Autor Zpráva
Matalan
Profil
Představte si, že mám webshop se 40tis. položkami, ty budou samozřejmě uloženy v databázi kvůli vyhledávání atd. Ale k přístupu k informacích o jednotlivých produktech je možno použít jednoduché xhtml, xml nebo php soubory exportované z databáze po každé aktualizaci.

Takže otázka zní:
Je lepší přistupovat k jednotlivým produktům přes select a tahat je pokaždé z databáze, anebo si informace o produktech vyexportovat do 40000 různých souborů?

Prosím zkuste to ohodnotit vzhledem k:
optimalizaci seo (každý soubor se může přesně jmenovat - http://obchod.cz/notebook/asus-DC40.php, ale to samé můžu docílit pomocí mod_rewrite - co je lepší?)
zatížení serveru (40tis položek už je hodně, co je v tomto případě rychlejší - db nebo soubor? v případě, že db bude už tak zatížená vyhledáváním)
rychlosti načítání z pohledu uživatele (není nad rychlý eshop)
náročnosti řešení
ninja
Profil
Matalan: Hlasuji pro DB.

1. Stejne ji tam budes mit, neni tedy duvod proc po dotazu na databazi jeste prohledavat nejake soubory.
2. Z hlediska SEO je uplne jendo odkud data tahas, vysledek je (ma byt) stejny.
3. Vymyslet rozumny system pro 40 tisic polozek v souborech uz neni jednoduche.
4. SQL bude urcite rychlejsi nez nacitani souboru.
5. Hledani v polozkak by byl pres soubory velky overhead.
6. Trideni a selekce polozek jednoduse pres databazi, pres soubory slozite.

Tudiz bych do DB nalil vsechny data polozek, vyjma obrazku. Ty bych jedine hodil primo do souboru, protoze s nima nic nedelas, pouze predas odkaz.
Joker
Profil
Matalan
Je lepší přistupovat k jednotlivým produktům přes select a tahat je pokaždé z databáze, anebo si informace o produktech vyexportovat do 40000 různých souborů?
Pokud jde o samotné uložení informací (tj. totéž tahat z DB vs. souborů), bude skoro určitě lepší databáze.

Pokud by se z databáze předgenerovaly už hotové stránky, bude to vpodstatě jakási "souborová cache" a záleželo by na tom, jak často se ty stránky aktualizují. Co se týče pracnosti, tak databáze + cache bude samozřejmě složitější na udělání, než jenom databáze.
Joker
Profil
ninja
4. SQL bude urcite rychlejsi nez nacitani souboru.
Tenhle bod nevím jak je myšlený, ale já bych to trochu opravil:
- Načítání dat ze souborů je rychlejší, než z databáze (už z principu, čtení z databáze je čtení z disku plus režie SŘBD, takže nebude rychlejší, než samotné čtení z disku).
- Vyhledávání a třídění souborů je naopak daleko pomalejší, než databáze.
Matalan
Profil
Abych upřesnil: výsledný soubor už k databázi přistupovat nebude, přesně jak napsal Joker.
Seznam produktů by se vygeneroval sice z databáze, ale byl by to jen seznam odkazů na jednoduché html stránky (to je těch 40tis html stránek).

Co se seo týče, tak mám za to, že když v googlu vyhledávám například Asus Travelmate, tak se mi jako první zobrazí obchod, který tyto názvy obsahuje i v adrese (např. notebook.cz/asus/asus-travelmate.html). S mod_rewrite jde tyto adresy měnit dynamicky, ale je to něco, co zatím neovládám a co sem četl, tak mám strach se do toho pouštět. Každopádně seo-friendly adresy chci, tak se snažím vymyslet "jednodušší" způsob a zkoumám varianty
ninja
Profil
Matalan: Opravdu ti prijde jednodusi vytvaret 40 tisic souboru (jak je pak chces adminovat?) nez zapsat jednu radku do .htaccessu?

Navic klicova slova v URL jiz davno nemaji tak velky vliv na celkove umisteni.
Matalan
Profil
Adminování mi nedělá starosti, po aktualizaci v db je všechny smažu a vytvořím znovu.
asi se pokusím prozkoumat .htaccess, asi to bude pravda jednodušší, na mojí verzi jste nenašli jedinou výhodu
to že už url nemají takový vliv bych netvrdil, pořád se vyplatí s nimi počítat, každá trocha je dobrá
panhuhu
Profil
Matalan
určitě bych volil db + cache

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: