Autor Zpráva
Vopiatos
Profil
Ahoj chtěl bych si udelat přidávání přátel a přemejšlím jak by měla vypadat tabulka když bych chtěl přidat třeba 100 přátel tak nevím jak by se měli zapisovat do tabulky.jednoho přítele zapíši ale více nevím.

nebo jestli jde vytvářen nový sloupec v tabulce kde se budou zapisovat přátelé.

jiné řešení mě napadlo vytváření tabulky přátelé pro každého ussera ale zdá se mi to jako špatné řešení.

Jaký postup bych měl zvolit? třeba něco podobnýho jako na FB

díky
johnl
Profil
Vopiatos:
Nevím jakou to má použitelnost, ale napadá mě do sloupce zapisovat IDčka přidaných uživatelů oddělaná např. čárkou, a pak jen pomocí explode IDčka rozdělit do polí a dál s němi pracovat..
ShiraNai7
Profil
johnl:
Typický špatný návrh řešení databáze, hodně častý :P Zkus si pak podle takového sloupce spočítat například "kolik uživatelů má v přátelích jednoho konkrétního uživatele" - efektivně nemožné.

Vopiatos:
Předpokládám, že uživatele už v nějaké tabulce máš. Stačí udělat další tabulku, např. "pratele" s dvěma sloupci - id uživatele a id přítele (= další uživatel). Takhle přidáš k jednomu uživateli libovolný počet přátel. Lze přidávat další sloupce podle potřeby pro další data ohledně konkrétního "přátelství".
Vopiatos
Profil
Uživatele mam v tabulce

ale když udělam sloupce id_uzivatele a id_pritel tak se budou zapisovat všechny idčka do jednoho sloupce.

jakým příkazem je pak vytáhnu a rozdělím?
johnl
Profil
ShiraNai7:
Myslel jsem si že to nebude bůhví jak zázračné řešení, ale aspoň už vím jak se na to musí.. :))
1Pupik1989
Profil
vyberes uživatele a JOINem přidáš uživatelskou tabulku, aby si zjistil jméno podle id_pritele.

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: