Autor Zpráva
Radek73
Profil
Nevím si rady jak se to dělá když chcete mít jednu stránku která se ale skládá z více samostatně vytvořených editorů plus ještě dejme tomu nějaké obrázky. Mám program HTML-Kit 292 a vůbec nevím jak to mám udělat aby navenek jedna stránka sestávala z několika samostatných editorů plus ještě dejme tomu obrázky - jak se to dělá, vím, že je nutné vytvořit nějaké podadresáře ale nevím vůbec kde to v tom programu HTML-Kit 292 najdu aby mi to udělalo. Poradíte prosím někdo?
nonameR
Profil *
co myslíš těmi editory?

To asi lecos vysvětlí....
Radek73
Profil
No, upřímně řečeno si s tím nevím rady, jak se to dělá když jedna internetová stránka sestává z několika ( dejme tomu čtyř ) samostatných zápisů v samostatných oknech - říkám tomu editory ale upřímně řečeno mi není jasné jak se to dělá. Příklad: pomocí tagu FRAME se definují rámy a každý je samostatný zápis v samostatném okně - takže ta stránka potom sestává z několika samostatných "oken" - říkejme tomu třeba editory, v zápise domény to potom vypadá tak, že jsou to ty adresy za tím lomítkem. Ale vůbec mi není v tomhle jasné, jak se to má udělat aby se mi tam nějak dostalo to lomítko, adresa za tím a tvořilo to dejme tomu i s nějakými obrázky. Když si na internetu například najdeš stránku www.somethingsmall.cz, tak to je příklad. Když klikneš na ten obrázek vlevo, tak se na adrese domény objeví adresa za lomítkem. A to je právě že ta stránka sestává z několika oken. Když si dáš "zdrojový kód" tak se ti to rozbalí do čtyř oken - objeví se první a kliknutím ve zdrojovém kódu na "pes filipes" se dostáváš do dalšího okna a tak dál . Tohle je vytvořeno ve Front-Page, ale jak se to tvoří v editoru HTML-Kit, abych tam měl jednu adresu a pod ní za lomítkem několik dalších vpodstatě EDITORŮ - TEDY OKEN - TEDY SAMOSTATNÝCH HTML SOUBORŮ, ale sdružených do jedné domény tím, že se jejich jméno objeví za lomítkem v adrese domény ( nebo adresáře na pevném úložišti ). Jak se celé tohle tvoří pomocí HTML-Kit editoru 292 který je zdarma ke stažení?
Vpodstatě ty editory jsou okna a tedy samostatné html soubory , ale sdružené do jedné adresy s tím že za lomítkem se objeví jejich název.


Myslím že by třeba šlo udělat to zcela otrocky tak že by se v TotalCommanderu vytvořila složka a do ní zkopírovaly třeba čtyři samostatné html soubory ještě třeba včetně nějaké složky dejme tomu s obrázky, jeden soubor by se jmenoval index.html. Ale mně přijde že se takhle ale nedá dosáhnout toho, aby kořenový adresář tvořil soubor html a z něj se to rozbočovalo - to prostě nejde, v TotalCommanderu lze vytvořit jen aby se to rozbočovalo ze složky. Totiž jde o to, že vůbec nevím, jak to s tímhle problémem že se zobrazí v prohlížeči jedna doména - tedy soubor html nebo jiný a z něj pak se to rozbočuje do ostatních souborů html nebo jiných. Vůbec nevím, jak to s tímhle je, potřebuju poradit a mám spoustu knih o HTML a zatím jsem to nikde nenašel - mám takovou tu knihu HTML a XHTML Kompletní průvodce O´Reilly ale nikde jsem tam ani v jiné knize ani na webu nenašel jak je to s tímhle problémem.
nonameR
Profil *
Takže jinak. Neber to špatně, ale máš v tom trošku hokej. Na jakpsatweb si vyhledej článek o rámcích FRAME, nic jiného ty srány co jsi dával jako příklad nejsou. Ty věci, co ty chceš, jsou banality, které jsou prostým vysvětlením fungování rámců. Ačkoli, ti doporučuji se rámcům vyhnout obloukem :)


a co se toh tvého programu týče, to ti bohužel neporadím. Ale jedna dobrá rada, kterou ti mohu dát je, nepoužívej tyto typy programů, FrontPage atd... nikdy ti neudělají tak hezké a propracované stránky, jaké si dokáže člověk napsat sám v nějakém textovém editoru. Respektive vizuálně to ty program možná zvládnou, ale ten kod... fuj
Radek73
Profil
Ale k tomu problému: ano, přečetl jsem si na Jak psát web kapitolu o rámech. A bylo tam:

<frameset cols="150, *">
<frame name="sloupek" src="menu.html">
<frame name="obsah" src="uvod.html">
</frameset>

Tohle je mi jasný, ale není mi jasný, když budu psát tento soubor tak kde budu zároveň tvořit ty soubory menu.html a uvod.html ale z logiky věci možná vyplývá, že do toho jednoho celku to ten překladač spojí sám, nebo ne? Nebo se pro to musí něco udělat? A konkrétně co aby se mi to spojilo? To už jsem se v té kapitole o rámech nedozvěděl. Ale můžou nastat i jiné případy kromě rámů, kdy je zapotřebí aby stránka sestávala z několika html souborů, nevím si s tím rady.
nonameR
Profil *
atribut src="menu.html" je adresa k souboru, který se tam má zobrazit. Zdrojový soubor pro ten jeden rám.

(src = source = zdroj)

pokud máš stránky například www.mojestranka.cz tak tam, kde máš vložen index.html vlož i menu.html, pokud máš zápis v atributu src="menu.html"

pokud bys měl menu.html uložené v nějakém podadresíři, například v "adresar", byla by přístupová cesta v parametru src="/adresar/menu.html"

jasnější ?


ty si ty soubory v počítači ulož kam chceš, ale měj to správně hlavně na servru :D.... pokud chceš i správně zobrazení doma na localhostu v tom svém programu, tak je měj taky v té správné složce.
Tomáš123
Profil
Radek73:
Vůbec nevím, jak to s tímhle je
Dúfam, že som tvoj problém pochopil správne. Mám za to, že nevieš ako sa za názov domény v adresnom riadku dostala cesta ku iným súborom.
Cesta ku ostatným stránkam sa zvykne počítať od koreňovej zložky. V koreňovej zložke môže byť napríklad takéto usporiadanie:
Koreňová zložka
    obrazky
        obrazok1.jpg
        obrazok2.jpg
        obrazok3.jpg
    položky-menu
        o-niečom
            index.html
        nejaky-odkaz
            index.html
    ine subory
    index.html
Ak by si sa dostal z koreňovej zložky napríklad do index.html v zložke o-niečom, cesta by vyzerala takto: www.priklad.cz/polozky-menu/o-niecom

Predtým než prehliadač začne hľadať html súbor s iným názvom, preverí, či sa v zložke nenachádza html súbor s názvom index (to je nejaký predvolený názov). Preto sa do adresného riadka niekedy nevypíše cesta ku súboru a názov súboru, ale len samotná cesta.

Príklad cesty, uvedený o niečo vyššie by pokojne mohol vyzerať aj takto: www.priklad.cz/polozky-menu/o-niecom/index.html . Ale na čo to tam vypisovať, keď je to samozrejmé.

Určite si už videl cestu ku súboru v operačnom systéme Windows...Je to skoro to isté.

EDIT: Teraz som si prečítal tvoj posledný príspevok a zistil som, že tu trepem od veci, ale mazať to už nechcem...Možno sa ti to zíde.

Čo sa týka toho tvojho editora, mám taký istý názor ako nonameR.

Ak som sa do tvojho problému netrafil, popíš ho ešte raz a poriadne. Asi nevieš, čo čo znamená a potom nikto nepríde na to, čo vlastne potrebuješ.

ale z logiky věci možná vyplývá, že do toho jednoho celku to ten překladač spojí sám, nebo ne?
Aký prekladač? Snáď prehliadač? A čo by mal prehliadač spojiť?

A konkrétně co aby se mi to spojilo?
Vôbec neviem o akom spojení to hovoríš. Pletieš tu dve na tri. Teraz si skús premyslieť svoj problém. Povedz si to v hlave a napíš to sem tak, aby ti ľudia, ktorí ti chcú pomôcť porozumeli. (Toto neber ako nejaké povýšenecké buzerovanie, ale ja naozaj neviem, čo chceš.)
nonameR
Profil *
Toto by ti mělo vše vysvětlit. Jen neumíš odkazovat na soubory, to je celá věda, chápu-li tě správně :)
Radek73
Profil
Tohle je jasný ale já používám editor HTML-Kit 292, který je velmi kvalitní a dobře se s ním pracuje odkazovat umím, relativní cestu také znám umím i rámce. Je to asi tak: celou tuhle problematiku ovládám v TotalCommanderu ale vůbec jí nechápu v HTML-Kit 292, vůbec nevím, jak se tam dělá kořenová složka, vím zase naopak že tam lze napsat několik html souborů najednou ale už třeba zase nevím jak je umístit na jakou adresu, to ten program nějak dělá sám. Celá věda spočívá v tom, jak se v HTML-Kit editoru 292 pracuje s adresama jednotlivých souborů tak abych je mohl umístit pod jednu složku a dát jim názvy které potřebuju aby se tak jmenovaly, včetně toho jejich správného umístění. Ale HTML-Kit 292 tady asi nikdo neovládá ale začalo mi z vašich odpovědí být jasný, že ty jednotlivý html soubory se spojují dohromady prakticky stejným způsobem vlastně jako na pevném úložišti jak lze zjistit třeba TotalCommanderem.
Ale už je mi jasný jak tomu je ale v HTML-Kit 292 tohle neovládám, byl bych totiž docela rád kdyby se tohle celé zvládlo v tomhle programu protože se s ním pracuje jinak velmi dobře, ale ten tady asi nikdo neumí. Anebo máte nějaký editor který umožňuje zároveň psát html soubory a uspořádat je do nějaké složky.
Každopádně ale děkuju za odpovědi, už je to jasnější. Je teda jasný že kořenová složka se v adrese na webu nevyskytuje, jméno domény se zařizuje u poskytovatele který vám nějakou přidělí a ty jednotlivé soubory se potom na webu vyskytují v adrese za lomítkem za jménem té domény. Takže ono je to vlastně "daný dohromady" stejným způsobem jako na pevném úložišti ( dejme tomu C:/) - problém je ale jak tohle dělá HTML-Kit 292 který tady ale asi nikdo neovládá.
nonameR
Profil *
Možná se tu někdo najde, kdo s tím programem pracuje. Doporučuji nejdřív googlit, případně si pak založit nové vlákno v jiné sekci přímo s názvem programu...

Jinak si to víceméně pochopil správně, o tom adresování.
Radek73
Profil
Hele, už se mi v tom HTML-Kitu 292 povedlo udělat že si otevřu jeden soubor do editoru a z něj mi to udělá odskok do jiného souboru který mám třeba na disku. Takže by stačilo dát je pod jednu složku a může mi to takhle fungovat na webu. - to už jde, zkusím to jak jsi napsal a když to nepůjde tak si tady zkusím založit vlákno.

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: