Autor Zpráva
Martin02
Profil
Ahoj,
moc prosím o radu. Jsem velice nezkušený, ale chtěl bych si udělat stránky. HTML mi docela jde, ale pořád nemůžu přijít na to jak rozložit stránku na několik dílů. Chtěl bych hlavičku, levé menu, pravé menu, obsah a patičku.
Moc Vás prosím, aby jste mi tu někdo napsali nějaký ten skript nebo něco takového jen na rozložení té stránky.
předem děkuji za odpověď
panther
Profil
Martin02:
layoutů je všude spousta, klíčová pro tebe bude vlastnost float a clear.

Ještě doplním odkaz na Trejpův příklad, třeba pomůže.
Martin02
Profil
ok mockrát dík za ten trajpův příklad.
já už to jednou viděl, dělal jsem podle toho, ale pak se mi to smazalo
Fakt mockrát dík :) :) :)
Bubák
Profil
Nevím, jak se který sloupec má roztahovat a který má mít pevnou šířku, tak si vhodný layout vyber sám.
http://blog.html.it/layoutgala/
Martin02
Profil
Ještě bych se chtěl zeptat kam mam dát odkaz na externí soubor s nastevením stránky, menu apod.?
<?php
include 'options.html';
?>
panther
Profil
Martin02:
kam mam dát odkaz na externí soubor
toto není odkaz na externí soubor, to je jeho vložení funkcí include. A když toto pominu, použij include tam, kde jej potřebuješ. Jestli to je desátý nebo sto padesátý osmý řádek, to opravdu nevím.
Martin02
Profil
tak když není, prosimtě jak mám udělat, abych měl v jednom souboru nastavení stránky style a k tomu hlavičku, menu a patičku a do každé stránky pak dával jen odkaz na tento soubor?
děkuji
pavuk
Profil
Martin02:
asi nebudu sám, kdo nechápe co vlastně chceš...
Jak máš vložit
include
a kam aby se to správně složilo?
<?php
include "soubor.php"
?> na místo v toku kódu, kam se má vložit ten soubor.
Jak máš přilinkovat styl?
<link href="cesta/style.css" type="text/css" rel="stylesheet">
Martin02
Profil
poslal jsem ti na email martin@smatana.cz adresu a heslo k webu, tak se prosím podívej a zkus najít chybu
děkuji
pavuk
Profil
Tedy ne že bych byl na to zrovna ten pravej, takovou lamu abys pohledal, ale ty do souboru
index.html vkládáš pomocí
include
pouze toto:
 <div id=vse>
<div id=obsah>bla bla bla</div>

To fungovat nemůže, protože to vkládáš do souboru .html a ne .php, a navíc všechny ty styly co tam jsou postrádají smysl, protože nejsou zaměřený na
id vse a obsah
, div
vse
není uzavřenej, atd. atd...
Jediná rada: JPW
Martin02
Profil
takže ten soubor na kterej odkazuje include msí být psaný jen v php?
pavuk
Profil
Include musí bejt v souboru kterej má příponu .php. Vkládá se jen obsah kterej má přijít na stránku, bez <html>, <head>, </head>, <body>, </body>, </html>...
Ale vážně, otevři si JPW a studuju, zkoušej, studuj, zkoušej, studuj, atd atd
Martin02
Profil
promiň, že se pořád tak ptám. asi je to dost otravný, ale jestli jsem to pochopil, tak si mam udělat soubor css na kterej odkážu linkem a pak soubor php ke bude hlavička, menu a patička.
pavuk
Profil
Přesně tak. Jen ten link bude v tom souboru .php
Martin02
Profil
jasně, to chápu
mockrát dík

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: