Autor Zpráva
Petr Řeháček
Profil
Zdravím, mám problém s odkazem. Chci si dát na stránku odkaz s nátvem např úvod, ale když ho tam dám tak všechno co by mělo být pod ním se šoupne pryč. Prosím vás, co s tím mám udělat?
Jde ten objekt, text atd. co pod tím mám dát nějak napevno, aby se to nešoupalo?

Takhle mám ten obrázek :

<tag style="position: absolute;top: 300; left: 720;z-index:1"><img src=salt.gif></tag>

Díky za odpověď..:)
CZghost
Profil
Petr Řeháček:
Takhle mám ten obrázek
Jaký obrázek? Nevidím, že by ses o něm někde v textu před tím zmiňoval.

Chci si dát na stránku odkaz s nátvem např úvod, ale když ho tam dám tak všechno co by mělo být pod ním se šoupne pryč
Kam pryč? Posune se ti to někam úplně dolů, nebo ti to úplně zmizí ze stránky? Živá ukázka by se nám docela hodila.

<tag style="position: absolute;top: 300; left: 720;z-index:1"><img src=salt.gif></tag>
Element <tag> neznám, má to být <span> nebo <div>? Když dáš absolutní pozici, počítá se od rodiče, který má nastavenu pozici relativní, jinak je pozice počítaná od celého dokumentu.

Bez konkrétních informací není nikdo schopen korektně odpovědět.
Bubák
Profil
Petr Řeháček:
<tag style="position: absolute;top: 300; left: 720;z-index:1">
V CSS nenulové rozměry musí být i s jednotkami, tedy 300px; left: 720px. Záměrně teď nebudu rozebírat, kdy chybný zápis funguje.
Dělat layout stránky absolitním pozicováním není dobrý nápad, není to tak jednoduché, jak se to jeví na první pohled a absolutně pozicovaný layout zpravidla přináší více omezení, než layout obtékaný.
Dělat layout relativním pozicováním nelze Relativní pozicování trápí začátečníky

CZghost:
Bez konkrétních informací není nikdo schopen korektně odpovědět.
Přesně tak, několikrát denně musíme z tazatelů loudit odkaz na živou ukázku.
Fisir
Profil
Reaguji na CZghosta:
Element <tag> neznám, má to být <span> nebo <div>?
Pokud nepoužívá Explorer 8 a níže, tak je to jedno (nebo dvě).

Když dáš absolutní pozici, počítá se od rodiče, který má nastavenu pozici relativní, jinak je pozice počítaná od celého dokumentu.
A to je tu bezpředmětné, protože podle Petra Řeháčka mu uletí obsah pod odkazem, nikoliv samotný odkaz. Raději bys mohl podotknout, že nastavením position: absolute se element vyjme z toku dokumentu a ostatní obsah se chová, jako kdyby tam ten odkaz nebyl.

Ale jinak souhlasím, že by bodla živá ukázka.
Petr Řeháček
Profil
    <font size=15>
    <span style="position: absolute; top: 250px; left:600px;z-index:1"</span>      
   <a href="file:///C:/Users/Petr.Lubo%C5%A1-PC/Desktop/www/filmografie.html">Úvod</a>
  
  <tag style="position: absolute;top: 300px; left: 720px;z-index:1"><img src=salt.gif></tag>
  
   <font size=6 face="cirque du freak ce" color=white>
<span style="position: absolute; top: 250px; left:930px;z-index:1">Životopis</span>
  
<font size=4 face="cirque du freak ce" color=red>
<span style="position: absolute; top: 555px; left:500px;z-index:1">
       Scott


Tučně je odkaz, když si v prohlížeči zobrazím stránku, tak ten odkaz je tam kde má být, ale zbytek (kurzíva) skočí kousek do strany a kousek dolů, prostě pryč..
Fisir
Profil
Reaguji na Petra Řeháčka:
Na řádku dva je nějaký divný zmatek (buď přebytečný span, nebo nesprávně uzavřený). Jinak ten kód, opravdu krása.
Tomáš123
Profil
Petr Řeháček:
V riadku "2" ti chýba koncový znak ">" spanu.

tak ten odkaz je tam kde má být
Na ten odkaz sa vôbec nevzťahuje poziciovanie, lebo span skončí predtým než začne odkaz.
Opravíš to tak, že koniec elementu </span> presunieš z konca druhého na koniec tretieho riadku, aby element <a> bol celý vo vnútri elementu <span>.

ale zbytek (kurzíva) skočí kousek do strany a kousek dolů, prostě pryč..
Tomu nerozumiem...Ak objekt, ktorý nie je poziciovaný je tam kde má byť, tak potom načo používaš poziciovanie. Podstatne zníž tie hodnoty, uvedom si akú výšku má jeden riadok a ak nechceš, aby v tom bol bordel, tak používaj rovnaké odsadenie zľava.
Živá ukážka

ale zbytek (kurzíva) skočí kousek do strany a kousek dolů, prostě pryč..
Nie je to náhodou preto, že každému spanu nastavuješ inú pozíciu zľava a zbytočne väčšiu zhora?
lionel messi
Profil
Niekoľko všeobecných rád ku kódu, kt. obsahuje niekoľko začiatočníckych chýb (aj ja som si niečím podobným prešiel :-) určite ťa nechcem odradiť):

1. Naozaj je potrebné použiť na takom malom kúsky toľko ráz <span>? Štylovať sa predsa dajú všetky elementy, span nie je vždy nutný.
2. Tag <font> je už dávno zastaralý, navyše sa s ním nepracuje zďaleka tak dobre ako s CSS.
3. In-line CSS štýl nie je najšťastnejší. Prečítaj si niečo o zápise CSS (najzaujímavejší je spôsob číslo 3).
4. V úryvku kódu si ten posledný span ani neuzavrel, hoci je to párová značka.
5. Použitie vlastných tagov typu <tag> stojí za dôkladné zváženie, viď Chamurappiho článok (alebo pre začiatočníka jednoduchší Str4wberryho text.
6. Trochu nechápem ani jedno použitie vlastnosti z-index v tvojom kóde, príde mi totálne zbytočný.
7. V názve obrázku používaš diakritiku. Nebolo by výhodnejšie oželieť ju a nebojovať s jej krkolomným zápisom do URL?

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: