Autor Zpráva
DDD
Profil
Články na webu mám na mysli samotný obsah webu (tozn. bez menu, hlavičky, patičky,...), který ale obsahuje i php kód.

Abych nemusel pokaždé vypisovat do kódu opakující se částí, používal jsem include článků a menu jsem vypisoval procházením složky. Soubory musely mít v sobě obsah jako
<?php $title="Titulek"; ?>
a využívat funkce Output Buffering Control. Pak mě napadlo, že bude lepší použít databázi.

Plánuji tedy databázi článků, kde bude mít každý článek nějaké id, popisek, co se použije jako title, pak nějaký kratší popisek (slovo), který by se použil při výpisu menu nebo v drobcích, umístění ve stromové struktuře,... Teď jde o to, co se samotným obsahem - mám 2 varianty:

1. Články v databázi - Obsah bude uložen v dalším sloupci a při výpisu se bude volat funkce eval().
Když jsou v databázi ostatní údaje, mohl by tam být i samotný obsah, ale nevím jestli je dobré do DB ukládat PHP kód z bezpečnostních důvodů, nebo z toho důvodu, že nějaký složitější script budu stejně psát v editoru a ukládat do souboru, takže to abych měl nějaký mechanismus, co kód bude ukládat do databáze a z databáze třeba zase zálohovat do souboru. Také kvůli výkonu by to možná nebylo nejlepší, když obvykle budu číst jen ostatní sloupce (i když řádků nebude moc).

2. Články v souborech - Byly by nejspíš pojmenovány "id článku".php a normálně by se includovaly
Vytvořený soubor bych uploadoval a v nějaké administraci nastavil další údaje... a soubor se pak musel ještě přejmenovat podle aktuálního ID. Při změně obsahu by stačilo editovat soubor.

Které řešení je lepší použít? (A proč?)
Díky.
Werewolf
Profil
DDD
Které řešení je lepší použít?
To je naprosto na Tobě.

(A proč?)
Například pokud máš omezený prostor pro databázi (u freehostingů většinou 20MB), používal bych „Články v souborech“.
Nebo pokud máš levný hosting s doménou druhého řádu, databázi, ale malý prostor a těch článků bude několik týdně, pouívej „Články v databázi“.
blizz_boz
Profil
veď môžeš použiť aj dvojkombináciu, moj CMS najprv hladá článok v databáze ak ho nenájde hladá ho ako súbor ak nenájde ani súbor, otvorí stránku s chybou 404.
Alphard
Profil
Mě by spíše zajímalo, proč potřebujete mít v článcích PHP kód. IMHO je článek prostě text, který bych ukládal do databáze.
DDD
Profil
Alphard
Psal jsem, že "články" myslím všechno kromě opakujících se částí, takže třeba skript, který bych rád zpracoval na té samé stránce, nebo bych chtěl mít možnost vypsat něco dynamicky (formulář) nebo třeba reagovat na aktuální datum... někde by php vůbec nebylo, ale chtěl bych, aby to šlo.

blizz_boz
To bych ale pak nevěděl, kde článek vlastně mám, a měl bych v tom asi ještě větší zmatek.

Werewolf
Myslím, že s místem by problém nebyl, článků by nebylo moc. Asi je to fakt jedno, spíš použiji tu databázi...

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0