Autor Zpráva
Šimon
Profil *
zdravim Vas, potreboval by som radu. Som Slovak ale nemalo by to vadit. chcem sa spytat, ako dat do stranky priecinky, slozky. a este by som prosil aby ste mi sem popripade dali nejake kody. myslim slozky ako su na http://www.simpsons.estranky.sk/ tam na lavom boku to menu, a ten uvod. hlavne tie dve lebo su tam rozdieli ze to menu je inak napisane ako uvod. ako si take veci vytvrim na svoju stranku? aby sa to dalo otvorit a nieco tam bude.
Šimon
Profil *
http://www.simpsons.estranky.sk/

myslel som toto.
Petr ZZZ
Profil
1. Piš prosím s diakritikou, čtenáři to uvítají.

2. Spoustu užitečných kódů, včetně návodu jak na to, najdeš na webu Jak psát web.
Šimon
Profil *
Mohli by ste mi to prosím skopírovať, pretože ja som to tam nenašiel.

Lepšie ??
Petr ZZZ
Profil
Šimon:
Lepšie ??

Áno, ďakujem pekne. Ešte tá medzera pred otáznikom je zbytočná, takisto ten druhý otáznik, ale no dobre. ;-)

Na kód stránky o Simpsonech se můžeš podívat tak, že si na stránku klikneš pravým tlačítkem myši a vybereš z nabídky "zobrazit zdroj". To ti ale na nic nebude, pokud neovládáš alespoň základy jazyků HTML a CSS. Kromě toho je tam použit Javascript, ale bez toho se lze v tomto případě obejít.

Jestli nemáš páru, jak fungují internetové stránky, ulož si následující dva kódy jako dva soubory, jeden jako stranka-1.html a druhý jako stranka-2.html. Potom si jednu z nich otevři v prohlížeči (v Internet Exploreru, nebo Firefoxu, nebo v Google Chrome, nebo v nějakém jiném, jaký holt máš na počítači) a klikni na odkaz. Tak fungují stránky. Aby to klikalo, musíš mít dva různé soubory, jeden kliká na druhý a naopak (nebo víc souborů, podle toho, kolik chceš odkazů; každá stránka je jeden soubor).

První kód (ulož jako stranka-1.html v kódování utf-8):

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN"
"http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd"> 
<html>
<head>
<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=utf-8">
<title>První stránka</title>
</head>
<body>
<p>Toto je první stránka a dá se tady kliknout na 
<a href="stranka-2.html">druhou stránku</a>.</p>
</body>
</html>

Druhý kód (ulož jako stranka-2.html v kódování utf-8):

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN"
"http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd"> 
<html>
<head>
<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=utf-8">
<title>Druhá stránka</title>
</head>
<body>
<p>Toto je druhá stránka a dá se tady kliknout na 
<a href="stranka-1.html">první stránku</a>.</p>
<p>A taky se tu dá kliknout ještě na Yuhůův návod <a 
href="http://www.jakpsatweb.cz/">Jak psát web</a> a na stránku o tom, <a
 href="http://www.zabra.at/petr-zabransky-jak-vznikal-muj-web.html">jak 
vznikal web www.zabra.at</a>.</p>
</body>
</html>

Všechno ostatní se dočteš v návodech, které jsem ti už odkázal. Musíš si uvědomit, že se začínáš učit kódovací jazyky. To chvíli trvá (na základy počítej několik dnů až týdnů, na zdokonalování několik až mnoho let).
Šimon
Profil *
Petr ZZZ:
První kód (ulož jako stranka-1.html v kódování utf-8):


Nechápem. Čo je to utf?
shaggy
Profil
Šimon:
Urob to, čo ti radil Petr ZZZ hneď na začiatku - choď na jak psát web a tam si preštuduj základy (napr. začni základným kurzom).
Ty nevieš o tvorbe stránok ani len základy, je zbytočné ti tu niečo vysvetľovať.
Šimon
Profil *
OK.
Petr ZZZ
Profil
Šimon:
Čo je to utf?

To je kódování, které se postará mimo jiné o funkčnost diakritiky. Až budeš stránku ukládat, musíš si to vybrat z nabídky ukládacího formuláře. Přečti si, jak jsem začínal psát můj web, a Yuhůovo povídání o tom, Jak kdo dělá web. Snad ti to pomůže, abys začal tušit objem látky, která tě čeká, než se dopracuješ alespoň do stadia, kdy bude mít smysl klást zde v diskusi dotazy. Neboj, dá se to zvládnout, ale ne během pěti minut.
Šimon
Profil *
To dúfam :D
To si vytvoril ty?
Petr ZZZ
Profil
Stránky Jak psát web vytvoril Yuhů, odo mňa sú stránky www.zabra.at.

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0