Autor Zpráva
Pavel Karas
Profil *
Ahoj,

v první řadě popíšu situaci, která u nás je a která přiblíží daný problém. Máme webové stránky (firemní) o zhruba 60 stránkách, přičemž všechny jsou v googlu indexované. Návštěvnost cca 20 lidí denně, ale pouze 1-2 z vyhledávačů (neplacené, placených z adwords je více). Nyní se chystáme tento starý web předělat a já bych se rád vrhl do varianty, kdy bude veškerý obsah na jedné stránce a bude se po ní jen skrolovat.

Mám následující dotazy:
1. Když bude na stránce text pro všechny podstránky, bude schopný Google web nějak zaindexovat? Případně při hledání "xy" odkázat místo na web.cz/xy na web.cz/#xy? A to jak v neplacené, tak placené verzi.
2. Odkazy vedoucí z jiných www chceme přesměrovat na kotvy (JS), tzn. z web.cz/xy se přesměruje na web.cz/#xy.
3. Současná verze zůstane jako nejavaskritová varianta.

Napadlo mě následující řešení, ale nevím, jak bude realizovatelné.
Hned na začátku stránky bude <script>, který bude načítat AJAXem jednostránkovou prezentaci. Za ním bude <noscript> se současnou verzí stránek.

S tím souvisí další dotazy:
4. Když přijdu z vyhledávače na adresu web.cz/xy, půjde v JS přesměrovat na web.cz/#xy, a to bez nějaké větší časové prodlevy? Bylo by fajn mít v adrese jen web.cz/#kotva, a ne původní URL s kotvou.
5. Jaký obsah budou indexovat vyhledávače? Především Google. Předpokládám, že v tomto případě stále současnou verzi, že se do nějakých AJAXů pouštět nebude.

Je něco, na co jsem nepomyslel a co by bylo dobře zmínit? Jen dodám, že koncept jednostránkové prezentace mi nerozmluvíte, ani o to nestojím. Zajímají mě jen technické věci kolem samotného zpracování.


Díky.
Kajman
Profil
Pavel Karas:

1. Bude schopný stránku zaindexovat tak, jak vypadá s vypnutým javascriptem. V placených odkazech můžete kotvu využít.
4. Prodleva tam bude větši než při přesměrování hned při http požadavku. Přesměrovávací javascript by měl být v html kódu co nejdříve.
5. Pokud takové přesměrování vyhodnotí jako podfuk, tak je možné, že nebude indexovat nic. Nevím, kolik peněz máte z těch 40 návštěv za měsíc, ale možná to nebude velký risk.
ninja
Profil
Já bych se hlavně zeptal jaká je výhoda mít součačných 60 obsahových stránek na jedné, skrolovací? Špatně se na to odkazuje lidem i vyhledávačům, špatně se lidem vrací tam a zpět v obsahu, pravděpodobně nikdo nedojde až na konec.
Pavel Karas
Profil *
Kajman:
ad 4) JS bude úplně nahoře, nad vším.
ad 5) Ziskem (ne příjmy) se bavíme o desetitisících měsíčně (z toho vyhledávače). Je ale jasné, že ze stejného počtu návštěv placených nebo přímým odkazem získaných, máme více. Bavíme se o cca 10% návštěvnosti z vyhledávačů, ale ziskem tak o 6-7 %.

Rovnou se k tvé odpovědi v 5. zeptám blíže. Obsah na té nové jednostránkové prezentaci bude stejný jako na současném (celém) webu. Bude to více interaktivní, chceme se zatraktivnit klientům. Pokud se obsah změní v té nové JS prezentaci, stejně se změní příslušná podstránka na staré (nejavaskritpové) prezentaci. Existuje stále (po tomto vysvětlení) možnost, že to bude vyhodnoceno jako podvod? Je pravda, že nebudou sedět adresy (tzn. web.cz/#kontakt a web.cz/kontakt).


ninja:
nebude to jedna dlouhatánská stránka. V podstatě jde o to, že současných cca 60 stránek se týká cca sedmi skupin (podle oboru). Nyní chceme stránky naopak zjednodušit, tzn. na stránce bude viditelných těch 7 oborů a dále se člověk bude proklikávat s pomocí javaskriptu (budeme moci lépe pracovat s aktuální plochou prohlížeče, s animacemi, které se nám teď nevejdou a klienti je vyžadují, ...). Kdo javaskript nemá, bude na současné verzi a dočte se, samozřejmě, totéž. Jen nebude mít kolem sebe tak hezké prostředí.
Chamurappi
Profil
Reaguji na Pavla Karase:
2. Odkazy vedoucí z jiných www chceme přesměrovat na kotvy (JS)
Uživatelé se zapnutým JS, kteří budou chtít na stránku odkázat, budou z pohledu vyhledávače odkazovat na úvodní stránku.

Je něco, na co jsem nepomyslel a co by bylo dobře zmínit?
Z této změny není cesty zpět. Až zjistíš, že ti jednostránka nevyhovuje, budou už možná všichni odkazovat na adresy s mřížkou, které na straně serveru neodchytíš.

Bude to více interaktivní, chceme se zatraktivnit klientům.
V jakém smyslu to bude atraktivnější? Klientům je celkem jedno, jak vypadají adresy, ne? Zkus udělat web tak rychlý, aby přechod mezi stránkami nebyl patrný. Chceš-li přecházení mezi stránkami zdržovat nějakými animacemi, tak to jde také udělat bez AJAXu.

To, co se chystáš vytvořit, má smysl pouze ve dvou případech:
1) Když je na stránce multimediální obsah a není žádoucí přehrávání přerušit při procházení webu.
2) Když uživatel něco zdlouhavě uploaduje a opuštěním stránky by proces přerušil.

Jen dodám, že koncept jednostránkové prezentace mi nerozmluvíte, ani o to nestojím.
Tak to se vůbec nemusíš ptát na rizika, hurá do toho :-)
Pavel Karas
Profil *
Chamurappi:
Tak to se vůbec nemusíš ptát na rizika, hurá do toho :-)
neptal jsem se na možná rizika, ale na samotnou realizaci.

Z původních bodů mě zajímají nejvíce asi 4. a 5.
Plus teda bod 1., Google bot s nějakým JS pracuje, ale tohle asi nebude úplně ten případ, že?

K 2. v tomto případě nic lepšího než window.location na začátek souboru nevymyslím, že?


K tvým bodům:
Uživatelé se zapnutým JS, kteří budou chtít na stránku odkázat, budou z pohledu vyhledávače odkazovat na úvodní stránku.
pokud se to bude tvořit, tak to bude celkem jedno.

Z této změny není cesty zpět.
možná proto rozmýšlím, jak to udělat co nejlépe.

V jakém smyslu to bude atraktivnější?
nejde o adresy. Ani o animace při přechodu mezi stránkami. Nejde ani o rychlost přechodu mezi stránkami, s tou nyní problém není. Chceme jednoduše něco, co se v našem oboru bude vymykat konkurenci, proto takhle. Cílová skupina je poměrně specifická a konkurence obrovská. Když to hodně zjednoduším, potřebujeme, aby se o nás mluvilo. A kvůli tomu chceme sáhnout po netradičním řešení.

Cesta, jak v javaskriptu pouze skrýt část URL (z web.cz/xy udělat z adresním řádku web.cz a fakticky být na stále stejné stránce), asi neexistuje, že? Dost se bojím toho, že javaskriptové přesměrování bude pomalé (i když se bude týkat jen podstránek, z hlavní strany nebude třeba nikam přesměrovávat).
Chamurappi
Profil
Reaguji na Pavla Karase:
nejde o adresy. Ani o animace při přechodu mezi stránkami. Nejde ani o rychlost přechodu mezi stránkami, s tou nyní problém není.
A o co tedy jde?
1) Adresy s mřížkou představují spíš problém a uživatel na ně moc nekouká.
2) Animace jdou udělat i při standardním přecházení.
3) S rychlostí při přechodech nemáš problém.
Jaký jiný faktor uživatel pocítí? V čem uvidí tu výjimečnost, krom problematických adres? (A problematického ukládání, archivování atd.)

Když to hodně zjednoduším, potřebujeme, aby se o nás mluvilo.
Můžete běhat nahatí po náměstí s vytetovaným QR kódem na zádech a nabízet kolemjdoucím, že se za ně schováte, kdyby vás chtěli sebrat policajti.

Cesta, jak v javaskriptu pouze skrýt část URL […], asi neexistuje, že?
Některé prohlížeče podporují metodu history.pushState.

Dost se bojím toho, že javaskriptové přesměrování bude pomalé
Skripty se vyhodnocují hned, jak prohlížeč narazí na </script>. Skript může být interní a klidně hned za <!doctype html>, prodleva oproti HTTP hlavičce může být neměřitelně malá.
Pavel Karas
Profil *
Chamurappi:
Adresy s mřížkou představují spíš problém a uživatel na ně moc nekouká.
není cílem mít v adresách hashe, kvůli tomu se to nedělá. Cílem je udělat jednostránkovou prezentaci, kde kliknutí na odkaz nic do URL nepřidá (zpracuje se onclick). Hash je potřeba řešit pouze při příchodu na podstránku (web.cz/xy), aby se na novém webu dalo odrolovat na správnou kotvu/otevřít příslušný popup.

Animace jdou udělat i při standardním přecházení.
nepochybně ano.

V čem uvidí tu výjimečnost, krom problematických adres?
konkurence má všelijaké weby. Hnusné, průměrné, hezké, nádherné. Nechceme být další v řadě s nádherným webem, chceme něco neokoukaného, což je v našich očích jednostránková prezentace. Trochu s prvky (alespoň na první pohled) flat designu. Celkově se chceme vydat takovou neotřelou cestou.

Můžete běhat nahatí po náměstí s vytetovaným QR kódem na zádech a nabízet kolemjdoucím, že se za ně schováte, kdyby vás chtěli sebrat policajti.
potřebujeme, aby se o nás mluvilo spontánně, aniž bychom se museli ztrapňovat. To nemáme zapotřebí.

Některé prohlížeče podporují metodu history.pushState.
vida, to je zajímavá informace. Děkuji za ni a prozkoumám ji blíže.

Skript může být interní a klidně hned za <!doctype html>
ano, s tím počítám.

prodleva oproti HTTP hlavičce může být neměřitelně malá.
toho se bojím asi nejvíce. Přiznám se, že to je pro mě potěšující informace :-) Konečně.


Pavel Karas:
doplním k první větě: druhá věc kromě přesměrování, kde se hash bude využívat, je při odkazu zvenčí. Opět, jen pro odrolování na příslušnou kotvu, pak může z URL zmizet a pracovat se jen s kořenovou doménou.
Kubo2
Profil
vida, to je zajímavá informace. Děkuji za ni a prozkoumám ji blíže.
Zaujímavý popis tohoto postupu je napríklad tu.
Chamurappi
Profil
Reaguji na Pavla Karase:
Cílem je udělat jednostránkovou prezentaci, kde kliknutí na odkaz nic do URL nepřidá
Tak to můžeš použít rámy, požaduješ jednu z jejich charakteristických nevýhod.

Hash je potřeba řešit pouze při příchodu na podstránku (web.cz/xy), aby se na novém webu dalo odrolovat na správnou kotvu/otevřít příslušný popup.
Identifikátor žádaného obsahu si můžeš uložit do cookie nebo do localStorage, není bezpodmínečně nutné si ho držet v adrese.

Nechceme být další v řadě s nádherným webem, chceme něco neokoukaného
Toho, jak vypadají adresy, si běžný návštěvník velmi pravděpodobně nevšimne (leda by chtěl odkázat — a to si všimne, že odkázat na přesné místo nemůže). Všechny ostatní symptomy jednostránky jde udělat bez AJAXu. Takže ve výsledku jde jen o ty adresy.

což je v našich očích jednostránková prezentace
Jak návštěvník pozná, že je jednostránková, když se její hlavní obsah stejně bude podle jeho akcí měnit? Myslím, že na to koukáš moc technokraticky a ta výstřednost, kterou chceš složitě smontovat, bude uživateli převážně ukradená — nepozná rozdíl oproti té možnosti, o které píšu já.
Joker
Profil
Pavel Karas:
Když to hodně zjednoduším, potřebujeme, aby se o nás mluvilo. A kvůli tomu chceme sáhnout po netradičním řešení.
No, jenže… Když daný postup nikdo jiný nepoužívá, může to být geniální nové řešení, ale taky postup, který prostě všichni ostatní zavrhli jako špatný.
To je dobré zvážit.

Cílem je udělat jednostránkovou prezentaci, kde kliknutí na odkaz nic do URL nepřidá (zpracuje se onclick).
Tak tohle není nic nového, to bylo „in“ zhruba před 15 lety a říká se tomu rámy.
A právě to, že se adresa stránky nemění, se považuje za jejich velkou nevýhodu (Chamurappi mě předběhl s popisem).
Jestli zrovna to je věc na které trváte, použití rámů by bylo téměř ideální. Drtivá většina nevýhod rámů pramení z neměnnosti adresy, což v tomto případě je právě požadovaná vlastnost, a z možnosti otevřít jeden rám odděleně od zbytku, což jde řešit Javascriptem.
Navíc by (nejspí) bylo poměrně jednoduché stávající web do rámů předělat.

Ale zejména jestli původní web má 60 samostatných stránek, neměnnost adresy a tím pádem nemožnost odkázat jinam než na hlavní stránku mi přijde jako zásadní nedostatek.
Pavel Karas
Profil *
Joker, Chamurappi:
Rámy určitě ne. Ani nejde o jejich simulaci. Ani o adresy, jak jsem psal, vlastně možná jsem přestřelil slůvkem AJAX - nebude potřeba.

Cožpak nesledujete aktuální trendy, zejména za našimi hranicemi? Stačí si vzít namátkou pár úspěšných světových webdsignérských studií (tam je koncentrace tohoto jevu největší) a uvidíte sami. Tam je jednostrákových prezentací, které řeknou vše, habaděj, zatímco u nás se jen a jen okecává na desítkách samostatných stránek.
_es
Profil
Pavel Karas:
Rámy určitě ne. Ani nejde o jejich simulaci.
Chceš niečo, čo sa má správať ako rámy, no nemajú to byť rámy. Prečo teda rovno nepoužiješ rámy?

Ak to má fungovať bez straty funkčnosti aj bez JS, zdá sa, že sa o to snažíš, tak neošetríš situáciu, keď niekto odkáže na adresu s # - to bez JS správne fungovať nebude. Teda vo výsledku budeš mať „prezentáciu“ závislú od JS, aj so všetkými negatívami ako je možnosť vypnutého či nefunkčného alebo zle funkčného JS a problematické spracovanie „prezentácie“ vyhľadávačmi.
Pavel Karas
Profil *
_es:
Vkládáš mi do úst (rukou, klávesnice) něco, co jsem nenapsal. Dost možná proto, že nečteš, nebo čteš nepozorně. Rámy nepoužiju, protože se to jako rámy chovat nemá. Připadají ti snad výše zmíněné prezentace (konkrétní příklady nutno dohledat), že mají rámovou strukturu? Nemají, ani rámy nesimulují, a přesto jsou jednostránkové.

Ak to má fungovať bez straty funkčnosti aj bez JS, zdá sa, že sa o to snažíš
Nesnažím, čti pozorně, co jsem psal. Nejavaskriptová verze se teď neřeší, jako ta poslouží stávající web. Odkazy budou (nově získané) na doménu, bez kotvy. Pokud někdo bude mít odkaz s kotvou a vypnutý JS, dostane se na úvodní stránku nejavaskriptové verze.

Prozatím bych toto téma uzavřel, co jsem potřeboval, jsem se dozvěděl v č. 7. Spekulovat o tom, co zamýšlíme, stylem, který sem zanesl _es, se mi nechce.
_es
Profil
Pavel Karas:
Odkazy budou (nově získané) na doménu, bez kotvy.
Potom to ale predsa nebude „jednostránková prezentácia“. Nemôžeš vynútiť, akým odkazom na tvoju stránku niekto odkazuje.

Pokud někdo bude mít odkaz s kotvou a vypnutý JS, dostane se na úvodní stránku nejavaskriptové verze.
To je predsa očividný nedostatok. Návštevník bez JS sa dostane na iný obsah než návštevník s JS.
Chamurappi
Profil
Reaguji na Pavla Karase:
vlastně možná jsem přestřelil slůvkem AJAX - nebude potřeba
+ zmínkou o 60 stránkách. Čtu pozorně, co píšeš, opravdu se tě snažím pochopit … a vidím především poněkud krátkozraké odhodlání originálně hodit ručník do ringu. Nejsem si jistý, že máš promyšlené všechny možnosti a že jsi zvážil všechna pro a proti. Máš pravdu, všechno jsou z naší strany jen spekulace, které ovšem ničemu nevadí, protože nakonec si stejně budeš dělat, co chceš.

Tam je jednostránkových prezentací, které řeknou vše, habaděj
Velmi často nemají víc, co říct (takže je dobře, že se o to ani nesnaží). Takových českých webů jsem také viděl spoustu, bývá to zejména výkladní skříň na reference. Za hranicemi nebo před, to je úplně fuk…
Pokud jsi již viděl větší množství podobných jednostránek, zkoumal jsi, jak řeší dilemata, s nimiž jsi přišel sem?
Joker
Profil
Pavel Karas:
Spekulovat o tom, co zamýšlíme, stylem, který sem zanesl _es, se mi nechce.
Zase ale, když chcete poradit s technickou realizací něčeho, přičemž nechcete říct co je něco ani čeho ta realizace má dosáhnout a zároveň už máte vybraný postup, který chcete za každou cenu použít, jak potom můžeme něco poradit?

Tak pošlete nám pak alespoň výsledek, abychom viděli, jestli jsme měli pravdu, nebo jsme se mýlili, nebo jsme ty myšlenky četli úplně špatně?

Připadají ti snad výše zmíněné prezentace (konkrétní příklady nutno dohledat), že mají rámovou strukturu?
Trochu ano.
Pavel Karas
Profil *
Chamurappi:
+ zmínkou o 60 stránkách.
Současných 60 podstránkách, nově jedné, na které bude jejich obsah. Třeba zestručněný.

Joker:
přičemž nechcete říct co je něco
To něco se specifikuje velmi těžko. Jak jsem napsal, vše potřebné už jsem se pro tuto chvíli dozvěděl, s odpovědmi tady jsem spokojený.

Trochu ano.
Hm, zajímavé. Mě ne, asi je to věc názoru :-)

Tak pošlete nám pak alespoň výsledek, abychom viděli, jestli jsme měli pravdu, nebo jsme se mýlili, nebo jsme ty myšlenky četli úplně špatně?
Nevím, jak lépe popsat záměr, snažím se sebevíc, ale pořád mám pocit, že každý mluvíme trochu o něčem jiném. Uvidíme, až uvidíte výsledek. Takže ano, výtvor Vám sem ke zhodnocení předložím. A počkám si na Vaše omluvy, že jste mi vnucovali rámovou strukturu, která tam není. Ne, vážně, vytvoříme to, dáme zhodnotit a uvidíme. Času máme poskrovnu, nebude to hned, osobně bych byl spokojen s datem kolem dubna, května, června.
Chamurappi
Profil
Reaguji na Pavla Karase:
Současných 60 podstránkách, nově jedné, na které bude jejich obsah.
Ale zároveň píšeš, že „současná verze zůstane jako nejavaskriptová varianta“. To trochu zavání cloakingem, když vyhledávači (+ malinké části lidí) naservíruješ výrazně obsáhlejší web než většině uživatelů vyhledávače.

Pokud teď píšeš, že na nové jednostránce vlastně nebude AJAX potřeba (= všechno podstatné bude uvnitř), tak mi není úplně jasné, proč vůbec přemýšlíš o udržování dvou různých verzí a neuděláš jednostránku plně čitelnou (s menší parádou) i pro lidi bez JS.

výtvor Vám sem ke zhodnocení předložím
Budeme se těšit.
Pavel Karas
Profil *
Chamurappi:
To trochu zavání cloakingem
to přeci nemusí být pravda, ne? Ani to nebylo v plánu, všechny informace by měly být na obou webech stejné, jen jinak tříděné.

proč vůbec přemýšlíš o udržování dvou různých verzí a neuděláš jednostránku plně čitelnou (s menší parádou) i pro lidi bez JS.
protože bez JS (= všechno viditelné ihned) by byla strašně dlouhá a (asi i) nepřehledná? Samozřejmě, tato varianta byla zvažována, ale obsah by v tomto případě byl moc dlouhý.
_es
Profil
Pavel Karas:
Stále mi nie je jasné, ako ošetríš prípad, keď sa niekto s nefunkčným JS dostane na „jednostránkovú“ JS verziu.

jste mi vnucovali rámovou strukturu, která tam není.
Nie, len si bol upozornený na to, že sa snažíš vyrobiť niečo s podobnou funkčnosťou a podobnými nedostatkami s odkazmi a vyhľadávačmi.
Pavel Karas
Profil *
_es:
ako ošetríš prípad, keď sa niekto s nefunkčným JS dostane na ‚jednostránkovú‘ JS verziu.
Keď má niekto nefunkčný JS, na „jednostránkovú“ JS verziu sa nedostane :-) Pro toho nebude nic takového existovat (dostane se na úvodní stránku nejavaskriptové verze, ať s kotvou nebo bez).
Chamurappi
Profil
Reaguji na Pavla Karase:
Co tedy uvidí robot (nebo člověk bez JS), když přijde na úvodní stránku? Jestli tam nebude AJAX, bude tam stylem zneviditelněný obsah duplicitní k tomu, co je na ne-JS verzi?

protože bez JS (= všechno viditelné ihned)
V nových prohlížečích (v Exploreru od verze 9) jde přepínač viditelnosti udělat i bez JS — pomocí zaškrtávátka/přepínače, elementu <label>, pseudotřídy :checked a selektoru sourozence.
Ve starších jde také někdy využít kotva a overflow (ale ne vždy).

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0