Autor Zpráva
Jedlik8888
Profil
Dobrý den,
potřeboval bych aspon pár rad na začátek. Chtěl bych si na stránkách udělat nějaký jednodušší redakční systém bez přihlašování, co by umožnil aspon nějaký základní přidávání článků na stránku a hlavně nějaký jednoduchý vyhledávání třeba podle klíčových slov a co by udělalo nějakej výpis na stránku. Chtěl bych vědět hlavně jeslti je potřeba mít stránky v php a jakou databázi na to použít, popřípadě s kterou se nejlíp pracuje. Prosím o nějaké jednoduché vysvětlení, které by mi nastínilo aspon trochu, kde mám hledat dál nebo co se mám naučit/doučit.

Za všechny rady a příspěvky děkuju
fleury16
Profil
Nejdřív se nauč alespoň základy php a sql jinak to nezvládneš!!
peta
Profil
Navody hledej googlem. Je jich plno.

Pokud mas windows... (navod nebyl testovan)
1. Najdi si na webu wamp server a nainstaluj.

2. Spust si ho.

3. V liste dole bys mel mit ikonu W a kliknutim na ni pravym nebo levym tlacitkem lze vyvolat mnozstvi voleb.
Tebe tez z toho zajima jen odkaz na
http://localhost/ - webove stranky
http://localhost/phpmyadmin - program pro praci s databazi
Webove stranky pri bezne instalaci se u me nachazeji fyzicky na
C:/wamp/www/
Cili, pokud ti tyto 2 odkazy funguji, pak a neco se zobrazuje v prohlizeci, pak ti asi Wamp server bezi v poradku.

4. phpmyadmin - Nyni se prihlas do phpmyadmina do db serveru. (Mozna te to rovnou prihlasi)
server = localhost
uzivatel = root
heslo = (prazdne)
Server je u tebe a proto neni treba zabezpecovat vic, ale klidne si heslo zmen na supr bezpecne.
Prihlasovaci obrazovka: http://ewandoo.com/wp-content/uploads/2011/02/phpMyAdmin.jpg
Po prihlaseni: http://myego.cz/img/PHP/phpmyadmin.png

5. phpmyadmin - Vytvor si databazi, kam budes ukladat data, tabulky s udaji (podobne tabulkam v excelu).
Do policka "Vytvorit novou databazi" napis jeji nazev ("dbmoje"), nejlepe bez diakritiky a klikni "Vytvorit".
Po kliknuti by se v levem seznamu mela objevit tva databaze.

6. phpmyadmin - Rozklikni si svou databazi a vytvor tabulku.
Je to dost slozite na klikani a tak si muzes vytvorit takovou pokusnou moji pres zalozku SQL nahore. Do okenka vlozis kod a kliknes Proved.
CREATE TABLE `employees` (
`id`        int(11)        NOT NULL AUTO_INCREMENT,
`name`        varchar(255)    default NULL,
`namefull`    varchar(255)    default NULL,
`positions`    varchar(11)    default NULL,
`departments`    varchar(11)    default NULL,
PRIMARY KEY(`id`),
KEY (`name`),
KEY (`positions`),
KEY (`departments`)
)
ENGINE = MYISAM CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_czech_ci COMMENT = 'employees list';
Melo by to vypsat Akce byla uspene provedena.

7. phpmyadmin - pridej novy radek do tabulky
Rozkliknes si tabulku vlevo "employees". Vpravo by se mel objevit seznm sloupcu a prvnich 30 zaznamu.
Kliknes na zalozku Vlozit. Objevi se formular pro pridani 2 radku.
Vyplnis vse krom id ve sloupci Hodnota. Napr.
`name`        Tomas
`namefull`    Kulhavy
`positions`    zam
`departments`    sklad
Hned pod prvnim formularem kliknes Proved.

8. php - vytvor soubor a napln ho obsahem.
C:/wamp/www/aaa.php
<?php
echo '123';
?>

9. php - spust soubor v prohlizeci
http://localhost/aaa.php
Melo by se vypsat prazdne okno s html textem 123. Je to jen overeni, zda ti php funguje.

10. php - vytvor soubor a napln ho obsahem.
C:/wamp/www/bbb.php
<?php
@ini_set('error_reporting', E_ALL);
@ini_set("display_errors", "on"); 
error_reporting(E_ALL);

// udaje z bod 4 a 5
$SQL    = array();
$SQL['host']   = "localhost";    //server (host)
$SQL['user']   = "root";        //MySQL user
$SQL['psw']    = "";        //MySQL password
$SQL['dbname'] = "dbmoje";        //MySQL DB name

$SQL['connect'] = mysql_connect($SQL['host'],$SQL['user'],$SQL['psw']) or die(mysql_error());
$SQL['db']     = mysql_select_db($SQL['dbname'],$SQL['connect']) or die(mysql_error());

$query = "SELECT * FROM employees"; //sql dotaz, viz bod 6, 7 a vlastne vsechno, co dela phpmyadmin
$res = mysql_query($query) or die(mysql_error());
while ($row = mysql_fetch_array($res))
{
foreach ($row as $key=>$value)
 {echo "<br>$key : $value";}
}
?>

11. Spustis
http://localhost/bbb.php
Ciste teoreticky by se to melo pripojit k databazi a vypsat vsechny zaznamy z tabulky "employees". Pokud tam mam chybu, tak to misto toho vypise more chyb :)

0:        Tomas
1:    Kulhavy
2:    zam
3:    sklad
name:        Tomas
namefull:    Kulhavy
positions:    zam
departments:    sklad

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0