Autor Zpráva
cink
Profil
Ahoj, překvapivě mám problém
mám 4 stránky:
stránka 1
stránka 2
stránka 3
stránka 4
a chtěl bych, aby si na úvodní stránce - www.cink.xf.cz uživatel vybral stránku a ta jeho volba se uložila. Někdo mi řekl, že to nejlepší bude přes cookies, ale já jsem o cookies nikdy neslyšel. Můžete mi s tím poradit?
Chamurappi
Profil
Reaguji na cinka:
ale já jsem o cookies nikdy neslyšel
… a tak tě napadlo, že se na to zeptáš lidí a ne vyhledávačů, protože na odpověď nepospícháš a chceš si svůj překvapivý problém vychutnat.
Viz Cookies. Při vybrání stránky si hodnotu uložíš (třeba PHP funkcí setcookie) a při načítání úvodní stránky budeš hodnotu kontrolovat.
cink
Profil
Chamurappi:
Viz Cookies.

Ale já jsem o tom neslyšel, tak to nemůžu znát. Navíc, jestli jsem z toho, co jsi mi napsal v odkazu [#1], dobře pochopil, tak cookies mají mnoho využití. Já potřebuji jenom to jedno.

třeba PHP funkcí setcookie
proti tomuhle nic nemám, ale radši bych, kdyby to bylo javascriptem
JKHouba
Profil *
cink:

O cookies se toho dá najít tolik, že horší bude si vybrat, co číst a nečíst, než se něco dovědět přesně z toho, co potřebuješ. Osobně souhlasím s Chamurappi, že takhle nebudeš ani vědět nikdy víc. Docela mě zlobí přístup: "Já to neumím, nikdy jsem to nedělal, nikdy jsem to neviděl...", ono je to pohodlnější, než se s tím trochu mordovat. (A to je dnes docela poměrně rozšířený jev, nejsi sám).
A o storage jsi taky nikdy neslyšel? Je to trochu něco jiného, ale jinak použitelné jako cookies. V tomto případě určitě.
cink
Profil
JKHouba:
A o storage jsi taky nikdy neslyšel?
Ano, neslyšel jsem o tom. I o cookies jsem se dozvěděl nedávno.

Ty s Local Storage umíš?
Anonymní
Profil *
cink:
Pokud děláš alespoň půlhodiny denně na internetu, musíš vědět o existenci cookies(a aspoň přibližně jak to funguje), už jenom z důvodu že posledních pár měsíců se ohledně cookies pořád mluví z důvodu ochrany soukromí.

A teď k problematice, pokud chceš docílit toho co chceš tak prostě při vybrání dané stránky prostě nastavíš uživateli cookies na hodnotu třeba 1/2/3/4 a podle hodnoty nastavíš CSS či přesměruješ na danou stránku. Přesný postup ti psát nebudu, protože to neumím jak v PHP tak i v JS, používám jiné technologie. Takže si pročti něco o cookies a prostě to udělej nějak tak jak jsem ti řekl. Local storage je fajn, na druhou stranu prohlížeč s podporou HTML5 nemá pořád docela slušná hrstka lidí, takže bych rozhodně používal raději cookies(ano někdo může oponovat, že hodně lidí má třeba vypnutý cookies, ale takhle spekulovat bych mohl donekonečna) .

Ovšem pokud jsi vyloženě fajnšmekr tak můžeš mít databázi do které se ti bude ukládat IP adresa daného stroje a prostě budeš tahat z databáze jestli má uživatel nastaveno 1/2/3/4, ale tenhle způsob je naprosto zbytečný a jen budeš zatěžovat server, na druhou stranu je poměrně neprůstřelný, protože starý prohlížeč či vypnutý cookies tě nezaskočí.

Offtopic: Vlastní vyhledávač? Děláš si ze mne pr*el, nevíš co je cookies a děláš takovouhle věc? Nehledě na tom, že prostě nový prohlížeč nemá v dnešní konkurenci absolutní šanci na úspěch
JKHouba
Profil *
Anonymní:
cink:
Ty s Local Storage umíš?

Trochu. Jsem samouk. :-) Přijdou mi /local i session) i o něco jednodušší (rychlejší) než cookies a přeci jen se hůř dají vypnout. Hlavně se o nich také tolik nemluví. :-)
Anonymní
Profil *
JKHouba:
než cookies a přeci jen se hůř dají vypnout
Opravdu? Zas o tolik horší to není. Vypnout to lze stejně tak jako vypnout cookies. A opět zdůraznuji, že mnoho lidí stále nepoužívá prohlížeč s podporou HTML5, takže bych raději použil starší a trošku více zažitější věc než novinku, jen proto abych byl zajímavý.
JKHouba
Profil *
Anonymní:
. Local storage je fajn, na druhou stranu prohlížeč s podporou HTML5 nemá pořád docela slušná hrstka lidí, takže bych rozhodně používal raději cookies(ano někdo může oponovat, že hodně lidí má třeba vypnutý cookies, ale takhle spekulovat bych mohl donekonečna) .

Jo, jo, to je taky pravda. Používám to většinou tam, kde to nevadí, a při kontrole podpory se pak případně to, co nejde využít, skryje, aby zbytečně nerušilo či jsem nemusel vysvětlovat, pro to nefunguje:-). Uživatel je sice ochuzen jen o jakýsi "nadstandart". :-)

PS: Odavha cinkovi nechybí..(prohlížeč)


Anonymní,

. Vypnout to lze stejně tak jako vypnout cookies.

Nechci se hádat. Vypnout jdou, ale spíš narazíš na zakázané cookies. Storage mi chroustá i IE 7 na win7..
cink
Profil
Děkuji moc, já jsem to po zprávách od Anonymní, JKHouba a Chamurappi jsem to zkusil vyhledat ještě jednou. Bohužel jsem to předtím hledal pod jiným názvem. Párkrát jsem zkoušel jiné fráze a nakonec mi pomohla stránka http://www.w3schools.com/js/js_cookies.asp.

Anonymní:
Offtopic: Vlastní vyhledávač? Děláš si ze mne pr*el, nevíš co je cookies a děláš takovouhle věc? Nehledě na tom, že prostě nový prohlížeč nemá v dnešní konkurenci absolutní šanci na úspěch
Nadávat tady nemusíš, zatím jsem neměl potřebu to skoumat.

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: