Autor | Zpráva | ||
---|---|---|---|
Václav III Profil |
#1 · Zasláno: 5. 1. 2011, 16:11:29
Zdravím pánové a dámy,
potřeboval bych poradit. Pracuju na statickém webu kde v rohu je umístěno pole "aktuálně", které zůstává vždy stejné ikdyž brouzdáte celým webem. Samozřejmě se data ve zmiňovaném poli čas od času aktualizují a vzhledem k tomu, že web má přes 30 stránek je blbé, že když chci přidat aktualitu tak musím otevřít 30 poznámkových bloku a přepisovat. Můj dotaz tedy zní, jde tohle nějak vyřešit? Umím, doufám, že jen zatím, pouze v html a css, takže nějaké php je pro mě nereálné. Chci ho právě obejít. Napadlo mě jestli neexistuje nějaký např. <div>, který by odkazoval na určitý text v externím souboru - poznámkovém bloku. Takže by mi stačilo přepsat ty data vždy jen v jednom souboru a změnil by se všude kde by bylo třeba? Vlastně stejný princip jako externí soubor css na <style>. Prosím pěkně, Vás všechny kdož víte co myslím, o radu a odpověď. Beru i odpověď že to v html-ku nejde, ať zbytečně dále nehledám. |
||
Taps Profil |
#2 · Zasláno: 5. 1. 2011, 16:32:20
Václav III:
Zkoušel jsi iframe ?? |
||
Václav III Profil |
#3 · Zasláno: 5. 1. 2011, 17:20:04
Taps:
Úžasné, skvělé! přesně tohle jsem potřeboval. Moc děkuji. |
||
Keeehi Profil |
#4 · Zasláno: 5. 1. 2011, 17:30:02
Václav III:
Jenom aby jsi věděl, tak to PHP zrovna v tomto případě není nic složitého. Viz: <div id="aktuality"><?php include "soubor_k_zobrazeni.htm"; ?></div> Vůbec se toho nemusíš bát. Toto je opravdu všechno, co musíš udělat. (kromě změny koncovky z html na php) Výhodou je, že pro vyhledávače se to předloží jako jedna celistvá stránka, což není případ iframu. |
||
Václav III Profil |
#5 · Zasláno: 5. 1. 2011, 17:43:35
Keeehi:
No ale musím mít celé stránky v php ne? Nebo můžu i do html vkládat jen jakoby prvky php? Já zatím sem se na php ani nemrknul takže vůbec nevím co to obnáší. Tuším že to nebude nic složitého, ale asi to nějakou přípravu chce. |
||
Keeehi Profil |
#6 · Zasláno: 5. 1. 2011, 17:51:10
Stránky mohou zůstat jako HTML a dovnitř vložíš jen takové ostrůvky PHP kódu. ten se od okolního html odděluje pomocí <?php na začátku a ?> na konci. Co je mezi je PHP, co je okolo je HTML. Aby server poznal, že se jedná o soubor, ve kterém se vyskytuje PHP se změní koncovka toho souboru z .html (popř. z .htm) na .php.
|
||
Václav III Profil |
#7 · Zasláno: 5. 1. 2011, 18:02:45
Keeehi:
No jo, všechno tohle chápu, ale jak já udělám tím pádem ten "soubor" php? Když mám ten <iframe> tak vlastně odkazuji přímo na další stránku v html, kdešto takhle bych odkazoval na stránku v php, pokud to dobře chápu, kterou musím umět naprogramovat, což neumím. Není tak? O tom php opravdu moc nevím, neznám ani základy, nevím jaký je v tom rozdíl tak je to možná nad mé chápání. |
||
Keeehi Profil |
#8 · Zasláno: 5. 1. 2011, 18:08:27 · Upravil/a: Keeehi
Václav III:
Ne, ta stránka, na kterou se bude odkazovat zůstane bezezměny. stranka.php <html> <head> . . . . . <div id="aktuality"><?php include "aktuality.html"; ?></div> . . . . . </body> </html> aktuality.html <a href="aktualita1.htm">první aktualita</a> (1.1.2011)<br> <a href="aktualita2.htm">další aktualita</a> (3.1.2011)<br> <a href="aktualita2.htm">a ještě jedna aktualita</a> (4.1.2011) A jako zdrojový kód přijde do prohlížeče toto: <html> <head> . . . . . <div id="aktuality"><a href="aktualita1.htm">první aktualita</a> (1.1.2011)<br> <a href="aktualita2.htm">další aktualita</a> (3.1.2011)<br> <a href="aktualita2.htm">a ještě jedna aktualita</a> (4.1.2011)</div> . . . . . </body> </html> |
||
Václav III Profil |
#9 · Zasláno: 5. 1. 2011, 18:16:17
Keeehi:
Aha....... no i to vypadá lépe. Asi zvoli tuhle variantu. Mohl bych poprosit ještě o trošku podrobnější vysvětlení jaký je tedy hlavní rozdíl mezi tím php a iframem? Píšeš něco o tom, že se to tváří jako celistvá stránka což iframe ne, to znamená co? Jsou u toho nějaké nevýhody? |
||
Keeehi Profil |
#10 · Zasláno: 5. 1. 2011, 21:29:25
Václav III:
Ta celistvost je výhoda třeba kvůli vyhledávačům. Zaindexují se na té stránce i ty novinky. Do toho ifamu se vyhledávač nekouká, prostě ho nebere jako součást stránky. |
||
Václav III Profil |
#11 · Zasláno: 6. 1. 2011, 07:48:22
Ok..... nějak se s tím poperu........ děkuji za rady o odpovědi. Ahoj.
|
||
Václav III Profil |
#12 · Zasláno: 6. 1. 2011, 11:26:03
Mám ještě takový dotaz mimo....... zkouším co vše jde dělat s tím "ifram" zjistil jsem, že pokud dáme do stránky nějaký odkaz tak se po kliknutí odkaz otevře v tom iframovém okně. Jde to udělat i tak aby se po kliknutí na odkaz otevřela jakoby normální stránka webu? Ne stránka v tom malém externím okně.
|
||
Václav III Profil |
#13 · Zasláno: 6. 1. 2011, 11:30:10
Ptal sem se dříve než sem studoval........ už to vím.
|
||
Časová prodleva: 14 let
|
0