Autor Zpráva
Thak
Profil
Ahoj, mám
php layout stránky rozdělený na TOP, BODY, BOTTOM.
V topu je flash hlavička pod tím XHTML menu - zůstává stejné.
V body se pak zobrazuje vždy include stránky.
Bottom zůstává stejný.

Dá se nějak rozumně zařídít, aby při přepínání stránek v menu (tzn. mění se obsah body) aby se znova ze serveru netahal zbytečně flash do hlavičky a bottom? Není potřeba znova tahat všechno, co zůstavá stejné a pro užívatele to pak zpomaluje načítání stránek
při pohybu v menu, protože se všechno načítá zbytečně znovu. Navíc u animované hlavičky ve flashy taky nevypadá příliš dobře,
když se hlavička pokaždé znovu načte při změně stránky a zopakuje animaci znovu.

Díky za pomoc! (klidně stačí i odkaz na nějaký tutorial.. hledal jsem něco jako PHP cache, ale asi jdu špatným směrem)
Davex
Profil
Prohlížeč nekešuje vložené objekty, když je v jejich cestě otazník a parametry nebo když server pošle souboru HTTP hlavičku Cache-control, která zakazuje kešování.

Ta Flash animace se ale při změně stránky bude spouštět vždy od začátku. Šlo by to obejít načítáním obsahu pomocí AJAXu nebo použitím rámů (možná to jde zařídit i ve Flashi, nevím), ale obě řešení mají spoustu nevýhod, kvůli kterým se pro běžný obsah webu nehodí.
Thak
Profil
Premyslim, jak to maji resene na nejakych webech, kde je jakakoli animace v hlavicce. Jednoducha animace jde udelat v jquery nebo gif export apod. ale stejne pri kazdem nacteni dalsi stranky v Php se bude nacitat vsecko znova. Kdyz udelam animaci jako chytrej loop ve flashy, tak by to uzivatel nemusel ani poznat, ze se to nacetlo znova. Pokud bych to tak udelal, tak mi tu porad zustava otazka, jak zaridit, aby cely obsah uzivatel nemusel nacitat znovu a znovu.. preci jen flash hlavicka ma 80-100kb, coz muze bejt neprijemne.
Cetl jsemo cache prohlizece, proxy a na brane. Jelikoz stranky budou na hostingu .. nekde na komercnim placenym, tak nebudu asi schopnej resit nejakou cache na brane nebo proxy. Je teda otazka, jestli jde nejak zaridit kesovani nejake casti u uzivatele, aby nemusel stale nacitat hlavicku znova. Zase je pravda, ze pokud bude mit zakazanou vyrovnavaci pamet browseru, tak je to stejne k nicemu. Myslel jsem si, ze existuje nejaky zpusob, jak rict .. tuhle cast kodu znovu nenacitej. No budu muset jeste zagooglit a udelat v tom poradek. AJAX jasne.. ale problem je zase tlacitko historie v prohlizeci.. resp. zaridit to jde u me v praci to kluci nejak vyresili, ale moc se mi tohle reseni nelibi. Diky za komenty a za pomoc.

Moderátor Joker: Tvůj projev je špatně srozumitelný, piš prosím s diakritikou.
Davex
Profil
Thak:
jak zaridit, aby cely obsah uzivatel nemusel nacitat znovu a znovu..
Obvykle se stažené soubory automaticky kešují v prohlížeči uživatele, takže se ze serveru načítá pouze samotná stránka (pokud je např. v PHP). Pokud je to prohlížeči zakázáno v HTTP hlavičce, tak nic kešovat nebude. Asi něco děláš špatně.
kozusnik.jan
Profil *
Třeba tady mají taky udělanou flash animaci a při prohlížení webu se znova nenačítá. Je to udělané nějak pomocí JavaScriptu. Je tam pomocí rámu vložen obsah úvodní stránky, a ten obsah se pak mění po kliknutí myši na nějaký odkaz. Víc ti to nepopíšu, protože se v JavaScriptu moc nevyznám.
xmark
Profil
kozusnik.jan:
Všimni si, že se při klikání nemění adresa. Z toho vyplývá pár "detailů", které tomu webu dost škodí ve vyhledávačích.
Thak
Profil
xmark: Přesně to je ten důvod, proč nechci ajax nebo javastript. Samo šlo by udělat, že nahraju celej obsah do jedné stránky a budu přepínat obsahy divů pomocí javascriptu. Mám tam dost malé informativní texty, takže celý web i s flashem obrázky, styly a scripty a flash playerem má 1,7mb resp. míň, protože v tom jsou ještě ukázkové mp3 soubory pro přehrávač.
Každopádně pro mne asi v tomto případě bude přednější SEO než-li to, jestli se hold bude načítat animace znova.
Jen mě zaráží, že stránka problikne i přesto, že je to určitě nakešováno u mě na disku v cache browseru. Čekal bych, že to bude bleskově načtené a to samé obrázky v CSS. Kdyžtak www.soundart.cz kdyby jste to chtěli zkusit otevřít (grafika žádnej zázrak :D).
kozusnik.jan
Profil *
xmark:
No jasne, ja jsem mu uvedl jenom příklad, že by to šlo třeba tak nějak
Davex
Profil
Thak:
Jen mě zaráží, že stránka problikne i přesto, že je to určitě nakešováno u mě na disku v cache browseru.
Probliknutí je způsobeno tím, že se Flash spouští na každé stránce znova a potřebuje nějakou dobu k úvodnímu překreslení. Kdyby se hlavička nahradila animovaným gifem, tak by se to mohlo zlepšit.
Thak
Profil
Jasne mas pravdu. Stejne nemam zadnou slozitou animaci jen maskuju logo a tim vytvarim na logu svetelny odraz.. simulace lesku loga a probliknuti obrazku. Uvidim, jestli pujde rozumny export z flashe do gifu. Tim by se mohlo vyresit spousta veci. Jednak by to lidi neotravovalo, ze to chce pripadny flash player, byl by tam alt text, jednoduse by se pridal odkaz do hlavicky, nebylo by to snad tak velke a nemuselo by to znovu vykreslovat. Diky za tip.
xmark
Profil
Thak:
Hlavně mít celou tu hlavičku včetně menu ve flashi je ve více ohledech špatně.
Thak
Profil
2xmark: Já mám ve flashy jenom grafickou část hlavičky. Menu mám normálně v XHTML a animaci menu, co vypadá jako flash jsem udělal přes styly a plynulost přechodu tlačítek přes jQuery. Právě abych se vyhnul flashy.

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: