Autor Zpráva
badyto
Profil *
Zdravim! skusal som pokus-omyl uz volaku tu hodinu a myslim ze bude rozumnejsie sa spytat majstrov :)
Ako dosiahnem ze na stranke budem mat zobrazene data z databazy so spravne zobrazenymi "ľ š č ť ž ý á í é"?? ake kodovanie a kde to chce, lebo som pozeral ze sa tam nastavuje kodovanie v hlavicke stranky, potom phpmyadmin, dalej na samotnej databaze, na tabulke a aj na poli v tabulke a mam v tom totalny chaoz kde mam co pouzit :D , dalej na editovanie databazy by som chcel vyuzit phpmyadmin ved naco kodit vlastny admin ked tento postaci :) Viete mi niekto neak zrozumitelne poradit? :-) Vopred velmi pekne dakujem!
badyto
Profil *
Tak som skusal dalej a uz som na to prisiel, uplne vsade som dal utf8_general_ci, hned po pripojeni databazy som dal mysql_query("set names utf8"); (tu bol pes zakopany :)) a kodovanie html stranky je utf-8 :-) konecne mi idu makcene a dlzne uplne vsade :)
Joker
Profil
U kódování je potřeba si ohlídat tři věci:
1. V jakém kódování je skutečně napsaný soubor se stránkou (nebo skriptem)
2. V jakém kódování o sobě sama stránka říká, že je
3. Kódování pro komunikaci s databází.

ad 1. stačí soubor uložit v textovém editoru v požadovaném kódování.

ad 2. hlavička content-type, nebo meta content-type.

ad 3. Kódování pro komunikaci s databází. U MySQL se nastavuje příkazem SET NAMES, například SET NAMES 'utf8'
Na samotném kódování tabulky v databázi až tolik nezáleží, když nastavíte SET NAMES, MySQL si data překóduje do/z daného kódování.

Všechna tři by pochopitelně měla být stejná.
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.

0