Autor Zpráva
frauen
Profil *
Zdravím,

chtěl bych se vás zeptat, jak mám zakázat cachování? Ve fotogalerii jsem upravil obrázky, ale zobrazují se mi pořád ty původní. Je lepší to udělat nějak pomocí meta tagů v html či v php pomocí hlaviček? Případně jak?

Předem díky.
Darker
Profil
Funkce header(). Jsou to vlastnosti Pragma, Cache-Control, a jeste jedna. Priste hledej.
Omlouvam se za chybici diakritiku.
frauen
Profil *
Darker:
Našel jsem toto na php.net, že IE vyžaduje pouze tyto hlavičky:
<?php
  header("Cache-Control: no-cache");
  header("Expires: -1");
?>
U ostatních prohlížečů takto:
<?php
  header("Cache-Control: no-cache, must-revalidate");
  header("Expires: Sat, 26 Jul 1997 05:00:00 GMT");
?>
Mám k těmto hlavičkám přiřadit ještě:
<?php
  header("Pragma: no-cache");
?>
U hlavičky s Expires mám přiřadit vždy aktuální datum a čas pomocí php? Jak mám napsat podmínku, že když se jedná o IE tak má provést hlavičky takové a jinak takové?

Našel jsem ještě funkci session_cache_limiter('nocache'), která vrací hlavičky:
<?php
  Expires: Thu, 19 Nov 1981 08:52:00 GMT
  Cache-Control: no-store, no-cache, must-revalidate, post-check=0, pre-check=0
  Pragma: no-cache
?>
Mohu se spolehnout na tuto funkci?

Díky za pomoc.
_es
Profil
frauen:
Případně jak?
Najistejšie tak, že bude mať iný súbor iný názov.
frauen
Profil *
_es:
Teď ti nerozumím. Když v administraci změním fotku za jinou, tzn. že ji nechám přepsat tak mi nastane zmiňovaný problém. Proto bych chtěl zakázat cache a nevím jak, kvůli tomu jsem založil toto vlákno.
_es
Profil
frauen:
Když v administraci změním fotku za jinou, tzn. že ji nechám přepsat tak mi nastane zmiňovaný problém.
Ak zmeníš fotku-súbor s jedným názvom na fotku-súbor s iným názvom, tak problém nenastane. Alebo sa, prinajhoršom, v niektorých prehliadačoch, výrazne zmenší.
frauen
Profil *
_es:
Já však název neměním, název souboru - obrázku zůstává stejný, mění se jen obrázek.
_es
Profil
frauen:
Já však název neměním, název souboru - obrázku zůstává stejný, mění se jen obrázek.
No však práve!
Ak pôvodný súbor zmažeš, dáš na rovnaké miesto iný súbor s iným názvom a v HTML zmeníš adresu na nový súbor, tak problém nenastane.
frauen
Profil *
_es:
To je mi jasné, jenže já chci zachovat to, že se název měnit nebude. Potřebuji tedy nějak vyřešit to, aby se vždy načetl aktuální obrázek. Jestli to správně chápu, načítají se mi obrázky z cache a tomu bych chtěl právě zabránit a prosím tímto vláknem o radu, jak na to.
_es
Profil
frauen:
To je mi jasné, jenže já chci zachovat to, že se název měnit nebude.
Máš na to nejaký dôvod?
Nie je jednoduchšie zmeniť aj názov súboru, než špekulovať, ako rôzne prehliadače pri rôznych nastaveniach spracujú rôzne http hlavičky?
Okrem toho budú tvoje stránky pomalšie, ak budeš prehliadače návštevníkov nútiť, aby pri rôznych návštevách bezdôvodne opakovane sťahovali tie isté súbory. A ešte sa k tomu zvýši zaťaženie servera a siete.
Radek Cvek
Profil
Také jsem to zrovna potřeboval - v některých případech prostě nechci měnit jméno souboru. Vygoogleoval jsem toto disable cache for some images. Je to dobré v tom, že se "dá vypnout cache" pouze pro určité konkrétní obrázky a pro vyhledávače se nic nemění. Takže to teď dělám takto:
<?php
  echo'<img src="obrazek.jpg?dummy='.time().'" title="Obrázek" alt="Obrázek" />';
?>

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: