Autor Zpráva
VFiser
Profil
Dobrý den,

kóduji si blog v HTML/CSS/PHP. "BETA" verze určená jen pro prohlížeč IE je zde.
A potřeboval bych vyřešit jeden problém, jedná se o to že pod logem jak mam tu černou lištu tak je mezi tou lištou a tím obsahem (tabulka) mezírku (můžete vidět na tich sloupkách jak je to přerušené) potřeboval bych poradit jak tuto mezeru odstranit.

Mockrát všem děkuji. Ještě jednou upozorňuji že blog se správně zobrazuje zatím jen v IE, děkuji.
Vlastimil Fišer
panther
Profil
VFiser:
přidej té tabulce cellspacing=0.

Jen tak pod čarou, tohle (kulaté rohy, grafické prvky obecně) se neřeší obrázky v HTML, nýbrž pozadím v CSS.
VFiser
Profil
Moc děkuju, jen mam ještě dotaz. Když to dám jako pozadí tak mi pak ale nejde vycdentrovat,
 text-align: center;
mi jaksi nefunguje.
panther
Profil
VFiser:
pozice pozadí se nastavuje pomocí background-position.
VFiser
Profil
Mockrát dík, ale zase je problém. Lišta je přilepená nalevo i když mam teď nad tabulkou jen tento DIV
<div id="lista"></div>

a v CSS stylu mam toto
#lista{
  position: relative;
  top: -2px;
  background-image: url('images/lista.png');
  background-repeat: no-repeat;
  background-position: center center;
  width: 858px;
  }
panther
Profil
VFiser:
Lišta je přilepená nalevo i když mam teď nad tabulkou jen tento DIV
ano, protože ji necentruješ. Najdi si něco o centrování.
Bubák
Profil
#lista {
  margin-bottom: -2px;
  background: url('images/lista.png') no-repeat center center;
  height: 15px;
  }

Dodatek:
Lištu není třeba centrovat, stačí vycentrovat obsah, tím je obrázek na pozadí.

Druhý dodatek:
Používej takový zápis pro pozadí, který je pro tebe přehlednější.
VFiser
Profil
Díky moc chlapy, zkopíroval jsem ten bubákovo kód a jde to, akorát mi to roztáhlo nějak obsah :( Jinak, kde si mam počíst o tom centrování ? dělal jsem to jak jsi psal přece :-o a nešlo to ...
panther
Profil
VFiser:
zkopíroval jsem ten bubákovo kód a jde to, akorát mi to roztáhlo nějak obsah :(
nestačí jen kopírovat, musíš i myslet.

Jinak, kde si mam počíst o tom centrování ?
google zase nefunguje?
J
Profil *
VFiser:
Tu je přehršel užitečných odkazů, i jak na to centrování:
http://diskuse.jakpsatweb.cz/?action=manual&page=mapa
VFiser
Profil
Poradily by jste mi prosím jakto že to mam roztažené ? Napsal jsi že mam přemýšlet ale prostě na to nemohu přijít, už od včera zkouším a stále nic, pořád stejný. :(
Bubák
Profil
  #footer{
  text-align: center;
  position: relative;
  right: -85px;
  color: #414141;
  font-size: 12px;
  font-family: Arial, Verdena;
  text-decoration: none;
  padding: 0px 0px 20px 0px;
  }

To je příčina. 100% široký element + 85px k tomu, to se nikdy na monitor nevejde a těch 85 pixelů bude vždycky vyčuhovat.
Místo, abys na odsazení rozumně používal margin a padding, tak zbytečně pozicuješ, tohle je jen jeden případ z mnoha na tvém webu.
VFiser
Profil
Díky, už jsem z horní lišty a z footeru vyndal to pozicování ale stále to je rozšířené :( už kruci nevím co s tím ..

Tady ten web: Odkaz POUZE PRO IE ! :)


Všem díky ;)
Bubák
Profil
VFiser:
Díky, už jsem z horní lišty a z footeru vyndal to pozicování ale stále to je rozšířené
Nevím zda mluvíme o tomtéž, co konkrétně je rozšířené?
VFiser
Profil
Jde o to, že ta obsahová část má bát stejně široká jako ta lišta ...
Vyřízl jsem ti to ze screenu, tady je to:

Petr ZZZ
Profil
VFiser:
Zkus hledat v CSS width, upravovat čísílka (např. width:485px;) a koukat co to dělá. Při tom hraní s šířkou nezapomeň, jaká byla původně, ať si v tom nenasekáš paseku a můžeš to případně zase vrátit.

Druhá možnost, pokud máš tu lištu vloženou přímo jako obrázek (viz ale poznámka [#2] panthera), změnit její šířku na tvrdo v grafickém editoru.
Bubák
Profil
Takhle vypadá tvůj tag pro tabulku:
<table bgcolor="#ffffff" align="center" width="858" cellspacing=0 border="0">

Obrázek http://www.blog.vfiser.cz/images/lista.png má rozměry 854 x 15 pixelů
VFiser
Profil
Jo díky moc, já jsem na to koukal večer a pak mně to napadlo zkontrolovat jak píše bubák tak jsem to udělal, ale jak můžete vidět (Odkaz na blog pouze IE !) tak problém který sem zde chtěl vyřešit (nadpis tématu + první můj post) je naprosto stejný, jako byl před tím :( Teď nevím co tedy. :(

Vlasta
Petr ZZZ
Profil
VFiser:

Sice může být i nevalidní web funkční i hezký, ale přece jen 19 chyb a 6 varování je celkem dost.

Koukal jsem trochu do tvého CSS (http://www.blog.vfiser.cz/styleIE.css) a připadá mi, že např. id zvednutiWebu je zbytečné a toho, čeho tím chceš dosáhnout, by mělo jít dosáhnout i jinak; vůbec mi ta stránka přijde docela předivovaná (39 divů).

Zkoušel sis hrát s hodnotou margin-bottom v id #lista? Na té stránce linkuješ na tři různá CSS – dáváš si to CSS, které ladíš, během ladění do hlavičky stránky? Je lepší to překopírovat přímo do <head> HTML-souboru, do značek

<style type="text/css">

</style>

Potom máš jistotu, že jednak ladíš to správné CSS a jednak že ti neudělá prohlížeč čáru přes rozpočet, kdyby si externí CSS bral z keše (čímž by ignoroval nejnovější změny – pak se nic neděje a ty nevíš proč). Až máš vyladěno, vyhodíš celé CSS zase do externího souboru .css a máš hotovo.

K čemu je vlastně dobré linkovat na dvě různá CSS se stejnými atributy?
<link rel="stylesheet" type="text/css" media="all" href="/style.css">
<link rel="stylesheet" type="text/css" media="all" href="/kom/styl.css">
VFiser
Profil
Té horní části moc nerozumím, ale na poslední otázku tě odpovím hned.
V těchto stylech stejné atributy tedy nejsou, protože v /kom/styl.css je styl pro komentáře (free script který jsem upravil) a style.css je pro MF, Opera, Chrome, ..... a IEstyle.css je právě pro IE, proto vždy píšu ať otvíráte v IE protože style.css který je pro ostatní prohlížeče upravím z toho IEstyle.css protože nejdřív to chci udělat pro IE aby bylo optimalizovaný a pak pro ostatní (style.css).
Petr ZZZ
Profil
VFiser:
Té horní části moc nerozumím
Vzhledem k tomu, že se chystáš psát tutoriály o programování v céčku, vycházel bych z toho, že budeš znát také základy HTML a CSS, ale začínám mít pochybnosti. Čemu konkrétně nerozumíš? Možná jsem se nevyjádřil všude úplně srozumitelně, ale že by se z toho nedalo pochopit vůbec nic, to se mi moc nezdá. Spíš mám pocit, žes HTML a CSS zatím moc času nevěnoval, to by chtělo napravit.

V těchto stylech stejné atributy tedy nejsou
Stejnými atributy jsem měl na mysli to, že oba styly jsou určené pro media="all". Proč potom dvě různá CSS, proč to nesloučit do jednoho? Myslím si, že by se to pak líp ladilo, protože takto musíš zkoumat, které z vlastností, definovaných v jednom CSS, jsou případně přebíjeny vlastnostmi z druhého CSS, zda jsou přebíjeny (zde může hrát roli pořadí jednotlivých definic), zda tam vůbec existují atd… A když si obě CSS za účelem ladění přechodně zkopíruješ do hlavičky souboru HTML, musí to být hrozně nepřehledné, já bych to nechtěl muset ladit.

Pokud se mýlím, doufám, že mě někdo opraví, ale s pojmem atribut jsem se zatím setkal jen v HTML. V CSS se pokud vím mluví o vlastnostech a jejich hodnotách. Takže v řetězci

<link rel="stylesheet" type="text/css" media="all" href="/style.css">

link je tag (značka) HTML, zatímco rel, type, href a media jsou atributy této HTML-značky a to v uvozovkách jsou hodnoty těch atributů. Více na stránce Základy HTML. Přiznávám ale, že srozumitelnější by bylo, kdybych nepsal

K čemu je vlastně dobré linkovat na dvě různá CSS se stejnými atributy?
– nýbrž
K čemu je vlastně dobré linkovat se stejnými atributy na dvě různá CSS?

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: