Autor Zpráva
Dave6641
Profil *
Zdravím, mám pár dotazů než nahraji stránku na placený hosting. Rád bych poprosil o pár rad.

1. Ohledně desingu. Předem by mě zajímalo, můžu v dnešní době počítat se zapnutým javascriptem u uživatelů? Samozřejmě stránky budou přístupné i bez něj, ale nebude to tak hezký :)

2. Mám na webu dost stránek s náhledama na fotky. Je špatně mít tyto náhledy srovnané v tabulce? O funkci float vím, ale zatím s ní dost bojuju :)

3. Jeden problém s css. Mám div #text a ten má pro všechny stránky (do 100) nastavený padding od levého okraje 60 px. Ale na jediné stránce se vyskytl objekt, který nechci aby respektoval těchto 60 px. Dá se to nějak udělat? Přece je kravina abych kvůli tomu přepisoval celé css ne? Škoda, že neexistuje záporný padding. Jediné co mě zatím napadlo je to nastylovat absoltuně, ale to se mě moc nezamlouvá. Jedná se o on-line katalog, který využívá flash a leze mě ven ze stránky.

4. Stránky jsou psané v php a pomocí skcriptů jsou stránky skládané v celek. Obsahovou část mám ve složce /url/ je vhodné zakázat robotům vstupovat do této složky? Oni, ale stejně asi nebudou indexovat jen kus souborů že? Když tam není hlavička atd. Jen naformátovaná obsahová část. Právě přemýšlím zda vytvořit robot.txt nebo ne? Pokud ano jaké zvolit kódování při ukládání tohoto souboru? ANSI nebo UTF-8?

5. Vytvořit sitemap.xml pro web který má do 100 stránek?

Moc děkuji za pomoc, samozřejmě dám pak stránky ke zhodnocení :) Díky
Michal Kolesa
Profil
Myslím, že Vás zkušenější kolegové poprosí o "živou" ukázku.
Trejpa
Profil
Dave6641:
1. Ano. Ale jak píšeš, vždy s ohledem na přístupnost.
2. Nevidím v tom problém, hodně galerií používá tabulky.
3. Řešení bude více. Třeba obalit ten objekt něčím, co má nastaven záporný margin.
<style>
#text { padding-left: 60px; }
.objekt { margin-left: -60px; }
</style>
<div id=text>
  <div class=objekt><img src=objekt.gif></div>
</div>
4. a) Návštěvníky i vyhledávače zajímají poskládané stránky. Já bych to zakázal. Pokud by na kousky vedly odkazy, o čemž sice pochybuji, tak je klidně budou vyhledávače jako duplicitní indexovat.
4. b) Soubor robots.txt si klidně vytvoř. Myslím, že je lepší, aby se vyhledávačům vrátil robotům prázdný (bez zákazů), než s chybou nedostupnosti (kód 404).
4. c) O kódování robots.txt jsem vlastně nikdy nepřemýšlel - nemám v názvech diakritiku. Chtěl jsem tě odkázat na oficiální stránky, ale nějak teď nejsou dostupné. Myslím, že má nějaké výchozí kódování - třeba ti napoví někdo jiný.
5. Spíše ano. Závisí to na konkrétním projektu.
Railbot
Profil
Dave6641:
Škoda, že neexistuje záporný padding.
Ale záporný margin ano.
panther
Profil
Trejpa:
3. Řešení bude více. Třeba obalit ten objekt něčím, co má nastaven záporný margin.
asi bych nepřidával „div“ navíc, ale třeba jen třídu. Zbytečný div navíc.
<div id=text class="trida">
  <img src=objekt.gif>
</div>

#text { padding-left: 60px; }
.trida {padding-left: 0 !important;}

S tím, že je třeba si uvědomit, co tam kouzelná formulka „!important“ může způsobit. Takže s rozvahou.

Dave6641:
pokud začínáš, s tím, co jsem napsal, opatrně. Spíše do budoucna, až si to budeš umět pořádně rozmyslet :-)

Michal Kolesa:
Myslím, že Vás zkušenější kolegové poprosí o "živou" ukázku.
není důvod. Ukázka není třeba v případech, kdy se dá kvalitně odpovědět bez ní.
Dave6641
Profil *
Zdravím,
1. Ano na přístupnost se snažím myslet.
2. Tabulku na galerii teda ponechám, hodí se tam a vše funguje jak má.
3. Moc děkuji za radu. Štve mě, že neexistuje zaporný padding, ale on existuje záporný margin :) Takže jsem to vyřešil dle rady Trejpa - moc děkuji. Radu od panthera si nechám na později, bojuju tady ještě se základními věcma a funkcema, takže do složitějších věcí se mě pouštět nechce. Ale také děkuji.
4. Teoreticky na žádnou stránku odkaz nevede, jelikož je dohromady skládá php script a ten se nikde nezobrazuje. Navíc používam mod_rewrite pro "hezké url" takže teoreticky žádný robot by se do této složky dostat neměl. Právě proto nevím zda tu složku zakazovat. Jinak děkuji za opravdu překlepu, že je to robots.txt vím, jen to nějak ujelo :) Musím ještě zjistit v jakém kódování ten soubor uložit.
A doplňující dotaz - když budu mít vytvořená robots.txt tak se uvádí do hlavičky i mee tag pro roboty nebo jen jedno z toho?
5. Sitemapu zkusím nechaz vygenerovat a uvidím, když tam bude snad tím nic nepokazím.

Děkuji
Trejpa
Profil
Dave6641:
se uvádí do hlavičky i mee tag pro roboty
Jestli něco zakážeš v robots.txt, tak už je meta značka <meta name="robots" content="noindex"> zbytečná.
DoubleThink
Profil *
Dave6641:
Je špatně mít tyto náhledy srovnané v tabulce?
Může být, pokud nemáš definované rozměry. Některé prohlížeče zobrazují tabulku až je celá načtená.

Právě přemýšlím zda vytvořit robot.txt nebo ne? Pokud ano jaké zvolit kódování při ukládání tohoto souboru? ANSI nebo UTF-8?
Nemělo by to hrát roli. Názvy robotů jsou v základní latince a URL adresy jsou zase URL-encoded.

Oni, ale stejně asi nebudou indexovat jen kus souborů že? Když tam není hlavička atd.
Pokud je tam odkážeš, tak klidně budou, většinu hlaviček roboti stejně nečtou. Paradoxně se může stránka jen s obsahem lehce dostat před tu kompletně sestavenou.
Do složky se systémovými soubory (ty co by neměly být dostupné HTTP požadavkem) se obvykle omezuje přístup pomocí htaccess (Deny from all). Uvedením takových URL v robots.txt vytváříš slabinu své aplikace - prozrazuješ umístění souborů.

Vytvořit sitemap.xml pro web který má do 100 stránek?
Řekl bych že ne.

Sitemapu zkusím nechaz vygenerovat a uvidím, když tam bude snad tím nic nepokazím.
Nevhodně sestavená sitemapa uškodit může, například může zamíchat s prioritami stránek nebo s periodami indexace.

Trejpa:
Myslím, že je lepší, aby se vyhledávačům vrátil robotům prázdný (bez zákazů), než s chybou nedostupnosti (kód 404).
Myslíš špatně. 404 je zcela očekávaná odpověď při načtení robots.txt. Znamená totéž co povolit všechno všem.
Trejpa
Profil
DoubleThink:
404 je zcela očekávaná odpověď
To chápu. Nicméně Yuhů doporučoval totéž. Spíš bych to chápal ve smyslu, kdy na neexistující stránku kvůli špatnému nastavení poskytovatele hostingu odpovídá server chybovou stránkou s nekorektní hlavičkou (třeba 200).
Dave6641
Profil *
Zdravím, uz to skoro budu mít, jen ješte jedna věc -
mám taky php script nazměnu titulku každe stránky. Jen prosím jak tvořit delší titulky -
uvedu příklad, který se nevztahuje k mojím stránkám:
Mám restauraci třeba se jménem Restaurace U Zeleného paloučku :)
a teď bych měl mít stránky úvod, informace, kontakty atd Je prece blby davat tam jen tyto slova a zase když to připojím třeba pomlčkou za konec názvu tak to bude strašně dlouhé ne?

A poslední dotaz, když mám ty obrázkové galerie a každá fotka má mít vyplněný atribut "alt" jenže jám mám třeba ten "alt" stejný u 30 fotek a u 30 odkazů ("title") který na ty fotky vedou - používam lightbox. Nemohl bych za to dostat od robotů třeba ban? Nebo nějakou penalizaci?

Děkuji

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0