Autor Zpráva
vviston
Profil *
Potřebovala bych prosím poradit. Dělám stránky v XHTML a použila jsem javascript na změnu obrázku při najetí myši, ale validatoru se to nelíbí. Dá se to nějak zvalidovat nebo nahradit? :)
jenikkozak
Profil
Změnu obrázku můžete udělat pomocí CSS a pseudotřídy hover.
Přepsat to „XHTML“ do HTML je otázka Ctrl + H. :-)
Nevím, co se jakému validátoru nelíbí. Nepřidáš sem nějaký odkaz, abychom věděli, oč jde?
vviston
Profil *
Tady je odkaz http://lide.gymcheb.cz/~makomig/. Jde o ty obrazky v menu.
_es
Profil
vviston:
Stránku odosielaš s typom text/html, teda ako HTML, preto by si mala validovať ako HTML.
Teda by malo byť na stránke nejaké <!doctype> pre HTML4, prípadne <!doctype html> pre HTML5.
Wiston
Profil *
_es:
To moc nechápu, zajímalo mě, jestli jde zvalidovat přes XHTML strict stránka s vloženým java scriptem...:(
_es
Profil
Wiston:
Ale ty nepoužívaš XHTML stránku.
Prečo ju chceš validovať ako XHTML?
Zostav stránku ako HTML a nedôležité problémy s validitou budú jednoduchšie.
Wiston
Profil *
Ale jde o to že máme předepsané prvky ve škole a ja se musím řídit podle nich. A používám šablonu pro XHTML nebo ne ? Pochopila jsem že XHTML používá externí CSS dokument zatímco HTML nikoli. A snad není důležité že jsem si uložila stránky jako HTML nebo je ? Co by se tedy stalo kdybych všechno uložila jako xhtml ? Ted v tom mam zmatek :(
_es
Profil
Wiston:
máme předepsané prvky ve škole
Aké prvky?

Pochopila jsem že XHTML používá externí CSS dokument zatímco HTML nikoli.
To si to pochopila zle. Napríklad táto stránka externé CSS používa a netvári sa za to ako XHTML.

Prehliadačom tvrdíš, že to je HTML. Teda by malo byť HTML aj pri validácii.
Trejpa
Profil
vviston, Wiston:
Tvou stránku prohlížeče vidí jako HTML (text/html), ne XHTML. Aby ji prohlížeče pokládaly za XHTML, musela bys změnit MIME typ souboru. Některé prohlížeče ale skutečné XHTML stránky nepodporují. MIME typ určuje nastavení serveru, můžeš to změnit třeba v PHP. Nic zapsané ve stránce ji už nemůže změnit na XHTML.

1. Pokud chceš kompatibilní validní stránku, použij HTML DTD a uprav stránku podle pravidel HTML.

nebo

2. Pokud změníš MIME typ (a stránka někomu nebude fungovat) nebo ho nezměníš a budeš si na XHTML jen hrát (prohlížeče to ignorují), potom bys měla vědět, že:
• všechny značky se v XHTML ukončují: tedy ne <img>, ale <img></img> nebo <img />
• XHTML rozlišuje velikost písmen, neexistuje atribut onMouseOver, ale onmouseover.
• XHTML 1.0 nemá atribut name ve značce <img> (použij odkazování pomocí ID)
• tohle je špatně i v HTML: <h3><li>Úvod</li></h3>
• (aby byla stránka validní, je třeba podle specifikace použít některý z XML MIME typů, použití typu text/html specifikace sice dovoluje, ale bez validity)


A používám šablonu pro XHTML nebo ne ?
Šablonu možná, ale prohlížeče ji berou jako (rozbité) HTML. Ale umí si s tím poradit, tvoje chyby úspěšně překonají a stránku zobrazí.

XHTML používá externí CSS dokument zatímco HTML nikoli
Ne. HTML bylo se styly první. Připojuj styly k HTML.

Co by se tedy stalo kdybych všechno uložila jako xhtml ?
Kdybys to takto uložila a server by to takto i poslal (příponu .xhtml tak běžně posílají), tak se ke tvé stránce budou prohlížeče a validátor chovat jako k XHTML. Drobnou nevýhodou by bylo, že by ji někteří návštěvníci neviděli (starší a některé mobilní prohlížeče a Internet Explorer – řekněme polovina návštěvníků), jediná syntaktická chyba by způsobila nezobrazení stránky i těm ostatním uživatelům a pochopitelně i další internetové služby (některé vyhledávače) by mohly mít problém.


• Pokud vyučující trvá na validitě, použij HTML.
• Pokud vyučující požaduje XHTML, tak použij značky z XHTML. O MIME typ se nestarej a nech ho na text/html, prohlížeče stránku podle pravidel HTML nějak přežvýkají, oficiální validátor ti dá zelenou, vyučující bude spokojen a ty si necháš pro sebe, že veškeré X blbinky k ničemu nebyly (a validní to stejně nebude).
Wiston
Profil *
Díky za shrnutí, podívám se tedy na to a začnu to nějak rozumně přepisovat. Díky ! :)
Bubák
Profil
vviston:
Přistoupím na školní hru na "dokonalé" XHTML.

použila jsem javascript na změnu obrázku při najetí myši, ale validatoru se to nelíbí
XHTML ke case senzitivní, záleží v něm na velikosti písmen, špatně už máš už !doctype, má být nějak takto (můžeš v místě mezery zalomit řádek):
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">


Na ostatní chyby tě upozornil [#9] Trejpa.
Pokud náhodou chceš vědět více, koukni na http://atd.havrlant.net/jak-na-dokonale-xhtml

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0