Autor Zpráva
feler
Profil
Ahoj,
procházel jsem přízpěvky a jeden, téma kterého je již uzavřeno, popisoval přesně můj "problém".
Odpovídal v něm kajman_ , ale nebylo v něm zobrazeno řešení. kajmane_, prosím? poraď mi, tak, jak Anonymnímu:

díky :o))

přikládám kopii z přízpěvku, kde vespod je specifikovaný požadavek na vytvoření tabulky střelců:
/****************************

Zasláno: 24.5.2006 10:34:42


Ahoj, před časem mi tu Kajman pomohl se spojením více tabulek a díky němu jsem pochopil jak to funguje. Ale narazil jsem na jinou věc.

Když dám příkaz:



$dotaz= "select z.id, z.gls, d.tym tymid, h.jmeno hracid from zapas_h z, `user` d, hraci h where (z.tymid=d.id_tymu) and (z.hracid=h.hracid) ORDER by gls DESC LIMIT 20"; //dotaz k vypsani vsech vzkazu v databazi

Tak mi to vypíše góly pěkně za sebou, ale nesečte je u jednotlivých hráčů dohromady. Má to být taková Statistika střelců, čili chci aby to sčítalo. U přehledu kdo dal kdy gól by to jistě stačilo, ale já chci góly u jednotlivých hracid sečíst, jak na to???

Tabulka zapas_h


|id| |tymid| |hracid| |gls|
Kajman_


Zasláno: 24.5.2006 11:10:34 · Změnil/a: Moderátor


select count(z.id) zapasu, sum(z.gls) golu, d.tym tymid, h.jmeno hracid from zapas_h z, `user` d, hraci h where (z.tymid=d.id_tymu) and (z.hracid=h.hracid) group by h.hracid order by golu desc, zapasu
Anonymní


Zasláno: 24.5.2006 11:11:32


Napíšu to srozumitelněji pomocí nějakého příkladu.

Schéma tabulek:

Tabulka zapas_h



|zapas_id| |hrac | | tym | |gls|
|001 | |Franta | |FC Bukvice | | 2|
|001 | |Pepa | |FC Bukvice | | 2|
|001 | |Miloš | |Rakvice SK | | 5|
|001 | |Jarda | |Rakvice SK | | 2|
|002 | |Franta| |FC Bukvice | | 1|
|002 | |Pepa | |FC Bukvice | | 4|
|002 | |Miloš | |Rakvice SK | | 2|
|002 | |Jarda | |Rakvice SK | | 3|


Tak, a teď bych chtěl udělat výslednej dotaz do databáze tak, aby mi to hodilo výsledek:

TABULKA STŘLECŮ

|Hráč | |Tým | |gólů|
|Miloš | |Rakvice SK | | 7|
|Pepa | |FC Bukvice | | 6|
|Jarda | |Rakvice SK | | 5|
|Franta | |FC Bukvice | | 3|


Teď už je to na pochopení lepší.:o))))
/*******************************************************
Kajman_
Profil *
Odpověď v tom threadu je. Dokonce jste to sem i zkopíroval. Příště raději použijte odkaz.
feler
Profil
Díky a sorry, Kajman_e, :o)))


to se někdy stává, že člověk nevidí to, co má pod nosem!
Vyzkouším tento zápis podle Vás:

// ******
select count(z.id) zapasu, sum(z.gls) golu, d.tym tymid, h.jmeno hracid from zapas_h z, `user` d, hraci h where (z.tymid=d.id_tymu) and (z.hracid=h.hracid) group by h.hracid order by golu desc, zapasu
// ******
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.

0