Autor Zpráva
TheTony
Profil
Zdravím,

mám jednu takovou otázku. Mám jistou představu o tom, jak by měla moje stránka vypadat, žel bohu totálně netuším, jak to mám udělat :( Jde mi jednoduše o to, že bych chtěl mít určitou stránku, kde bych měl například 10 inputů (prázdných). Každý ten input by byl v podstatě aktivovaný a volně by se do něj dalo psát. Mě jde o to, aby potom, co do toho inputu někdo (kdokoli, kdo na tu stránku přijde) něco napíše a stiskne například tlačítko "uložit", tak aby se tam ten text v tom inputu uložil a zůstal tam i potom, co se to refreshne, popřípadě zavře a znovu otevře. Díky za jakoukoli radu.
panther
Profil
TheTony:
zadanou hodnotu ulož (třeba do DB) a pak při načtení stránky kontroluj, zda dané pole má nějakou hodnotu v DB či nikoliv. Pokud ano, předvyplň ji do daného pole.
TheTony
Profil
Eh, omlouvám se, ale jsem v tomhle ohledu strašně nezkušený. Mám úplně ten nejhrubší základ:

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">
<html>
  <head>
  <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=windows-1250">
  <meta name="generator" content="PSPad editor, www.pspad.com">
  <title>Test</title>
  </head>
  <body>
01. <input type="text" id="id_1" style="font-family: Trebuchet MS" size="30"> <br><br>
02. <input type="text" id="id_2" style="font-family: Trebuchet MS" size="30"> <br><br>
03. <input type="text" id="id_3" style="font-family: Trebuchet MS" size="30"> <br><br>
04. <input type="text" id="id_4" style="font-family: Trebuchet MS" size="30"> <br><br>
05. <input type="text" id="id_5" style="font-family: Trebuchet MS" size="30"> <br><br>
06. <input type="text" id="id_6" style="font-family: Trebuchet MS" size="30"> <br><br>
07. <input type="text" id="id_7" style="font-family: Trebuchet MS" size="30"> <br><br>
08. <input type="text" id="id_8" style="font-family: Trebuchet MS" size="30"> <br><br>
09. <input type="text" id="id_9" style="font-family: Trebuchet MS" size="30"> <br><br>
10. <input type="text" id="id_10" style="font-family: Trebuchet MS" size="30"> <br><br>
  </body>
</html>

link: http://nch-php.comyr.com/test_page.html

Jenže, netuším, jaký typ tlačítka tam mám dát, popřípadě co k němu napsat a nevím, jak donutit po stisknutí tlačítka stránku, aby se mi to uložilo do DB.
panther
Profil
TheTony:
jaký typ tlačítka tam mám dát
submit.

jak donutit po stisknutí tlačítka stránku, aby se mi to uložilo do DB.
zavoláš PHP script (action u formuláře), který provede zápis do DB.


Nad tím formulářem bude SELECT z DB a budeš jen porovnávat, zda obsahuje nějakou hodnotu pro konkrétní pole ve formuláři kvůli přednastavení již vyplněné hodnoty.
TheTony
Profil
Dobrá, tak zatím to mám nějak takto. Do téhle části mi to je jasné. Ale netuším jak zapojit tu DB.

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">
<html>
  <head>
  <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=windows-1250">
  <meta name="generator" content="PSPad editor, www.pspad.com">
  <title>Test</title>
  </head>
  <body>
  
  <form action="php script" target="_blank">
  
01. <input type="text" id="id_1" style="font-family: Trebuchet MS" size="30"> <br><br>
02. <input type="text" id="id_2" style="font-family: Trebuchet MS" size="30"> <br><br>
03. <input type="text" id="id_3" style="font-family: Trebuchet MS" size="30"> <br><br>
04. <input type="text" id="id_4" style="font-family: Trebuchet MS" size="30"> <br><br>
05. <input type="text" id="id_5" style="font-family: Trebuchet MS" size="30"> <br><br>
06. <input type="text" id="id_6" style="font-family: Trebuchet MS" size="30"> <br><br>
07. <input type="text" id="id_7" style="font-family: Trebuchet MS" size="30"> <br><br>
08. <input type="text" id="id_8" style="font-family: Trebuchet MS" size="30"> <br><br>
09. <input type="text" id="id_9" style="font-family: Trebuchet MS" size="30"> <br><br>
10. <input type="text" id="id_10" style="font-family: Trebuchet MS" size="30"> <br><br>

<input type="submit" value="Uložit">
</form>

  </body>
</html>

a vypadá to takto http://nch-php.comyr.com/test_page.html
panther
Profil
TheTony:
INSERT
SELECT

+ mysql_* funkce (mysql_connect, mysql_query, mysql_fetch_assoc).

Tohle by ti mělo pro začátek ke studiu stačit.
TheTony
Profil
Skvělé, díky. Mám jen otázku, už jsem udělal MySQL databázi (jako založil a mám už host, database, name i password.) Pokud jsem pochopil, tak prvně ze všeho musím tu HTML stránku propojit pomocí mysql_connect s tou databází, že? A co poté prosím, bude mi stačit jen takový menší postup v pár bodech xD Prosím pěkně.

Respektive, tento script

<?php
$link = mysql_connect('localhost', 'mysql_user', 'mysql_password');
if (!$link) {
    die('Could not connect: ' . mysql_error());
}
echo 'Connected successfully';
mysql_close($link);
?>

patří do hlavičky?
panther
Profil
TheTony:
Pokud jsem pochopil, tak prvně ze všeho musím tu HTML stránku propojit pomocí mysql_connect s tou databází, že?
PHP stránku. HTMl se serverem komunikovat neumí.

A co poté prosím, bude mi stačit jen takový menší postup v pár bodech
pár bodů, resp. odkazů, máš výše. Případně přidám další, http://www.linuxsoft.cz/article.php?id_article=751 a další články seriálu.

patří do hlavičky?
ne, do PHP souboru - nejprve bys měl pochopit, jak HTML a PHP funguje.
TheTony
Profil
Ahá super díkes :D Ta česká stránka mi hodně pomohla to víc pochopit, ono je pro mě samo o sobě těžký to pobrat, natož v AJ :D Tak se omlouvám za mojí blbost :D

Takže, dejme tomu, že mám stránku s formulářem, kde mám ty inputy (prázdný). Do například čísla jedna něco napíšu a dám odeslat, tlačítko odeslat mi zavolá PHP script, kterej mi to uloží do DB, pak stránku uzavřu a jakmile ji jednou pak otevřu, tak mi opět script zkontroluje, zda není v DB jedno z těch polí vyplněné a pokud ano, tak ho vyplní, chápu alespoň ten základ?

Jen... tu stránku s tím formulářem přece musím mít v HTML stránce.
panther
Profil
TheTony:
chápu alespoň ten základ?
ano, přesně tak.

Jen... tu stránku s tím formulářem přece musím mít v HTML stránce.
HTML kód může být i v PHP souboru. Obráceně (PHP kód v HTML souboru) to však neplatí.
TheTony
Profil
Jo ták, dobrá děkuji.


A můžu se jen zeptat, pokud bych to chtěl aplikovat na input typu "checkbox", tak stačí jen uložit na DB informace o tom, jestli je zaškrtnutý či ne a potom ji jen vytáhnout a popřípadě přepsat, že?
panther
Profil
TheTony:
jestli je zaškrtnutý či ne a potom ji jen vytáhnout a popřípadě přepsat, že?
ano.

Ono stačí ukládat pouze zapsané checkboxy, zbytek musí být nezaškrtnutý (logicky). Navíc, na serveru nevíš, které nebyly odeslány (pokud jich nemáš pár a nemůžeš je kontrolovat ručně), nezaškrtnuté checkboxy se v $_POST vůbec neodesílají.
TheTony
Profil
panther:
Nad tím formulářem bude SELECT

Můžu se jen zeptat... teprve se učím, jak to všechno používat. Ale i přes to mi to nedá, ten Select je vlastně vytáhnutí dat z databáze, když máš "nad tím budeš mít select pro porovnání", jde ten Select vidět? myslím ty informace? Protože bych to měl rád nějak použitelné i po grafické stránce a mít nad těmi inputy ještě viditelný i nějaký text by asi nebylo moc dobré.
panther
Profil
TheTony:
ten Select je vlastně vytáhnutí dat z databáze
ano, přesně ten jsem myslel.

jde ten Select vidět? myslím ty informace?
pokud je vyppíšeš, tak ano. Samotné vytažení dat se provádí na serveru a dokud na serveru nedáš pokyn k jejich vypsání, na výstupu nic nevidíš.

Nejprve zkus pochopit (je to nezbytné), kdy se provádí serverové scripty (a databázové dotazy) a kdy se vykresluje web v prohlížeči (+ kdy se vykonávají scripty na klientu, třeba JS). Stejně se tomu pochopení nevyhneš, čím dříve, típ lépe.

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: