Autor Zpráva
stereo
Profil *
prosim o radu:

ucim sa na priklade, ktory mam v jednej knihe sa snazim pochopit ako mysql funguje a naco sluzi.

v mysql v grafickom prostredi som si vytvoril databazu s nazvom Katalog

sql som tam napisal toto:

CREAT TABLE katalog (
id int(5) NOT NULL,
nazov varchar(70) NOT NULL,
popis text NOT NULL,
cena float NOT NULL
)

potom som si mohol doplnit id cislo, do nazvu nazov polozky, do popisu text popis a do cena som si doplnil cenu.

server: Localhost database: katalog table: katalog

no dalej sa neviem pohnut, hlavne neviem ako si to mozem zobrazit v prehliadaci.
aku adresu tam mam zadat? localhost/katalog?

co k tomu potrebujem este vytvorit, ak si to chcem zobrazit?

poradte, please.
Kajman_
Profil *
No, pokud to chcete zobrazit na webové stránce, budete potřebovat mít nainstalovaný např. apache např. s podporou php a zobrazení naprogramovat v php.
stereo
Profil *
diky kajman,

apache nainstalovany mam, c:wwwroot
ale nedokazem si to zobrazit,
viem, kde tu databazu mam ulozenu,
ale nechapem este suvislost, sice chapem 50%,
aky mam napisat ten skript php, aby som si aspon ten maly priklad dokazal zobrazit?

chcem vlastne zistit to, ako mozem zobrazovat stranky,
kde budem doplnovat nove id, novy nazov, novy popis a novu cenu.

aky mam ten skript vytvorit, aby som si to zobrazil?
apache mam, tak sa mi to zobrazovat bude.

porad.
avaranger
Profil
Pro začátek si vytvoř prázdný soubor, vlož do něj následující kód, pojmenuj ho index.php a ulož do c:\wwwroot\


<?php

// Connecting, selecting database
$link = mysql_connect('mysql_host', 'mysql_user', 'mysql_password')
or die('Could not connect: ' . mysql_error());
echo 'Connected successfully';
mysql_select_db('my_database') or die('Could not select database');

// Performing SQL query
$query = 'SELECT * FROM my_table';
$result = mysql_query($query) or die('Query failed: ' . mysql_error());

// Printing results in HTML
echo "<table>\n";
while ($line = mysql_fetch_array($result, MYSQL_ASSOC)) {
echo "\t<tr>\n";
foreach ($line as $col_value) {
echo "\t\t<td>$col_value</td>\n";
}
echo "\t</tr>\n";
}
echo "</table>\n";

// Free resultset
mysql_free_result($result);

// Closing connection
mysql_close($link);
?>


pak v prohlizeci by melo stacit napsat http://localhost nebo http://127.0.0.1/
avaranger
Profil
je doufám jasné, že musíš tady přepsat hodnoty

$link = mysql_connect('localhost', 'tvoje uzivatelske jmeno', 'tvoje heslo')

(jmeno a heslo - da se nastavit v tabulce users v databazi mysql (myslim))

a podobně

$query = 'SELECT * FROM katalog';
Anonymní
Profil *
dik avaranger,
vsetko vyzera ze funguje, len mam nejak problem si nastavit v tabulke meno a heslo
nevidim tu, ziadne users.
ale dufam, ze dozajtra na to urcite pridem.
Could not connect: Access denied for user 'katalog'@'localhost' (using password: YES)

ako meno som dal katalog, neviem, ako to meno tam mam nastavit
stereo
Profil *
uz som sa pripojil, ale ze nemohlo vybrat databazu

Connected successfullyCould not select database
roberta
Profil
v tomto riadku namiesto my_database napis nazov tej tvojej
mysql_select_db('my_database') or die('Could not select database');
mysql_select_db('Katalog') or die('Could not select database');
avaranger
Profil
jj sorry, to sem přehlédl...
stereo
Profil *
hej dik.. som doplnil, som zmenil meno a heslo v config.php

a teraz pise toto:

Connected successfullyQuery failed: Table 'katalog.mysql' doesn't exist

akoze tabulka neexistuje, ale ked som dnu v phpAdmin tak tam pise ze existuje

#1050 - Table 'katalog' already exists

tak pise, ze neexistuje a dnu pise, ze existuje
stereo
Profil *
a ked dam do query v phpAdmin toto: SELECT * FROM katalog

tak mi ju normalne najde a vypise, takze musi existovat tam
avaranger
Profil
a nemas tu tabulku katalog v jine databazi nez katalog?
avaranger
Profil
podivej se v MyAdminu nahore, kdyz budes neco telat s tabulkou, tak tam je napr.: Server: localhost - Databáze: zaskleno - Tabulka: z_users
avaranger
Profil
a podle toho následně uprav ten svůj skript.
stereo
Profil *
nie, ked som tam v tej databaze tak hore mam napisane:

Server: localhost Database: katalog Table: katalog

tak tomu rozumiem, ze tam je
stereo
Profil *
a uz funguje.

diki. diki.
stereo
Profil *
no a teraz este potrebujem pochopit, jak to mozem vyuzivat. lebo doteraz vsetko manualne musim robit a pracne vsetko. ale uz tomu zacinam chapat, jak to bude fungovat, len musim skombinovat vsetko, co sa da s tym robit, a poprecvicovat.

este sa chcem spytat, ak mam stranky uz vyrobene, poprepajane. da sa ich nejak sikovne premenit do databaz, alebo to budem musiet vsetko odzaciatku robit celu kostru stavat, aj doplnat. asi hej nie?

co znamena int, varchar, float a pod? to asi musim nastudovat.
avaranger
Profil
jj to int atp. najdes v dokumentaci (GV - Google V*le :) )

A co se týče prolinkování atp., tak to nemá snad s databází moc společného. Data v databázi sice prolinkovat můžeš, ale s prolinkováním webu to nemá moc společného. Hlavní využití MySQL je v jednoduchém naplnění webu nějakými daty z databáze.
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.