Autor Zpráva
webik
Profil
Zdravím, mám dilemu ako riešiť zmenu veľkosti obrázku, budem potrebovať rôzne veľkosti jedného obrázku. Osobne poznám iba dve možnosti, zmeniť veľkosť obrázku hneď po uploade a uložiť ich do adresára, alebo uložiť pôvodný obrázok a pri potrebe ho volať cez PHP script, ktorý ho zmenší na požadovanú veľkosť. Druhá možnosť sa mi zdá lepšia z dôvodu ak budem potrebovať ďalší rozmer obrázku, jednoducho zmením atribúty scriptu. Tu teda nastáva otázka, čo som si všimol túto druhú možnosť stránky používajú minimálne a otázka znie prečo? Napadá mi že zmena obrázku cez php script pri načítaní stránky môže zaťažovať server, no nedokážem si odpovedať či iba zanedbateľne. Ďalším dôvodom môže byť SEO optimalizácia, pričom som použil takýto spôsob na jednom menšom projekte a tie obrázky sa napr. v google zobrazili celkom vysoko. Takže ak ma niekto skúsenosti, aký spôsob by si vybral na projekt s návštevnosťou okolo 1000 návštevníkov denne, kde budu obrázky tvoriť maximálne 30% obsahu?
jenikkozak
Profil
Problém při práci s obrázky spočívá spíše v nadměrném využití paměti než procesoru. U velkých obrázků nezanedbatelně.
Parametry obrázku se většinou nemění častěji než jednou za několik let, proto nemá odkládání zmenšení obrázku význam. Tisíckrát denně zmenšovat ten samý obrázek je hodně neekonomické, když jeho uložení na disk téměř nic nestojí.

Ďalším dôvodom môže byť SEO optimalizácia, pričom som použil takýto spôsob na jednom menšom projekte a tie obrázky sa napr. v google zobrazili celkom vysoko.
Pokud se obrázek zmenšuje až po přijetí požadavku na něj, jeho vrácení trvá samozřejmě déle. To může vyhledavač „trestat“.
Camo
Profil
webik:
Ty chceš vážne upravovať obrázok pri zobrazovaní? Ešte pár takých programátorov na mojom hostingu a služba bude nedostupná. Si sa zbláznil nie? Dôvody sú uvedené nado mnou. Ak chceš iné rozmery ako sú uložené, tak ti na to bude stačiť CSS tak ako všetkým ostatným.
webik
Profil
Camo:
Mam pocit, že ten programátor sa práveže snaží takýmto problémom vyhnúť, keďže sa na to pýta :) Nemyslím si, že práve cez CSS je to najšťastnejšie riešenie, hlavne kvôli IE, keďže tam sa kvalita zmenšeného obrázku rapídne zhoršuje. Inač daj názov hostingu, nech viem ktorému sa mám oblúkom vyhýbať ;)
Camo
Profil
webik:
Nikto ti nekáže, aby si cez CSS zmenšoval gigantický obrázok. To je len ďalší znak toho, že ešte asi nie si programátor. A urobíme dohodu. Ty napíš hosting, kde zamoruješ server svojimi kódmi a ja sa mu budem oblúkom vyhýbať. Takže si dúfam pochopil, že to máš orezať keď to ukladáš. Hotovo.
margin
Profil *
webik:
Aby bylo jasno, nikdo ti nepsal nic o tom, že si obrázek ve vysokém rozlišení nesmíš ponechat pro případné pozdější použití.

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: