Autor Zpráva
kalmrcz
Profil *
Zdravím nevíte někdo jak udělat aby vypadal ozkaz webu třeba takto www.test.cz/clanky/ myslím tím aby se nemusela psát do odkazu ta přípona
Joker
Profil
kalmrcz:
Adresy v tomhle tvaru (s lomítkem na konci) dosáhnete tak, že na webu vytvoříte adresář příslušného jména (clanky) a stránku umístíte do výchozího souboru (obvykle index.php)
kalmrcz
Profil *
a jak jako udělám ten adresář ?? jo a klasicky se to dá do layoutu
okolojsoucí
Profil
kalmrcz:
Adresář = složka.

Pokud chceš brousit do těžších věcí tak v Nette jsou routy které ti to udělají za tebe.
kalmrcz
Profil *
jo tak jsem doma ale jak tam jako vytvořím složky ?? úplně mi to není jasné ? nějak změní strukturu odkazu ?? :)


nemohl by jste mi někdo ukázat nějaký konkrétní příklad ?
_es
Profil
kalmrcz:
aby se nemusela psát do odkazu ta přípona
jak tam jako vytvořím složky ??
Tak, ako si dal „na web“ súbor s príponou, tak rovnako, či podobne, vložíš „na web“ aj tú zložku alias adresár. Akým spôsobom tam vkladáš súbor?
Joker
Profil
kalmrcz:
Na konec otázky patří jeden otazník a před ním se nedělá mezera

jak tam jako vytvořím složky
Záleží na aplikaci, v jaké na web nahráváte soubory.
Ale bývá to dost podobné jako vytvoření složky/adresáře normálně na disku. Druhá možnost je si to tak připravit už u sebe na disku a pak na web jen nakopírovat.
kalmarcz
Profil *
já to nahrávám přes ftp, a jak se to dělá přes pc ?? u mě
_es
Profil
kalmarcz [#8]:
Cez FTP vytvoríš adresár podobne ako v nejakom správcovi súborov v OS. Záleží, akého klienta na FTP používaš.
kalmarcz
Profil *
normálně používám total commander, vím jak tam udělat adresář, a tu stránku hodím do toho adresáře nebo jak ?

jestli to teda chápu dobře, udělám složku třeba uvod dám do ní uvod.html a pak vytvořím odkaz index.php/uvod/ a bude to fungovat ???
ProbablyYes
Profil
kalmarcz:
Ne. Pokud chceš mít tímto způsobem dostupný obsah například pod odkazem http://example.com/stranka/ vytvoř adresář(složku) jménem stranka a do ní vlož soubor pojmenovaný index. Například index.html.
Bubák
Profil
kalmarcz:
Koukni na Soubory na webu » Startovní soubor

udělám složku třeba uvod dám do ní uvod.html
Uděláš složku uvod, dáš do ní "startovní soubor", to znamená třebas index.html, pokud se nyní stránka jmenuje uvod.html, tak ji ve složce uvod přejmenuješ na index.html

pak vytvořím odkaz index.php/uvod/
Ne kořenová adresa bude /uvod/, z kořene webu na ní můžeš relativně odkazovat uvod/, ze složek to bude ../uvod/

a bude to fungovat ???
U tebe na disku ne, na serveru ano.

Některé věci jsou vysvětlené v Odkazy v HTML a v Lomítka a tečky v adresách souborů
_es
Profil
kalmarcz:
Zjednodušene: za posledným lomítkom si server obvykle „domyslí“ súbor index.html alebo index.php.
kalmarcz
Profil *
j takdíkaž sedostanu domů tak to zkusím, jinakdíky

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: