejak takto
SELECT studenti.trida, studenti.pohlavi, Count(studenti.pohlavi) AS pocet FROM studenti GROUP BY studenti.trida, studenti.pohlavi |
||
| kd Profil * |
#3 · Zasláno: 11. 7. 2006, 19:22:38
pak by melo vypadnout neco takovehoto asi
trida pohlavi pocet 1a m 1 1a z 2 2a m 2 2a z 1 ale nevim jestli je to co potrebujete |
||
| Kajman_ Profil * |
SELECT trida, COUNT(*) vsi, sum(pohlavi = "m") kluci, sum(pohlavi = "z") holky FROM studenti GROUP BY trida;
|
||
|
Časová prodleva: 21 dní
|
|||
| Báža Profil * |
#5 · Zasláno: 1. 8. 2006, 17:55:53
Díky, obojí to funguje, hlavně jsem neznal sum(sloupec = "hodnota"). Ale ještě jedna věc: dejme tomu, že mám firmu s několika distribučními sklady. V tabulce by byly sloupce kategorie, zboží, počet a sklad. Vypadalo by to třeba takhle:
kytky slunečnice 5 Praha kytky slunečnice 2 Kralupy kytky pampeliška 3 Praha nářadí kleště 9 Kralupy nářadí kleště 3 Kladno A já chci, aby vylezlo z dotazu něco takového: Kategorie Praha Kralupy Kladno ---------------------------------------------------------- kytky 8 2 0 nářadí 0 9 3 Šlo by to nějak...? Dík. |
||
| Kajman_ Profil * |
#6 · Zasláno: 1. 8. 2006, 20:03:09
select kategorie, sum(if (sklad='Praha',pocet,0)) praha,... from tabulka group by kategorie
|
||
|
Časová prodleva: 20 let
|
|||
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.
0