Autor Zpráva
Peter45
Profil
Nejaky jednoduchy script? Google nejak nepomaha... na ftp ulozim 12 img a vzdy podla mesiaca sa zobrazi jeden...

Priklad:
januar=img1.jpg
februar=img2.jpg
atd...
Keeehi
Profil
Javascript nebo PHP?
Peter45
Profil
to je jedno...co bude funkcne, lepsie alebo jednoduhsie
Alutom
Profil
<?php echo '<img src="img'.date('n').'.jpg" alt="">'; ?>

Stačí?
Peter45
Profil
Nerozumiem tomuto kodu...
Alutom
Profil
Nerozumím, čemu nerozumíš, ale pokusím se to tedy rozebrat.
Jedná se o skript psaný v PHP (proto je uzavřen v <?php ... ?>).
Příkaz echo vypíše řetězec, který je html kódem pro vložení obrázku (tag img).
Číslo měsíce se zjistí pomocí funkce date.

Například teď je leden, takže výstup html bude:

<img src="img1.jpg" alt="">
Peter45
Profil
Nerozumiem kde ten php kod zisti ze ma zobrazit img1.jpg...
martin1312
Profil
<?php echo '<img src="img'.date('n').'.jpg" alt="">'; ?>
Peter45
Profil
adresar na ftp je images a v nom ulozenych 12 img:

januar.jpg
februar.jpg
marec.jpg
atd...

no a tento kod mi ma zobrazit vzdy dany obrazok
martin1312
Profil
tak si v tom php kode uprav cestu na images/imgX.jpg a obrazky si premenuj na img1.jpg. img2.jpg a to budes mat najjednoduchsie
Alutom
Profil
Php kód to zjistit nepotřebuje, on pouze vygeneruje html kód, který se ve webovém prohlížeči postará o zobrazení příslušného obrázku. Není to zas tak složité, ale pokud to nechápeš, doporučuji prostudovat nějaké zdroje, např. Jak psát web.
Kompletní zdroj tvého příkladu by mohl vypadat takhle:

<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<title>Obrazek podle mesice</title>
</head>
<body>
<p><?php echo '<img src="img'.date('n').'.jpg" alt="">'; ?></p>
</body>
</html>

Pokud si tento kód zkopíruješ do souboru s názvem index.php a nahraješ na ten server společně s těma obrázkama, tak to bude fungovat. Samozřejmě na serveru musí běžet php.

// Edit: jak píše martin1312, pokud máš obrázky v adresáři images, uprav si v tom tu cestu:
<?php echo '<img src="images/img'.date('n').'.jpg" alt="">'; ?>
Peter45
Profil
Ja tomu vcelku rozumiem len mi nejde do hlavy jak tohle .date('n'). zisti aky je prave mesiac? Tetka to vcelku jede, teda zobrazuje mi januar1.jpg, no a az naskoci februar tak sa mi zobrazi ten dalsi img ok?
Alutom
Profil
date('n') vrací číslo aktuálního měsíce, viz http://cz.php.net/function.date
Peter45
Profil
Tak ok, php az tak dobre neovladam ale nastudujem si to, takze ak naskoci februar a obrazok mi nezmeni vratim sa...
Alutom
Profil
Pokud máš obrázky nazvané img1.jpg, img2.jpg, ... img12.jpg, tak to určitě fungovat bude :)

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: